Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2019 14:05

Η ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Νάουσας Θωμά Τσουκαλά

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στο Κτίριο «ΕΡΙΑ»  στην εκδήλωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Νάουσα

 

Με ανάμεικτα συναισθήματα χαράς, συγκίνησης, περηφάνιας, αλλά πάνω από όλα σεβασμού και αίσθημα ευθύνης, σας καλωσορίζω απόψε στη μεγάλη συγκέντρωση της ΛΑΣ. Εδώ συναντιέται ο κόσμος:

  • Της εργασίας και της αγροτιάς
  • Η νεολαία, φοιτητές και μαθητές
  • Άνθρωποι του πνεύματος και της επιστήμης
  • Οι γυναίκες με ιδιαίτερα τα προβλήματα στην εργασία και τις αυξημένες φροντίδες στην οικογένειά τους
  • Και οι απόμαχοι της εργασίας, που κάτω από τις σημερινές συνθήκες εξακολουθούν να προσφέρουν, είτε εργαζόμενοι οι ίδιοι, είτε βοηθώντας τα παιδιά τους.

Με αίσθημα ευθύνης θα μιλήσουμε στο λαό της Νάουσας, Ανθεμίων και Ειρηνούπολης, τόσο κατά την προεκλογική περίοδο, όσο και μετά, κατά την διακυβέρνηση του Δήμου και έτσι θα πορευτούμε.

Οι λύσεις που θα προτείνουμε δεν θα είναι αντιγραφή πανεπιστημιακών εγχειριδίων, ούτε προσαρμοσμένα στα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων που επιβουλεύονται τον πλούτο της περιοχής (πχ ανεμογεννήτριες. υδατοπτώσεις) σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος.

Ούτε θα υποκλινόμαστε στις εντολές της όποιας κυβέρνησης και της ΕΕ, που θωρακίζουν αυτούς που κατέχουν τον πλούτο (τραπεζίτες, τοκογλύφους, μονοπωλιακούς ομίλους, εφοπλιστές), ενώ τσακίζουν αυτούς που τον παράγουν.

Έχουμε βαθιές ρίζες μέσα στο λαό και ξέρουμε από πρώτο χέρι  τις ανάγκες τους και τα προβλήματά τους ( ήμασταν και είμαστε δίπλα του όταν του κόβουν το ρεύμα, όταν οι τράπεζες παίρνουν τα σπίτια, όταν μένουν απλήρωτοι). Εμείς θα αναδείξουμε τις αιτίες που τα δημιουργούν και θα τις αντιπαλέψουμε, έχοντας στο πλάι μας την πλειοψηφία του λαού ολόκληρης της περιοχής.

Θα πορευτούμε μαζί με όσους θέλουν:

  • Αναβάθμιση της πόλης, της ζωής τους και των εισοδημάτων τους αντιπαλεύοντας τις αντιλαϊκές μνημονιακές δεσμεύσεις, που έχουν κρατηθεί ατόφιες στην λεγόμενη «αντιμνημονιακή» περίοδο.
  • Ποιότητα ζωής με αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου
  • Πολιτισμό – αθλητισμό
  • Παιδεία – Υγείας – Πρόνοια
  • Πόλη χωρίς ανέργους και φτώχεια.

Η τοπική αυτοδιοίκηση από τον θεσμό των Κοινοτήτων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ως τα πρόσφατα χρόνια έχει καταγραφεί στη συνείδηση του Ελληνικού λαού σαν ένα θεσμός που στεκόταν κοντά στις άμεσες ανάγκες της καθημερινής ζωής, τις κάλυπτε στο βαθμό που μπορούσε και διεκδικούσε όρους για καλύτερες συνθήκες, γιατί αντικειμενικά ο ρόλος της ήταν μακριά από την κεντρική εξουσία και έπρεπε να βρίσκεται κοντά στο λαό.

Αποκορύφωμα αποτέλεσε η εποχή της κατοχής, όπου στις περιοχές της ελεύθερης Ελλάδας που κυριαρχούσε το ΕΑΜ, ο λαός αγκάλιασε και εμπιστεύτηκε την Τοπική Αυτοδιοίκηση δημιουργώντας μορφές άμεσης λαϊκής εξουσίας.

Σήμερα δεν υπάρχει Τοπική Αυτοδιοίκηση! Σήμερα υπάρχει ένας μηχανισμός που εξειδικεύει τις κατευθυντήριες γραμμές και ένα ιμάντας που μεταφέρει τις αποφάσεις της κεντρικής κρατικής εξουσίας στις τοπικές κοινωνίες, η οποία κεντρική εξουσία με τη σειρά της και με ανταλλάγματα, είναι πειθήνιο όργανο (yesman) της ευρωενωσιακής, φιλομονοπωλιακής κλίκας.

Αυτό δεν ονομάζεται τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά ουσιαστικά είναι τοπική διοίκηση και τα θεσμικά της όργανα, εκτελεστικά και αποφασιστικά, (Δήμαρχος και Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και τα τοπικά συμβούλια) είναι πολιτικοί υπάλληλοι και εκλογές γίνονται μόνο και μόνο για να εξασφαλιστεί ένα δημοκρατικό άλλοθι και μια δημοκρατική επίφαση.

Τοπική διοίκηση, κράτος, κεντρική διοίκηση, ευρωενωσιακοί μηχανισμοί, όλοι μαζί, ενιαία και από κοινού, δρουν ενάντια στο λαό για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες, την ανταγωνιστικότητα, την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Λειτουργούν σαν μηχανισμοί ενσωμάτωσης και απορρόφησης της λαϊκής δυσαρέσκειας προσπαθώντας να πείσουν ότι εργαζόμενος λαός και επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν κοινά συμφέροντα. Αφού για χρόνια πλάσαραν το αφήγημα χια «χρεωκοπία της χώρας», για να οδηγήσουν σε χρεωκοπία το λαό, τώρα θέλουν να μας πείσουν ότι για να δουν λεφτά στη τσέπη τους οι εργαζόμενοι, οι παραγωγοί δηλαδή του πλούτου, πρέπει  να πλουτίσουν πρώτα οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Τα προγράμματα «Καλλικράτης», «Κλεισθένης» και έπεται συνέχεια, δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες του λαού, αλλά επί της ουσίας και τελικά λειτουργούν για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων, ευθυγραμμιζόμενοι με τις επιταγές της ευρωενωσιακής καπιταλιστικής αγοράς.

Η κυβέρνηση με τον «Κλεισθένη» βαθαίνει ακόμα περισσότερο τον αντιδραστικό χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι φορείς της εξοπλίζονται θεσμικά, ώστε να συνδράμουν σε τοπικό επίπεδο στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, ο έλεγχος από το κράτος γίνεται πιο ασφυκτικός για να κινούνται απαρέγκλιτα με τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου, της ΕΕ και τους στρατηγικούς τους στόχους, όπως αποτυπώνονται μέσα από τις μνημονιακές δεσμεύσεις στο Μεσοπρόθεσμο Πλάισιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Τα περιθώρια, για όποια φιλολαϊκή διαφοροποίηση μπορεί να γίνει κάτω από την πίεση του λαϊκού παράγοντα, περιορίζονται ασφυκτικά έως και εξαφανίζονται.

Από την άλλη πλευρά είναι πανταχού παρούσα η επιχειρηματική, ανταποδοτική λειτουργία, ο τραπεζικός δανεισμός, οι ιδιωτικοποιήσεις κάθε είδους και μορφής ΣΔΙΤ, η εμπορευματοποιήση βασικών κοινωνικών αναγκών Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, Πολιτισμού – Αθλητισμού. Δεν αποκλείεται δε με τα τόσα προγράμματα που προωθούνται και τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες του λαού, εκτός από λίγες θέσεις εργασίας με μισθούς πείνας, αλλά με τις επιχειρήσεις που εισβάλλουν στο δήμο λόγω ραγδαίων ιδιωτικοποιήσεων νευραλγικών τομέων του Δήμου, οι δήμαρχοι οι ίδιοι να είναι εκπρόσωποι διαφόρων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Έτσι το ερώτημα που προκύπτει είναι:

Θέλουμε δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο εκφραστές και διαχειριστές των επιχειρηματικών συμφερόντων και την αντιλαϊκής πολιτικής, της όποιας κυβέρνησης, που έναι υποταγμένη και δέσμια των ευρενωσιακών εντολών ή δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους, αγωνιστές και οραματιστές που θα είναι κοντά στα προβλήματα και τις ανάγκες του λαού και θα παλεύουν για αυτά μαζί με το λαό αξιοποιώντας όλα τα εργαλειακά δεδομένα που τους παρέχονται;

Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019, που ψηφίστηκε τέλη του προηγούμενου έτους και που είναι καθρέφτης της κυβερνητικής πολιτικής, απογυμνώνεται πλήρως το «μεταμνημονιακό παραμύθι». Γιατί στον προϋπολογισμό ανακεφαλαιώνονται όλα τα μνημονιακά – δημοσιονομικά μέτρα των τελευταίων ετών, παραμένουν ακέραιοι οι νομοί που περικόπτουν τις δαπάνες για Υγεία – Πρόνοια – Παιδεία και γενικά όλες οι δαπάνες. Ειδικά για τους ΟΤΑ, μειώνεται η χρηματοδότηση κατά 740 εκ. ευρώ, ενώ προβλέπεται αύξηση δημοτικής φορολογίας κατά 194 εκ. ευρώ. Παράλληλα προβλέπονται μεγάλες περικοπές στην υγεία, ενώ για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς – σχολεία και σχολικές υποδομές και λειτουργίες προβλέπεται μείωση κατά 1,7 δις.

Οι διαφορές του κρατικού προϋπολογισμού θα καλυφθούν από μια φοροληστεία – φοροεπιδρομή σε βάρος του εργαζόμενου λαού και των λαϊκών στρωμάτων, που θα ξεπεράσει τα 3 δις. Τέλος θα θέλαμε να τονίσουμε ότι το μεγάλο κεφάλαιο συνεισφέρει μόλις το 6% στα κρατικά έσοδα, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από τον εργαζόμενο λαό. Ο προϋπολογισμός του Δήμου Νάουσας έχει περικοπεί στα χρόνια εφαρμογής των μνημονίων κατά 45% περίπου, ίσως και περισσότερο.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την πλήρη εγκατάλειψη όλων των κοινοτήτων ανεξαιρέτως, μαζί και της Νάουσας κατά κοινή ομολογία, ιδιαίτερα από την τελευταία δημοτική αρχή.

Από την άλλη πλευρά μιλούν για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς (Κ. Καρανικόλας).

Δεν λένε όμως ότι κάτω από τις σημερινές συνθήκες για να υπάρχουν ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί πρέπει:

  • Ή να αυξηθούν τα τέλη
  • Ή να περιοριστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες, που σημαίνει υποβάθμιση της ζωής
  • Ή να ιδιωτικοποιηθούν σημαντικοί τομείς της δημοτικής λειτουργίας, που φυσικά οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα λειτουργούν με όρους κέρδους και ανταποδοτικότητας
  • Λόγος για δημοτικές επιχειρήσεις δεν μπορεί να γίνει, γιατί το πλαίσιο που επιβάλλει η ΕΕ και ακολουθούν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις και υποστηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΑΝΕΛ – ΚΙΝΑΛ – Ένωση Κεντρώων) είναι μη ανταγωνιστικό. Αλλά και γενικότερα  ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΑΝΕΛ – ΚΙΝΑΛ πάρα τις όποιες διαφορές στα προγράμματά τους έχουν κοινή στρατηγική. Ανάπτυξη για του λίγους, σε βάρος των πολλών (η φτώχεια δεν είναι τυχαία, είναι επιλογή).

Τόσο η παρούσα δημοτική αρχή, όσο και οι άλλες δημοτικές κινήσεις που εμφανίστηκαν, ακολουθούν απαρέγκλιτα, παρά τις διαφορές στο περιεχόμενο και τις προτεραιότητες, αυτές τις κατευθύνσεις.

Για αυτό και τα επιχειρήματα για «ανεξάρτητους υποψήφιους», «μη κομματικά ψηφοδέλτια» είναι κενά γράμματα, φθηνά λήμματα που σκοπό έχουν να κρύψουν την αλήθεια και αποπροσανατολίσουν τον λαό.

Έτσι εξηγείται, άλλωστε και η εύκολη μετακίνηση προσώπων, υποψηφίων και υποστηρικτών από το ένα ψηφοδέλτιο στο άλλο, γιατί δεν υπάρχουν διαφορές σε βασικές αρχές, ιδέες και αξίες.

Έτσι γεννιέται το ερώτημα:

Τι δήμο θέλουμε;

Δήμο – επιχειρηματία που θα λειτουργεί ανταποδοτικά και παραχωρεί σημαντικούς τομείς δραστηριότητας, αλλά και τον πλούτο και την περιουσία του δήμου σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, που από τα κέρδη τους θα αφήνουν μόνο κάποια ψίχουλα να φτάνουν στους δημότες

Ή δήμο που θα στέκεται δίπλα στα προβλήματα και τις ανάγκες του λαού;

Δήμο που θα εξυπηρετεί το επιχειρηματικό κεφάλαιο ή Δήμο που θα βρίσκεται δίπλα στην πλειοψηφία των Δημοτών.

Κατέρχομαι υποψήφιος δήμαρχος σε ένα δήμο:

  • που γέμισε άνεργους, απλήρωτους εργαζόμενους, αγρότες που εγκαταλείπουν σταδιακά την γη και τα χωράφια τους, μαγαζάτορες που κλείνουν ό ένας μετά τον άλλο και αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές, που τους πνίγουν τα μεγάλα επιχειρηματικά τραστ, με λαϊκές οικογένειες που ζουν στο σκοτάδι, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα και εκατοντάδες υποψήφιους για να τους κοπεί το ρεύμα.
  • Τεράστιες ελλείψεις στο Νοσοκομείο και σε μονάδες υγείας των κοινοτήτων. Νέους που εγκαταλείπουν την πόλη τους και τα χωριά τους, γιατί δεν μπορούν να εργαστούν ή να συντηρήσουν την οικογένειά τους.
  • Εγκαταλελειμμένες κοινότητες με συγκοινωνιακή σύνδεση που υπολείπεται κατά πολύ.
  • Με ελλείψεις σε σχολικές μονάδες και με μαθητές που μεταφέρονται με λεωφορεία χωρίς θέρμανση.

Στο διάστημα που πέρασε η ΛΑΣ και οι δημοτικοί της σύμβουλοι, κκ Γιώργος Καρτσιούνης και Αγγελάκης Λακηνάνος, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, πήραν θέση με συνέπεια, σταθερότητα και ευθύνη, διάλεξαν μετερίζι και στάθηκαν δίπλα στους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις νέες, πάλεψαν για να μην υποβαθμιστεί η λειτουργία του Νοσοκομείου, να μην αυξηθούν τα τέλη, πάλεψαν ενάντια στη διάδοση των ναρκωτικών.

Απέναντι σε όλα αυτά οι υπόλοιπες δημοτικές δυνάμεις τι λένε; Μιλούν για καινοτόμες ιδέες και «έξυπνες» ή «ευφυείς» λύσεις…

Ανάμεσα σε αυτά και τα πραγματικά προβλήματα υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα, που πρέπει να καλυφθεί. Για αυτό και εμείς θέλουμε πριν τις «έξυπνες» λύσεις να αρχίσουν να δουλεύουν οι έξυπνοι άνθρωποι. Εδώ είναι το πάντρεμα των νέων τεχνολογιών με τις ανάγκες της κοινωνίας.

Εμείς με αίσθημα ευθύνης και κοιτώντας τον λαό στα μάτια και χωρίς να κρύβουμε την αλήθεια, γνωρίζοντας πολύ καλά τις δυσκολίες, τα εμπόδια που θα αντιμετωπίσουμε και ότι θα πορευτούμε σε εχθρικό περιβάλλον, θα δώσουμε μάχη για να γίνει αντιληπτό ότι η μεγάλη, αν όχι η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών προβλημάτων είναι απόρροια της γενικής πολιτικής γραμμής.

Ξέρουμε ότι αυτήν τη φορά έχουμε να κάνουμε με μια αδίστακτη κυβέρνηση που έχει γίνει μάστορας στην κοροϊδία και στην εξαπάτηση του λαού. Μια κυβέρνηση που υλοποιεί με μαεστρία την αντιδραστική πολιτική σε όλα τα μέτωπα, βγάζοντας την βρώμικη δουλειά που της αναθέτει το κεφάλαιο καλεί σε προοδευτικά δημοκρατικά μέτωπα.

Για αυτό και εμείς καλούμε όλους αυτούς που παραπλανήθηκαν από αυτήν την ύπουλη πολιτική να πλαισιώσουν και να υποστηρίξουν το ψηφοδέλτιο μας.

Θέλουμε σε ολόκληρο το Δήμο, στις κοινότητες, στις γειτονιές, ο λαός να σηκώσει το ανάστημά του και να χειραφετηθεί, γιατί δεν του αξίζει να είναι επαίτης για τις ανάγκες του σε βουλευτικά και δημαρχιακά γραφεία μέσα σε ένα πολιτικό – οικονομικό – κοινωνικό περιβάλλον σήψης, παρακμής και εκφυλισμού.

Διαλέγουμε μετερίζι, διαλέγουμε χαράκωμα, δεν είμαστε γενικά και αόριστα με την Νάουσα. Είμαστε με τους εργάτες των χεριών και πνεύματος, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, αλλά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη και τα χωριά, γιατί δεν μπορούν να εκπληρώσουν τα οράματά του, να στήσουν τις οικογένειες του. Για μας μια όμορφη πόλη, είναι μια πόλη χωρίς φτώχεια, χωρίς ανέργους, χωρίς ανασφάλιστους με την νεολαία να οικοδομεί την ζωή της, όπως θέλει και δικαιούται χωρίς εξαρτήσεις και ναρκωτικά.

Προσθέτουμε ότι συστρατεύεσαι με την Λαϊκή Συσπείρωση σημαίνει:

  • Στήριγμα στους αγώνες του εργαζόμενου λαού και της αγροτιάς
  • Στο κέντρο της προσοχής θα βρίσκονται τα ζητήματα που απασχολούν την λαϊκή οικογένεια
  • Βελτίωση της ποιότητας ζωής, στήριξη του μαζικού, λαϊκού αθλητισμού και την καλλιτεχνικής δημιουργίας, των πολιτιστικών συλλόγων με απαραίτητες υποδομές.
  • Διεύρυνση των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών και όχι συρρίκνωση τους. Στήριξη των βρεφονηπιακών σταθμών και της Βοήθειας στο Σπίτι, δημιουργία ημερήσιας μονάδας στήριξης ασθενών με άνοια και των οικογενειών τους.
  • Αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου
  • Αγώνας για να μην υποβαθμιστεί το Νοσοκομείο.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες δεν είμαστε αιθεροβάμονες, δεν καλλιεργούμε αυταπάτες ότι θα τα λύσουμε όλα. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες και εμπόδια που θα συναντήσουμε. Δεν θα συμβιβαστούμε όμως με αυτές. Θα παλέψουμε για τα μικρά και τα μεγάλα και θα βαδίσουμε κόντρα στο ρεύμα που οδηγεί στην καταστροφή του λαού. Θα είμαστε λαϊκή αντιπολίτευση, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι προτάσεις μας και η δράση μας θα είναι απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης και του Καλλικράτη.