Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2017 09:47

Το σωματείο «Κλωθώ» και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας για το νέο επενδυτή της ΕΝ.ΚΛΩ.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αντιπροσωπία του σωματείου και του Εργατικού Κέντρου Νάουσας (την Πέμπτη 23/2/2017, ώρα: 2:00μμ) ήταν στο Γ’ εργοστάσιο της ΕΝ-ΚΛΩ στη Στενήμαχο. Ήταν η μέρα που ο νέος «επενδυτής» θα έβλεπε τα εργοστάσια της Νάουσας.

Η αντιπροσωπία συνάντησε:

·        Τον πρώην Δ/ντή του εργοστασίου

·        Ένα πρώην υπάλληλο του εργοστασίου και

·        Ένα νεαρό, τεχνικό, όπως μας ενημέρωσε η σύνδικος

Αυτούς όρισε ο «επενδυτής» να δουν τα εργοστάσια!

Ρωτήθηκε ο τεχνικός ποιος τον έστειλε να δει τα εργοστάσια, ποιος είναι ο «επενδυτής» και δεν απάντησε. Το ίδιο ρωτήθηκε και ο πρώην Δ/ντής και απάντησε: «…δεν τον ξέρω… δεν το είδα… συμμετέχω σε ομάδα εργασίας…».

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Εδώ και 2 χρόνια ζητάμεαπό την κυβέρνηση και τον Υπουργό Επικράτειας, Κο Φλαμπουράρη να πάρουν την πολιτική ευθύνη και να δώσουν στη δημοσιότητα:

·        Τα πρακτικά και το πόρισμα της επιτροπής που συστάθηκε στο Υπουργείο Επικρατείας με εντολή του πρωθυπουργού για την επαναλειτουργία 3 εργοστασίων της ΕΝ-ΚΛΩ.

·        Όλα τα έγγραφα που αφορούν τον όμιλο και την αλληλογραφία με Ε.Ε., τράπεζες και κυβερνήσεις.

·        Πού πήγαν όλα τα δανεικά και αγύριστα, όλα τα θαλασσοδάνεια και οι επιδοτήσεις που δόθηκαν στην ΕΝ-ΚΛΩ και τον Λαναρά.

Εδώ και 2 χρόνια ζητάμε από κυβέρνηση:

·        Να προστατευθούν όλοι οι άνεργοι – απολυμένοι της ΕΝ-ΚΛΩ, ο χρόνος ανεργίας τους να υπολογιστεί ως συντάξιμος χρόνος. Να παγώσουν δάνεια – τόκοι για αγορά κατοικίας, να μην πλειστηριαστεί κανένα σπίτι ανέργου. Να δοθεί έκτακτο βοήθημα σε όλους απολυμένους 1500€ μέσω του ΟΑΕΔ

·        Να μη χαθεί ούτε 1 ευρώ από τους απολυμένους, το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ.

Εδώ και 2 χρόνια ζητάμε από κυβέρνηση και σύνδικο:

·        Να ερευνηθεί τι απέγιναν εργοστάσια - περιουσία του ομίλου σε Ελλάδα και εξωτερικό που δε βρέθηκαν στην πτωχευτική διαδικασία.

·        Να ενημερωθούν οι απολυμένοι τι έχει εκποιηθεί – πουληθεί από τον πτωχευμένο όμιλο, πόσα χρήματα εισπράχτηκαν, γιατί οι απολυμένοι δεν έχουν πάρει δεκάρα.

·        Γιατί παραβιάστηκαν κλειστά εργοστάσια, ποιοι έκλεψαν εξοπλισμό.

Εδώ και 1,5 χρόνο ζητάμε από την κυβέρνηση και αρμόδια υπουργεία:

·        Με πολιτική απόφαση τα 14,5 εκ. ευρώ που οφείλει ο πτωχευμένος όμιλος στην εφορία να δοθούν στους απολυμένους.

·        Ποια ήταν η απόφαση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου για την ΕΝ-ΚΛΩ.

·        Ποιο είναι το σχέδιο αγοράς – επαναλειτουργίας εργοστασίων, πού έχει κατατεθεί και τι προβλέπει.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση που σκίζει τα ιμάτιά της περί διαφάνειας και σκανδάλων με ανούσιους καυγάδες στη Βουλή, δεν απαντά.

Οι απολυμένοι της ΕΝ-ΚΛΩ, όλοι οι εργαζόμενοι – συνταξιούχοι μπορούν και πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα.

Τα ερωτήματα που θέτουμε δεν αφορούν μόνο τους απολυμένους.

Όλα τα σχέδια αυτών που έκλεισαν τα εργοστάσια και της κυβέρνησης που κάθε λίγο αλλάζουν με παλιούς – νέους μετόχους ή «επενδυτές» και μέτοχους εργαζόμενους έχουν στόχο:

·        Να μπλέξουν τους απολυμένους, να τους χρεώσουν την ευθύνη αποτυχίας

·        Να χαθούν δεδουλευμένα, αποζημιώσεις και δικαιώματα.

·        Να ξαναπάρουν πίσω τζάμπα όλα τα εργοστάσια – όλη την περιουσία του ομίλου αυτοί που τα έκλεισαν και να γλυτώσουν από ποινικές ευθύνες.

Αυτά είναι τα παράσιτα της κοινωνίας, αυτούς επιλέγει συνομιλητές, αυτούς στηρίζει η κυβέρνηση και νομοθετεί ό, τι ζητήσουν. Εκμεταλλεύονται την ανεργία, στέλνουν τους απολυμένους στο βάλτο της εξαθλίωσης, τους κοροϊδεύουν με ψεύτικες ελπίδες και παρατεταμένη αναμονή.

Το ΔΣ του σωματείου μας μαζί με το Εργατικό Κέντρο και την Ομοσπονδία (ΟΕΚΙΔΕ) ζητούμε συνάντηση με τον Υπουργό Επικράτειας Κο Φλαμπουράρη και συναρμόδια υπουργεία με στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των απολυμένων, την προστασία των ανέργων και το δικαίωμα στη σταθερή εργασία με δικαιώματα., για αυτό βρεθήκαμε και έξω από το Γ’ εργοστάσιο, με αυτό το κριτήριο οργανώσαμε κινητοποιήσεις, συναντήσεις σε Υπουργείο Εργασίας, παραστάσεις και Γενικές Συνελεύσεις.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να θυμηθούν επώνυμες ανακοινώσεις – δημοσιεύματα (Αύγουστος 2015) και στον τοπικό τύπο της περιοχής μας που προσδιόριζαν επαναλειτουργία 3 εργοστασίων τον Οκτώβρη του 2015 με αρχικά 350 εργαζόμενους – σταδιακά 700 και με μισθό 751€ το μήνα. Να θυμηθούν τη βρώμικη επίθεση που δέχτηκε το ΔΣ του σωματείου μας και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας όταν αυτοί που συμφώνησαν στο κλείσιμο εργοστασίων διαστρέβλωναν σκόπιμα τις αποφάσεις μας επιδιώκοντας να μας χρεώσουν άρνηση επαναλειτουργίας εργοστασίων.

Καλούμε όλους τους απολυμένους της ΕΝ-ΚΛΩ να μη θεωρήσουν χαμένα τα χρωστούμενα, να κλείσουν τα αυτιά τους σε ψεύτικες υποσχέσεις, να συμμετέχουν μαζικά στα καλέσματα του σωματείου, να υπερασπιστούν τα δικά τους συμφέροντα, το δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα.

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σχετικά Άρθρα