Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016 11:30

«Εγώ, εσύ, εμείς, πολίτες της Μεσογείου»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πέντε ευρωπαϊκές χώρες γύρω από ένα σχολικό πρόγραμμα

Το Erasmus plusείναι ένα πρόγραμμα που επιχορηγείται από την Ευρώπη και προορίζεται για εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Σκοπός του είναι να προάγει τη συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όποιους το επιθυμούν, να έρθουν σε επαφή με σχολεία άλλων χωρών και να ωφεληθούν από γλωσσικής, πολιτισμικής και εκπαιδευτικής πλευράς.

Τη φετινή και την επόμενη σχολική χρονιά, το Λάππειο 1ο Γυμνάσιο Νάουσας συμμετέχει μαζί με άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά σχολεία σε ένα τέτοιο πρόγραμμα με θέμα: «Εγώ, εσύ, εμείς, πολίτες της Μεσογείου». Το σχολείο που συντονίζει το πρόγραμμα είναι το EREAτης Άνω Προβηγκίας που βρίσκεται στο Bevonsτης Γαλλίας, ενώ τα άλλα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι το Srednjaskolaτου Hvarτης Κροατίας, το Santos Isasaτου Montoroτης Ισπανίας και το 11οIstituto Comprensivo«Archia» των Συρακουσών της Ιταλίας.

Στα πλαίσια λοιπόν αυτού του προγράμματος φιλοξενήσαμε στην πόλη μας την εβδομάδα της Αποκριάς, το Γάλλο αρχιτέκτονα Olivier Bedu, έναν από τους πιο δημιουργικούς καλλιτέχνες του MUCEM, του Μουσείου Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πολιτισμών της Μασσαλίας, ο οποίος έχει αναλάβει να δημιουργήσει μια σύνθεση εμπνευσμένη από τις πέντε πόλεις, τα σχολεία των οποίων για δύο χρόνια θα συνεργάζονται για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού. Το έργο του θα εκτεθεί για ένα μήνα στο μουσείο MUCEMτης Μασσαλίας, και στη συνέχεια, για ένα χρόνο στο συντονιστικό σχολείο, το EREAτης Άνω Προβηγκίας, στο Bevons. Πριν έρθει στη Νάουσα ο Olivier Beduείχε επισκεφθεί τα σχολεία του Hvarκαι των Συρακουσών.

Τις πέντε μέρες που έμεινε στη Νάουσα ο Olivier Beduσυναντήθηκε με τους μαθητές του σχολείου μας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, περιηγήθηκε μαζί τους στους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης μας, τους ζήτησε να του μιλήσουν για τα ενδιαφέροντά τους, να του δείξουν τα μέρη που συχνάζουν, και τις γειτονιές που προτιμούν. Συζήτησε μαζί τους κυρίως στα αγγλικά αλλά και στα γαλλικά, δίνοντάς τους έτσι την ευκαιρία να εξασκηθούν στις ξένες γλώσσες που μαθαίνουν στο σχολείο, πράγμα που τους έδωσε μεγάλη ικανοποίηση.

Είχε επίσης την ευκαιρία να μιλήσει με τον Δήμαρχο της Νάουσας, να παρακολουθήσει το δρώμενο «Μπούλες» και να ζήσει τη γιορταστική ατμόσφαιρα του καρναβαλιού που κυριαρχεί αυτές τις μέρες στην πόλη μας. Επισκέφτηκε τέλος τη Σχολή του Αριστοτέλη, τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας και έκανε ένα σύντομο περίπατο στη Βέροια. Έφυγε ενθουσιασμένος από τη φιλόξενη διάθεση που συνάντησε στην Ελλάδα. Η επόμενη και τελευταία επίσκεψή του θα είναι στο σχολείο του Montoroτης Ισπανίας.

 

                                                                                                  Ο Διευθυντής

                                                                                          Βαρθολομαίος Ιωάννης

                                                                                   

Σχετικά Άρθρα