Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 12:59

Κοινός Τόπος: «Να σταματήσει ο διχασμός και να προχωρήσουμε για το καλό του τόπου σε μακροχρόνια παραχώρηση χρήσης» (video)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την ανάγκη να λειτουργήσει το Χιονοδρομικό Κέντρο τη φετινή χρονιά και στη συνέχεια να προτιμηθεί η μακροχρόνια παραχώρηση χρήσης και όχι η μίσθωση, τόνισε στη συνέντευξή τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής του Κοινού Τόπου Νίκος Κουτσογιάννης, μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο Σταύρο Βαλσαμίδη, το βράδυ της Τετάρτης σε γνωστό καφέ της Νάουσας.

Ο Νίκος Κουτσογιάννης άσκησε δριμεία κριτική στο δήμαρχο Νάουσας για το θέμα του Χιονοδρομικού 3-5 Πηγάδια, ενώ ανέλυσε τις διαφορές μεταξύ της μακροχρόνιας μίσθωσης και την μακροχρόνιας παραχώρησης χρήσης

 

«Δυστυχώς αναζητείται λύση την ύστατη στιγμή»

 

Στην αρχή της συνέντευξης ο επικεφαλής του Κοινού Τόπου μίλησε για την ομαδική προσπάθεια που έγινε από την Επιτροπή που διαχειρίστηκε το θέμα του Χιονοδρομικού 3-5 Πηγάδια και την διακήρυξη της μακροχρόνιας παραχώρησης.

Είπε πως υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να αξιοποιηθεί ήδη ο Ορεινός όγκος των 3-5 Πηγαδιών αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει διότι δεν υπάρχει  μια φυσιολογική διοίκηση. «Για 3η χρονιά αναζητείται λύση την ύστατη στιγμή και τη στιγμή που ο δήμαρχος μιλά για μικροπολιτική και στείρα αντιπαράθεση, ο ίδιος προκαλεί κάνοντας την ίδια πρόταση η οποία έχει απορριφθεί τρεις φορές από το δημοτικό συμβούλιο», τόνισε.

Κάνοντας μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, ο κ. Κουτσογιάννης είπε πως το 2019, ο Κοινός Τόπος ζήτησε άμεσα τη σύγκληση διαπαραταξιακής επιτροπής για το θέμα των 3-5 Πηγαδιών πρόταση που ναι μεν έγινε αποδεκτή αλλά δεν συγκροτήθηκε ποτέ. « Ο δήμαρχος συνεχίζει να προτείνει για 3η χρονιά την ίδια πρόταση τη στιγμή που γνωρίζει και ο ίδιος πως δεν μπορεί να υπερψηφιστεί, με στόχο την τεχνητή πόλωση και τη μεταβολή της ευθύνης που του αναλογεί στους άλλους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχολίασε επίσης τις πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου σε τοπική εφημερίδα χαρακτηρίζοντας τις πολιτική αθλιότητα, καθώς όπως υποστήριξε, ο κ. Καρανικόλας μεταφέρει απειλές προς όλους όσοι διαφωνούν με την δική του άποψη.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο ρεπορτάζ της ΕΡΤ 3, είπε πως αποδυναμώνει ουσιαστικά τα 3-5 Πηγάδια και απαξιώνει τη φήμη του χιονοδρομικού, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός πως το ρεπορτάζ «διαφημίστηκε» και από ειδική συνεργάτιδα του δήμου η οποία είναι  υπεύθυνη για θέματα επικοινωνίας.

 

"Η ουσία είναι να αποτρέψουμε το ναυάγιο να δώσουμε λύση"

 

Ο επικεφαλής του Κοινού Τόπου, δήλωσε επίσης το μόνο που ενδιαφέρει το δήμαρχο Νάουσας είναι η πολιτική του επιβίωση και όχι το καλό του τόπου, Αναρωτήθηκε αν με την εμμονή του κ. Καρανικόλα για μακροχρόνια εκμίσθωση  το Χιονοδρομικό Κέντρο έχει ήδη ανατεθεί, ενώ απεύθυνε ερώτημα στο δήμο για ποιο λόγο απέρριψε πρόταση για συνάντηση με τον πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας για μελλοντικές επενδύσεις στο δήμο Νάουσας.

«Η ουσία είναι να αποτρέψουμε το ναυάγιο να δώσουμε λύση», είπε ο κ. Κουτσογιάννης, λέγοντας πως ο κ. Καρανικόλας εκβιάζει για 35 χρόνια μίσθωσης λέγοντας πως ειδάλλως δεν θα λειτουργήσουν τα 3-5 Πηγάδια.  Τόνισε πως έτσι κι αλλιώς ακόμη και να μισθωθεί μακροχρόνια  το Χιονοδρομικό τώρα είναι πολύ αργά για φέτος, ενώ παρουσιάζοντας την πρόταση του Κοινού Τόπου για αυτή τη χρονιά είπε πως το Χιονοδρομικό πρέπει να λειτουργήσει πάση θυσία για να διατηρηθεί η φήμη του, με ανάθεση επί αμοιβή σε εξειδικευμένη εταιρία για δυο μήνες για τη λειτουργία και συντήρηση του ενώ παράλληλα, μαζί με τους 3 κυβερνητικούς βουλευτές μπορεί να αναζητηθεί χρηματοδότηση είτε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είτε από τηνκυβέρνηση.

 

«Είναι αδιανόητο, να συνδέονται τα 10,7 εκ. ευρώ από την κυβέρνηση με τη μακροχρόνια μίσθωση»

 

«Είναι αδιανόητο, να συνδέονται τα 10,7 εκ. ευρώ από την κυβέρνηση με τη μακροχρόνια μίσθωση. Προς το παρόν είναι μόνο μια υπουργική υπόσχεση καθώς δεν έχουν διασφαλισθεί με εγγραφή στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Πως θα αξιοποιηθούν τα 10,7 εκ. ευρώ υπάρχει μελέτη βιωσιμότητας;»  είπε ο κ. Κουτσογιάννης.

Συνέχισε αναλύοντας τη μακροχρόνια μίσθωση και τα μειονεκτήματα της, τονίζοντας πως υπάρχουν μόνο ευχές για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού και πως δεν διασφαλίζεται η λειτουργία του χιονοδρομικού επί 12 μήνες. Είπε  πως δεν μπορεί να λαμβάνει υποχρεώσεις ο δήμος για λογαριασμό του επενδυτή, πως δεν είναι σαφής η συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών, πως συμφωνεί το μίσθωμα να είναι χαμηλό αλλά δεν διασφαλίζεται η λειτουργία του χιονοδρομικού όλο το χρόνο, και πως δεν γίνεται με ποιοτικά κριτήρια η επιλογή του επενδυτή.

Αναρωτήθηκε ακόμη πόσες είναι οι εταιρίες που πληρούν τα κριτήρια για τη μακροχρόνια μίσθωση καθώς όπως είπε περιορίζεται ο ανταγωνισμός με συγκεκριμένα πιστοποιητικά γνώσεως των χιονοδρομικών, ενώ δήλωσε πως στο νόμο περί μισθώσεων  κάθε δαπάνη επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες άρα το δήμο Νάουσας.

 

"Εμείς δεν είπαμε ποτέ για δωρεάν παραχώρηση χρήσης"

 

«Εμείς δεν είπαμε ποτέ για δωρεάν παραχώρηση χρήσης», είπε ο κ. Κουτσογιάννης αναφερόμενος σε έγγραφα νομικών  που παρουσίασε ο δήμαρχος Νάουσας για να υποστηρίξει τη μακροχρόνια μίσθωση. Είπε επίσης πως στην πρόταση του Κοινού Τόπου δεν υπάρχει επίσης παραχώρηση στο δημόσιο ούτε σε κοινωνικούς φορείς αλλά σε ιδιώτη μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, ενώ χαρακτήρισε ψέμα πως δεν μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκούς φορείς της μακροχρόνιας παραχώρησης χρήσης.

 

Η πρόταση του Κοινού Τόπου

 

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Κοινού Τόπου, παρουσίασε  την πρόταση της παράταξης για μακροχρόνια παραχώρηση χρήσης του Χιονοδρομικού με οικονομικό τίμημα, η οποία όπως είπε βασίστηκε στη μελέτη της εταιρίας Deloitte. «Είναι ο μπούσουλας μας, στον οποίο στηρίχθηκε η διακήρυξη, για να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα του βουνού μας και του χιονοδρομικού των 3-5 Πηγαδιών. Μας πήρε 2μιση χρόνια να βγάλουμε περιβαλλοντικούς όρους και άδεια διαχείρισης νερού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

«Αλλάζει το μοντέλο λειτουργίας»

 

Συνέχισε λέγοντας πως η χιονοδρομία θα διατηρηθεί και θα συντηρηθεί αλλά δεν πρέπει να είναι η κύρια ιδιότητα, μίλησε για μεγάλο ενεργειακό κόστος αν μπουν νέα κανόνια με άζωτο, όπως είχε πει ο δήμαρχος Νάουσας, ενώ υποστήριξε με θέρμη το μοντέλο της παραχώρησης χρήσης. «Αλλάζει το μοντέλο λειτουργίας, μένει η χιονοδρομία αλλά επενδύουμε στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού παραχωρώντας το χιονοδρομικό για 35 ή 25 χρόνια σε επενδυτή  μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. Είπε πως οι δαπάνες θα επιβαρύνουν τον επενδυτή και πως ο δήμος εκτός από το μίσθωμα θα έχει και το 1% επί των κερδών του ετήσιου κύκλου εργασιών.

Εξέφρασε την άποψη πως η χρηματοδότηση θα γίνει από ιδία κεφάλαια του επενδυτή, από ευρωπαϊκούς φορείς αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ δήλωσε πως ο επενδυτής θα πρέπει να έχει μεγάλη εμπειρία σε τουριστικές εγκαταστάσεις και όχι  μόνο χιονοδρομικές. Τόνισε ακόμη πως ο δήμος πρέπει να ψάξει τον ποιοτικότερο επενδυτή και όχι αυτόν που θα δώσει το μεγαλύτερο μίσθωμα ενώ υποχρέωση του επενδυτή θα πρέπει να είναι και η δημιουργία BusinessPlanγια το χιονοδρομικό.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη ο κ. Κουτσογιάννης είπε πως εξασφαλίζεται και ο ΕΟΣ ενώ υποχρέωση του επενδυτή θα είναι και η  υλοποίηση προγράμματος κατάρτισης για τους εργαζομένους, η συντήρηση του αναβατήρα και των κανονιών τεχνητής χιόνωσης αλλά και η αναβάθμιση του ξενοδοχείου σε 4άστερο.

 

Σταύρος Βαλσαμίδης: «Στρεβλή η διαδικασία εξαρχής, μόνη λύση η μακροχρόνια παραχώρηση  χρήσης, ποτέ δεν είπαμε για δωρεάν παραχώρηση»

 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Σταύρος Βαλσαμίδης, δημοτικός σύμβουλος με τον Κοινό Τόπο, ο οποίος ήταν μέλος της επιτροπής που διαχειρίστηκε το θέμα του Χιονοδρομικού  και συνέταξε τη διακήρυξη για την μακροχρόνια παραχώρηση χρήσης και τον διεθνή διαγωνισμό.

Χαρακτήρισε στρεβλή τη διαδικασία που επέλεξε εξαρχής ο δήμαρχος Νάουσας καθώς όπως είπε υπάρχουν νομικά θέματα που δεν τα γνωρίζει ο κόσμος. «Η Νάντια, ο Ηρακλής και εγώ συμβουλευτήκαμε ειδικό νομικό γραφείο για τέτοιου είδους συμβάσεις το οποίο είναι ένα από τα καλύτερα της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

Είπε πως η προκήρυξη περιλαμβάνει τα πάντα, πως είναι εγκεκριμένη και πως αυτό αποδεικνύεται από την δημοσιοποίηση της. «Βάζουν τον κόσμο να μαλώνει τη στιγμή που εμείς ποτέ δεν μιλήσαμε ούτε ειπώθηκε ποτέ για δωρεάν παραχώρηση χρήσης αλλά για μακροχρόνια παραχώρηση με μίσθωμα. Μιλάμε για διαγωνιστική διαδικασία και φυσικά δεν είναι μόνο το μίσθωμα», δήλωσε.

Αναλύοντας τις διαφορές μεταξύ μίσθωσης και παραχώρησης χρήσης, υποστήριξε πως σε περίπτωση που παραχωρηθεί το χιονοδρομικό με μίσθωση, σε όλη τη διάρκεια της ο δήμος θα είναι εμπλεκόμενος σε διάφορες φιλονικίες με τον επενδυτή, με τον Αστικό Κώδικα και θα υπάρχουν συνεχώς δικαστικές διαμάχες.

Στην παραχώρηση χρήσης επιλέγεις τον ανάδοχο με ποιοτικά χαρακτηριστικά και ο δήμος απαλλάσσεται  από τη λειτουργία και τις ευθύνες του χιονοδρομικού, κατέληξε.