Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016 20:32

Πετυχημένη η ημερίδα «Η καλλιέργεια της κερασιάς στην Κεντρική Μακεδονία»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μεγάλη προσέλευση κόσμου παρουσίασε η ημερίδα με θέμα: «Η καλλιέργεια της κερασιάς στην Κεντρική Μακεδονία», που διοργάνωσε το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σκύδρας  σε συνεργασία με το  Τμήμα  Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του ΕΛ.Γ.Ο. και την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Έδεσσας κ. Γιάννου Δημήτριος, ο αντιδήμαρχος Έδεσσας κ. Πέτκος Χρήστος, ο αντιδήμαρχος Σκύδρας κ. Μακρίδης Χρήστος, ο αντιδήμαρχος Αλμωπίας κ. Αβραμίκας Στέφανος, καθώς και πλήθος γεωτεχνικών, αλλά και συνεταιριστικών υπαλλήλων.

Η ημερίδα προλογίστηκε από τον γεωπόνο του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σκύδρας κ. Σιδηρόπουλο Μιχαήλ. Στη συνέχεια ο κ. Καζαντζής Κωνσταντίνος, Γεωπόνος του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας, μίλησε για το ρεκόρ εξαγωγών στις  εξαγωγές κερασιών που σημειώθηκε  το 2015, με ποσότητες γύρω στους 25.000 τόνους, ενώ ο γεωπόνος κ. Μπουρονίκος Νικολάος αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της περιοχής Πιερίας όσον αφορά το χρησιμοποιούμενο ελεύθερο σύστημα διαμόρφωσης των δένδρων «κυπαρισσάκι», καθώς και το συχνό φαινόμενο του σχισίματος του φλοιού του δένδρου στη δυτική πλευρά του.

Επόμενη παρουσίαση ήταν η εισήγηση του γεωπόνου του Α.Σ.ΟΠ. Επισκοπής Νάουσας κ. Ασβεστά Παύλου, ο οποίος έδωσε έμφαση στην εξωστρέφεια του προϊόντος, μέσω διαφόρων τρόπων, για να αυξηθεί η εμπορική και εξαγωγική δυναμική του.

Ο γεωπόνος της Δ.Α.Ο.Κ. Κιλκίς κ. Σιάλδας Τρύφωνας εν συνεχεία ανέλυσε την υφιστάμενη κατάσταση και τα κυριότερα προβλήματα της περιοχής, ενώ ο γεωπόνος της Δ.Α.Ο.Κ. Σερρών, κ. Τζουβάρας Κοσμάς, αναφέρθηκε στην έλλειψη επαρκών τρόπων διάθεσης του προϊόντος στην περιοχή, καθώς και τον ανεπαρκή εκσυγχρονισμό της καλλιέργειας.

Ο κ. Μαρνασίδης Συμεών γεωπόνος της Δ.Α.Ο.Κ. Πέλλας, ανέλυσε την κατάσταση  στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και ιδιαίτερα στον Δήμο της Έδεσσας και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων  στα προβλήματα φυτοπροστασίας και θρέψης για το έτος 2015.

Ακολούθησε η εισήγηση του γεωπόνου του Δήμου Αλμωπίας κ. Λαμπρίδη Πρόδρομου, ο οποίος εστίασε μεταξύ άλλων και στην έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης των παραγωγών και την ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης και εκπαίδευσης αυτών.

Κατόπιν ο γεωπόνος κ. Παστόπουλος Σάββας αναφέρθηκε  στον κακό συντονισμό φυτεύσεων νέων ποικιλιών, καθώς και στα ιδιαίτερα προβλήματα εμφάνισης τρωκτικών και της δροσόφυλλας μύγας στην περιοχή των Γιαννιτσών και ιδιαίτερα τις κερασοπαραγωγικές περιοχές Μυλότοπο και Αχλαδοχώρι.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των υποστηρικτών της εκδήλωσης, γεωπόνων κ. Κωνσταντινίδη Άρη (VITROHELLASΑ.Ε.) και κ. Γκλαβάκη Ευάγγελου (ΦΥΤΩΡΙΑ ΓΚΛΑΒΑΚΗ), παρουσιάζοντας το αξιόλογο  πολλαπλασιαστικό υλικό που εμπορεύονται οι επιχειρήσεις τους.

Κατόπιν ο Γεωπόνος της NOVACERTΕ.Π.Ε., κ. Πεχλιβανίδης Γεώργιος, παρουσίασε την τας μεταξύ άλλων τρόπους βελτίωσης της ποιότητας και της ελκυστικότητας του προϊόντος.

Τέλος,  ο εμπορικός διευθυντής του Α.Σ.Κ. Φλαμουριάς κ. Τερζής Δημήτριος, τοποθετήθηκε επί της εμπορίας του καρπού, των προβλημάτων, των λανθασμένων ενεργειών και τακτικών εμπορίας και προσπάθησε να στρέψει το σκεπτικό πάνω στην εμπορία κερασιού σε τακτικές με ορίζοντα τη μελλοντική ευημερία του κλάδου και την αναγνώρισή των κερασιών με βάση την περιοχή προέλευσης.

Σαν τελικά συμπεράσματα αποκομίστηκαν ότι οι διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν τις ιδιαιτερότητές τους: α) σε ότι αφορά προσβολές από μύκητες ή έντομα και β) σε ότι αφορά ελλείψεις σε υποδομές, συλλογικούς φορείς, υπηρεσίες υποστήριξης, ενημέρωση και εκπαίδευση. Επισημάνθηκε επίσης η τεράστια δυναμική φυτεύσεων κερασιάς χωρίς προγραμματισμό ποικιλιών, έλεγχο κατάλληλων συνδυασμών υποκειμένων/ποικιλιών και τρόπων διάθεσης του προϊόντος.

Συνολική απαίτηση των παρευρισκομένων ήταν να επαναληφθεί αυτού του είδους η εκδήλωση, με στόχο την εξεύρεση λύσεων που αφορούν την οργάνωση, ενδυνάμωση και βελτίωση των συλλογικών φορέων των παραγωγών, την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων των εγχώριων ποικιλιών, την οργάνωση του προγραμματισμού των φυτεύσεων με κατάλληλες ποικιλίες, σε κατάλληλες ζώνες και σε κατάλληλες ημερομηνίες ωρίμανσης, καθώς και την οργάνωση της εμπορίας του τελικού προϊόντος, ακολουθώντας τις νέες τάσεις του εμπορίου που απαιτεί σκληρό κεράσι, σκουρόχρωμες ποικιλίες, μικροσυσκευασίες, ομοιόμορφη παρουσίαση του προϊόντος, κ.λπ.

            Λόγω της μεγάλης συμμετοχής του αγροτικού πληθυσμού και του ενδιαφέροντος το γεωτεχνικό προσωπικό του  Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σκύδρας δεσμεύτηκε για  την  συνέχιση των   ενημερώσεων σχετικά με το ανωτέρω θέμα.

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα