Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017 21:18

Φρόσω Καρασαρλίδου: Κατατέθηκε επίσημη πρόταση για την αγορά της ΕΝΚΛΩ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μια σημαντική επένδυση για το νομό μας που θα δώσει οικονομικές ανάσες και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασία, η επαναλειτουργία της μονάδας της ΕΝΚΛΩ στη Νάουσα, μπαίνει στο τελικό στάδιο.

 Ο ενδιαφερόμενος επενδυτής κατέθεσε το μεσημέρι της Τρίτης επίσημη πρόταση στο πτωχευτικό δικαστήριο για την εξαγορά του υπολοίπου της πτωχευτικής περιουσίας της ΕΝΚΛΩ. Η πρόταση συνοδεύεται από το σχέδιο που εκπόνησαν οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με το οποίο πρόκειται να λειτουργήσουν τρεις εργοστασιακές μονάδες, σε Μαρωνεία (Κομοτηνή), Ροδόπη (Κομοτηνή) και Στενήμαχο (Νάουσα).

 

Αρχικά θα απασχοληθούν 400 εργαζόμενοι και μετά την πρώτη πενταετία εκτιμάται ότι θα απασχολούνται 700. Η ιδιοκτησία της νέας εταιρίας θα είναι κατά 80% στο επενδυτικό κεφάλαιο και κατά 20% στους πρώην εργαζομένους και οι μισθοί θα ξεκινούν από 751 ευρώ.

 

Παράλληλα με την επαναφορά θέσεων εργασίας, εκτιμάται ότι δημιουργούνται 5 έως 7 δραστηριότητες όπως αυτές των μεταφορών, των μηχανολογικών εργασιών, των logistics. Αναμένεται επίσης σημαντική τόνωση της τοπικής αγοράς.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά πρώην εργαζόμενοι συνέταξαν βιώσιμο σχέδιο για την επαναδραστηριοποίηση βιομηχανικών μονάδων εταιρίας που βρίσκεται σε πτώχευση. Η προσπάθεια αυτή είναι χαρακτηριστική για το πως μπορεί να οργανωθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας στις σημερινές πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διανύουμε.

 

Από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση εξέφρασε την υποστήριξή της στην προσπαθεια αυτή των εργαζομένων απλοποιώντας κάθε χρονοβόρο διαδικασία ώστε το σχέδιο να λάβει σάρκα και οστά συμβάλλοντας στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Με τον τρόπο αυτό η Κυβέρνηση δείχνει πως εννοεί την παραγωγική ανασυγκρότηση. Με σχεδιασμό, μακριά από τις πρακτικές του παρελθόντος, με απόλυτη συνεργασία με εργαζόμενους και φορείς όπως στην περίπτωση της ΕΝΚΛΩ και χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών όπως Διαφάνεια και Δικαιοσύνη.

Σχετικά Άρθρα