Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2019 13:49

Ανάβαση στην Βουλγάρα Ολύμπου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ένα άγνωστο ορειβατικά κομμάτι του Ολύμπου , την «Βουλγάρα»  είχαν σαν προορισμό τους,  το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου δύο ορειβάτες από την πόλη μας οι : Γιώργος Καισαρίδης και Κώστας Μάϊνος.

 Η Βουλγάρα βρίσκεται απέναντι από τα Πιέρια  από την μία μεριά και τις ψηλές κορφές του Ολύμπου από την άλλη , όντας η καλύτερη θέση για να τις δει κάποιος. 

Από την μεριά των Πιέριων μπορείς να αγναντέψεις τα Καμβούνια όρη , τα χωριά Λιβάδι , Άγιο Δημήτριο και Φωτεινά ενώ από την μεριά του Ολύμπου έχεις πανοραμική θέα προς τον Κοκκινοπλό και τα λιβάδια πάνω από  αυτόν και τις κορυφές Κίτρος ,Φλάμπουρο , Χότζα , Σαμάρι και το φαράγγι της Σταλαγματιάς.

   Η ανάβαση για την Βουλγάρα ξεκίνησε από χωματόδρομο , 2 χιλιόμετρα μακριά από την διασταύρωση για το χωριό Λιβάδι (στην αντίθετη κατεύθυνση) , η όλη πορεία διήρκησε 5 και το συνολικό της μήκος ήταν 16,5 χιλιόμετρα με 850 μέτρα θετική υψομετρική διαφορά.  Οι συμπολίτες μας  ξεκινώντας από τα 860 μέτρα υψόμετρο ανέβηκαν σε 4 κορφές  , στην Σκοπιά στα 1357 μέτρα υψόμετρο  , στον Καρδάρα στα 1521 μέτρα , στον Τρόχαλο στα 1530 μέτρα και στην Βουλγάρα στα 1683 μέτρα . 

  Στην επιστροφή (πολύ κοντά στο σημείο που ξεκίνησαν την πορεία τους) οι δύο ορειβάτες και περιηγητές  επισκέφτηκαν τον Αρχαιολογικό χώρο στην  περιοχή « Σπάθες» ,κοντά στο χωριό Άγιος Δημήτριος και μέσα στο βουνό.  Πρόκειται για ένα νεκροταφείο που χρονολογείται στο 14ο αιώνα π.χ. (ύστερη « Εποχή του Χαλκού» και είναι Μυκηναϊκής τεχνοτροπίας , δίνοντας στοιχεία που δείχνουν ότι ο Μυκηναϊκός πολιτισμός πιθανότατα επεκτάθηκε πέρα από τα σύνορα της Θεσσαλίας με την Πιερία. Το απογοητευτικό σε αυτό τον χώρο ήταν η απαξίωση από πλευράς Ελληνικού κράτους και η εικόνες εγκατάλειψης.