Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021 11:36

Η Επανάσταση στη Μακεδονία-Νάουσα 200 χρόνια μετά

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προκήρυξη Μαθητικού Διαγωνισμού

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση (1821 – 2021) το Δ.Σ. της Ε.Μ.Ι.Π.Η. στην 6/2020 συνεδρίασή του αποφάσισε να προκηρύξει μαθητικό διαγωνισμό με τίτλο «Η επανάσταση στη Μακεδονία – Νάουσα. 200 χρόνια μετά», σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού των δημοτικών σχολείων της Ημαθίας και πιο συγκεκριμένα στους μαθητές των τάξεων Γ΄ έως Στ΄ Δημοτικού.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι οι μαθητές να έλθουν σε επαφή με την ιστορία του τόπου, να γνωρίσουν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Μακεδονία και ειδικότερα στη Νάουσα και την ευρύτερη περιοχή κατά την επανάσταση των κατοίκων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, να συνειδητοποιήσουν τη σημασία τους για την καθημερινή ζωή των κατοίκων της εποχής καθώς και για την ιστορική εξέλιξη μέχρι την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού.

Με αφορμή τα παραπάνω οι μαθητές που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό καλούνται ανάλογα με το ηλικιακό του επίπεδο:

 

 

ΟΡΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Συμμετοχές

α)Μαθητές Γ΄ - Δ΄ Δημοτικού:Παραγωγή καλλιτεχνικού έργου (ζωγραφική, κολάζ με θέμα το οποίο σχετίζεται με το διαγωνισμό και μπορεί να αναδεικνύει πρόσωπα, μάχες, ενέργειες των αγωνιστών, τοπία κ.τ.λ.)

β) Μαθητές Ε΄ - Στ΄ Δημοτικού:Παραγωγή γραπτού ή ποιητικού λόγου ή καλλιτεχνικού έργου με ή χωρίς τη χρήση ψηφιακών μέσων ή συνδυασμός και των δύο (παραγωγή γραπτού δοκιμίου ή ποιήματος μέσω του οποίου παρουσιάζονται πτυχές του ιστορικού γεγονότος, όπως τις αντιλαμβάνονται οι μαθητές, παρουσιάζεται η οπτική των μαθητών για το επαναστατικό κίνημα και τις συνέπειές του στη μετέπειτα εξέλιξη της οθωμανικής κυριαρχίας έως την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού, εκφράζονται τα συναισθήματα των μαθητών για τον απελευθερωτικό αγώνα και τη θυσία των Ελλήνων συντοπιτών τους κ.ά. ή ζωγραφική ή κολάζ μεή χωρίς τη χρήση ψηφιακών μέσων και θέμα το οποίο σχετίζεται με το διαγωνισμό και μπορεί να αναδεικνύει πρόσωπα, μάχες, ενέργειες των αγωνιστών, τοπία κ.τ.λ.).

Για την αξιολόγηση των έργων των συμμετεχόντων συνίσταται από την Ε.Μ.Ι.Π.Η. ειδική πενταμελής κριτική επιτροπή αποτελούμενη από δύο μέλη του Δ.Σ της Ε.Μ.Ι.Π.Η., δύο εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και έναν καλλιτέχνη με καταγωγή από την Ημαθία και συγκεκριμένα από τους: α) Ολυμπία Μπέτσα – Γραμματέα Ε.Μ.Ι.Π.Η., π. Αθανάσιο Βουδούρη – Μέλος Ε.Μ.Ι.Π.Η., Εμμανουήλ Ξυλοφόρο – Εκπαιδευτικό ΠΕ 70, Αικατερίνη Αναστασίου – Εκπαιδευτικό ΠΕ 08 και Βίκυ Παπατζίκου – Γκαλερίστα.

 

Αποστολή συμμετοχών

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να αποστείλουν ηλεκτρονικά προς την Ε.Μ.Ι.Π.Η. στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@emipi.grαίτηση συμμετοχής στο μαθητικό διαγωνισμό (επισυνάπτεται) μαζί με το αντικείμενο συμμετοχής σε αυτόν μέχρι την 23η Μαΐου 2021με την ένδειξη για τον μαθητικό διαγωνισμό «Η επανάσταση στη Μακεδονία – Νάουσα. 200 χρόνια μετά».

 

Αποτελέσματα - Διακρίσεις

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα προκύψουν μετά από συνεδρίαση της κριτικής επιτροπής και θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021 και τα έργα που θα βραβευτούν θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση.

Από κάθε κατηγορία θα βραβευτούν δύο συμμετοχές και οι διακριθέντες θα λάβουν τα εξής έπαθλα:

α)Μαθητές Γ΄ - Δ΄ Δημοτικού:

1ο Βραβείο: 1 Tablet

2ο Βραβείο: Ασύρματα ακουστικά

β) Μαθητές Ε΄ - Στ΄ Δημοτικού:

1ο Βραβείο: 1 Tablet

2ο Βραβείο:Ασύρματα ακουστικά

 

Επιπλέον, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν επετειακό αναμνηστικό δώρο για τη συμμετοχής τους στο διαγωνισμό.

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν λεπτομέρειες και την αίτηση για συμμετοχή στο διαγωνισμό στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://emipi.gr/?p=3009