Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2022 21:41

Λύκειον των Ελληνίδων Νάουσας : “Οι «θησαυροί» του χθες εμπνέουν τους εικαστικούς του σήμερα”

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Hδράση αφορά στην υποβληθείσα πρόταση του ΛΥΚΕΙΟΥτων ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣστο ΥΠΠΟΑ στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για επιχορήγηση σε δράσεις εικαστικών τεχνών, αρχιτεκτονικής, φωτογραφίας και design, με τίτλο “Οι «θησαυροί» του χθες εμπνέουν τους εικαστικούς του σήμερα” και έτυχε της οικονομικής στήριξης για το έτος 2022.

Πρόκειται για τη συνομιλία και την ανάδειξη της συλλογής των αντικειμένων του ΛΕΝ μέσω της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας σε συνεργασία με τους ενήλικους μαθητές και τους καθηγητές των Εικαστικών Εργαστηρίων του Δήμου Η.Π. Νάουσας.

 Η δράση θα περιλαμβάνει ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο εξοικείωσης με τη συλλογή του ΛΕΝ, ένα εικαστικό εργαστήριο και μία εικαστική έκθεση.

Η πρώτη φάση της γνωριμίας και εξοικείωσης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου2022 με την επίσκεψη και ξενάγηση των ενδιαφερόμενων στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του δήμου Νάουσας – όπου βρίσκεται η συλλογή του ΛΕΝ και στο κτήριο του ΛΕΝ όπου ήρθαν σε επαφή με αυθεντικές φορεσιές και αντικείμενα καθώς και ακριβή αντίγραφά τους και γνώρισαν στοιχεία της υφαντικής τέχνης και της σημασίας των παραδοσιακών ενδυμάτων.

Η δεύτερη φάση θα είναι ένα εικαστικό εργαστήριο σε πραγματικό χρόνο και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022 στο σπίτι του ΛΕΝ.

Η Τρίτη φάση θα περιλαμβάνει εικαστική έκθεση με τα έργα που θα έχουν γίνει από τους Εικαστικούς που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

     Το ΛΕΝ αποσκοπεί στην υποστήριξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας της πόλης, στην υποστήριξη του έργου των νέων καλλιτεχνών της και στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της. Στοχεύει στον εμπλουτισμό του κοινού που συμμετέχει στα εικαστικά δρώμενα και στη διάχυση των εν λόγω πολιτιστικών αγαθών μεταξύ των πολιτών. Επιθυμεί να εξασφαλίσει την εξοικείωση με το σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι των μαθητικών ομάδων της Νάουσας με την επίσκεψή τους στην έκθεση.

      Μέσω της συγκεκριμένης δράσης σκοπεύει να αξιοποιήσει τη συλλογή του, να τη συστήσει τόσο στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες όσο και στους ανθρώπους που θα επισκεφτούν το σπίτι του ΛΕΝ και την έκθεση, καθώς και να ανανεώσει τους δεσμούς του μαζί τους.

        Παράλληλα, το ΛΕΝ θα εξασφαλίσει νέες επαγγελματικές συνεργασίες και θα δημιουργήσει νέες συνέργειες με φορείς της τοπικής κοινωνίας, αποσκοπώντας στην καθιέρωση ενός ετήσιου θεσμού συνεργασίας του με τα Εικαστικά Εργαστήρια του Δήμου.