Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020 14:58

Κοινός Τόπος: "Σωστή εκκαθάριση ή κολυμβήθρα του Σιλωάμ;"

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (27/12/2019) τη συζήτηση μονοπώλησαν οι ενημερώσεις των εκκαθαριστών των δυο δημοτικών μας επιχειρήσεων της ΚΕΠΑΠ (παλιός ΚΕΔΗΠΟΝ) και της ΤΑΒ, της εταιρείας που διαχειριζόταν το χιονοδρομικό μας κέντρο.

Κατά έναν περίεργο τρόπο η ενημέρωση εστίασε σχεδόν αποκλειστικά στις οφειλές αυτών των δυο επιχειρήσεων.  Σύμφωνα με τους εκκαθαριστές οι πραγματικές οφειλές αυτών των δυο επιχειρήσεων υπερβαίνουν τα 3.000.000,00 ευρώ, οι οποίες διακρίνονται σε χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους προμηθευτές και τους εργαζόμενους.

Ακούσαμε σε αυτή τη συνεδρίαση άπειρες φορές από συμβούλους της παράταξης του Δημάρχου την αναγκαιότητα να αναλάβει ο Δήμος τις οφειλές προς ΔΟΥ και ΙΚΑ (βεβαιωμένες οφειλές) άμεσα, ενώ για το θέμα των οφειλών προς προμηθευτές και εργαζομένους στην ουσία να παραπέμπεται στις γνωστές ελληνικές καλένδες – μάλιστα υπήρξε και τοποθέτηση δημοτικού συμβούλου της διοίκησης που ανέφερε πως οι οφειλές προς τρίτους έχουν παραγραφεί κατά συνέπεια ο Δήμος θα πρέπει να επιδιώξει να μην τις καταβάλλει (!). Και όλη αυτή η επιμονή για την ανάληψη των οφειλών προς ΔΟΥ και ΙΚΑ συνοδευόταν με επιθέσεις στην προηγούμενη διοίκηση του Δήμου γιατί δεν ανέλαβε τις βεβαιώμενες οφειλές προς το Δημόσιο για να γλιτώσει ο Δήμος κάποια μικρά ποσά προσαυξήσεων.

Και κάπου εδώ αρχίζουν τα ακατανόητα. Αντί να εστιάζουμε στην ουσία του προβλήματος που είναι η κατ’ ελάχιστον προβληματική διαχείριση αυτών των δημοτικών επιχειρήσεων εμείς κατηγορούμε τη διοίκηση Κουτσογιάννη προφανώς για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά: Οι επιχειρήσεις αυτές έκλεισαν επί ημερών διοίκησης Καραμπατζού. Τα τεράστια χρέη και οι υποχρεώσεις δημιουργήθηκαν μέχρι και τον ΙΟΥΛΙΟ του 2012 που η τότε διοίκηση τις έβαλε σε εκκαθάριση.

Ορκωτοί ελεγκτές πραγματοποίησαν διαχειριστικό έλεγχο για τη χρήση 2010 και το πεντάμηνο του 2011 στην ΚΕΔΗΠΟΝ, τα αποτελέσματα του οποίου αποτυπώνουν μια άκρως προβληματική κατάσταση. Ο Νίκος Κουτσογιάννης έκανε μηνυτήρια αναφορά στον οικονομικό εισαγγελέα στη βάση του ελέγχου που διενήργησαν οι ορκωτοί ελεγκτές της ΚΕΔΗΠΟΝ. Δόθηκε εντολή από τον εισαγγελέα για έλεγχο από το Σώμα Οικονομικών Επιθεωρητών, ενώ και ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έδωσε εντολή στην Επίτροπο του Νομού Ημαθίας να προχωρήσει σε έλεγχο για τις επίμαχες περιόδους. Ο έλεγχος και από τα δυο Σώματα ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στον Δήμο. Σύμφωνα με τα πορίσματα αυτών των ελέγχων διαπιστώθηκαν πράξεις οι οποίες δεν ήταν σύννομες και οδήγησαν σε καταλογισμούς τεραστίων ποσών σε φυσικά πρόσωπα σχετιζόμενα με την επιχείρηση. Συνάμα, η Εισαγγελία κατόπιν της παραλαβής του ελέγχου από το Σώμα Οικονομικών Επιθεωρητών ελέγχει την υπόθεση η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης.

Οι ίδιοι οι εκκαθαριστές δε, δήλωσαν για μια ακόμη φορά πως αδυνατούν να ολοκληρώσουν τις εκκαθαρίσεις διότι η κατάσταση στην οποία παρέλαβαν τις δυο επιχειρήσεις ήταν ένα απίστευτο μπάχαλο. Επιχειρήσεις χωρίς αρχή, μέση και τέλος, χωρίς οργανωμένα λογιστήρια, χωρίς τήρηση διαδικασιών, χωρίς στοιχεία. Όλα αυτά τους οδηγούν να δηλώσουν πως θα παραδώσουν τις εκκαθαρίσεις με επιφύλαξη (sic). Γεγονός που δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά.

Τα ίδια και καλύτερα περιγράφουν οι εκκαθαριστές και στην περίπτωση της ΤΑΒ με αποκορύφωμα το γεγονός πως ενώ έχει ξεκινήσει η εκκαθάριση η τελευταία διοίκηση συνέχιζε να κάνει πράξεις οικονομικής διαχείρισης!

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στο βασίλειο της Δανιμαρκίας τελικά το πρόβλημα ήταν πως η διοίκηση Κουτσογιάννη δεν ανέλαβε τις οφειλές προς το ΙΚΑ και τη ΔΟΥ για να «γλιτώσουμε» κάποια ελάχιστα ποσά προσαυξήσεων σε σύγκριση με τα τεράστια χρέη που δημιουργήθηκαν. Αυτό που πρέπει να τονιστεί πρωτίστως είναι πως αυτά τα χρέη δημιουργήθηκαν σε συγκεκριμένη περίοδο, από συγκεκριμένους ανθρώπους και με τρόπους που περιγράφονται στα πορίσματα του Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η θέση της παράταξης μας είναι ξεκάθαρη. Ναι στην ανάληψη ΟΛΩΝ των χρεών (είτε αφορούν το δημόσιο, είτε προμηθευτές, είτε εργαζόμενους) των δυο πρώην δημοτικών επιχειρήσεων. Προϋπόθεση αποτελεί η προσκόμιση των ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ εκκαθαρίσεων και η πλήρης ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και των δημοτών για τα όσα αναγράφουν οι εκκαθαριστές, καθώς και οι ελεγκτές του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών. Η ανάληψη των χρεών θα πρέπει να περνάει μέσα από την απόλυτη γνώση των όσων έχουν συμβεί και όχι να φαντάζει κολυμβήθρα του Σιλωάμ στο πλαίσιο εξόφλησης προεκλογικών γραμματίων από την παράταξη του Δημάρχου.

Κλείνοντας, επειδή τελευταία γίνεται μεγάλος ντόρος για το γεγονός πως τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων ενδεχομένως να οδηγήσουν τον Δήμο σε προσωρινή επιτήρηση από το Παρατηρητήριο Οικονομικών των ΟΤΑ να επισημάνουμε πως κάθε πρόβλημα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ως ευκαιρία. Έτσι πορευθήκαμε εμείς ως διοίκηση και πετύχαμε ακόμη και τη νομοθέτηση συγκεκριμένων διατάξεων που οδήγησαν στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων, όπως στην περίπτωση της ΕΤΑ.

Διότι οι ήρωες αναγνωρίζονται από τα πεπραγμένα τους κι όχι από τα διάφορα εξαπτέρυγα. Η περίπτωση της ΕΤΑ είναι άκρως διδακτική. Διότι εκεί ο Νίκος Κουτσογιάννης δεν κρύφτηκε πίσω από τη θέση του Δημάρχου, ούτε αναλώθηκε σε μεγαλοστομίες. Σήκωσε με τεράστιο προσωπικό κόστος – μαζί με τον Δημήτρη Μάντσιο που υπέστη οικονομική καταστροφή - μια ευθύνη που δεν του αναλογούσε. Ανέλαβε μια χρεοκοπημένη επιχείρηση, για 2,5 χρόνια είχε δεσμευμένους λογαριασμούς και μπλοκαρισμένο ΑΦΜ, τον βάρυναν όλα τα χρέη της ΕΤΑ (!), κυνηγήθηκε δικαστικά από τη ΔΟΥ, το ΙΚΑ και την Επιθεώρηση Εργασίας συγκεντρώνοντας 120 μήνες φυλακής (!), μπήκε μπροστά μαζί με τον ορκωτό λογιστή Θάνο Τσιαμούλο για να εκκαθαρίσει την επιχείρηση – την ώρα που άλλοι λαλίστατοι ποιούσαν τη νήσσαν – ολοκλήρωσε την εκκαθάριση σε χρόνο ρεκόρ, πέτυχε την τροποποίηση δυο φορές της νομοθεσίας για να καταστεί ευνοϊκή για την περίπτωση της ΕΤΑ, διασφάλισε τις θέσεις εργασίας, έβαλε τον Δήμο σε πρόγραμμα αποπληρωμής των οφειλομένων προς εργαζόμενους και προμηθευτές, έσωσε το ακίνητο από τον κίνδυνο κατασχέσεων και έδωσε ξανά την προοπτική εκμετάλλευσης του από τον Δήμο στο πλαίσιο μιας σύμβασης μακροχρόνιας παραχώρησης χρήσης.

Έτσι αποδεικνύεται η αγάπη για τον τόπο και η αποτελεσματικότητα. Έτσι πρέπει να λειτουργήσουμε και σήμερα. Εμείς ως παράταξη θα είμαστε εδώ να συμβάλλουμε στη θετική επίλυση κάθε προβλήματος.

 

Από την Παράταξη "Κοινός Τόπος"