Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020 14:02

Η τοποθέτηση της βουλευτού Ημαθίας Φρόσως Καρασαρλίδου για το Αιολικό Πάρκο στο Βέρμιο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κύριε πρόεδρε του δημοτικού συμβουλίου,

Κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι,

Για το θέμα των αιολικών πάρκων στο Βέρμιο και με την ευκαιρία της σημερινής σας συζήτησης, σας κάνω γνωστό ότι είμαι κάθετα αντίθετη στηνεγκατάσταση επιπλέον ανεμογεννητριών στο βουνό μας, με μοναδικό κριτήριοτο χαμηλό κόστος μεταφοράς του ενεργειακού φορτίου στα υπάρχοντα δίκτυατης ΔΕΗ.

Κι αυτό γιατί:

ℹ️Το Βέρμιο έχει ήδη εγκατεστημένα 84 MW.

ℹ️ Είναι περιοχή NATURA.

ℹ️Έχει ανεπτυγμένο - και με πολλές ακόμη δυνατότητες - ορεινό καιφυσιολατρικό τουρισμό.

ℹ️ Φιλοξενεί δύο από τα πιο δυναμικά χιονοδρομικά κέντρα, το Σέλι και τα3-5 Πηγάδια.

ℹ️ Έχει δυναμική κτηνοτροφία ποιμενικής εκτροφής.

ℹ️ Είναι ένα ομαλό και εύκολα προσβάσιμο βουνό με πλούσια χλωρίδα καιπανίδα, ορνιθοπανίδα, ενώ είναι και πέρασμα αποδημητικών.

Για το θέμα κατέθεσα και Ερώτηση τον περασμένο Ιούνιο στη Βουλή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Είναι ακατάπαυστη η προσπάθεια της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί αυτή τησυγκυρία για να ευνοήσει τα φίλα προσκείμενα επενδυτικά κεφάλαια σεβάρος του λαού και του περιβάλλοντος. Στο όνομα μιας πολυμασημένηςανάπτυξης, καταργούνται και καταπατούνται προστατευτικές δικλείδες γιατο περιβάλλον και για τις ιδιαιτερότητες των τόπων μας.

◾Ζητάμε την άμεση ολοκλήρωση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ, με δίκαιη ισοκατανομή των ανεμογεννητριών και ανάλογα με τη φέρουσαικανότητα κάθε τόπου, μέχρις συμπλήρωσης του στόχου του ΕΣΕΚ των 7.000 MW.

◾Ζητάμε την αναστολή των μέχρι σήμερα δοθεισών αδειών παραγωγής καιαυτών που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στη ΡΑΕ. Η χορήγηση των αδειώνπρέπει να γίνει αφού ολοκληρωθεί το Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ.

◾Ζητάμε την ανάπτυξη των Ενεργειακών κοινοτήτων, με έμφαση στα μικράυδροηλεκτρικά για το Βέρμιο, αξιοποιώντας το πλούσιο υδάτινο δυναμικό.

Με τιμή
Φρόσω Καρασαρλίδου
Βουευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ