Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 18 Απριλίου 2021 11:25

Ενημέρωση των πληγέντων από τους παγετούς παραγωγών στα χωριά του Δήμου Νάουσας από τον Λάζαρο Τσαβδαρίδη

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Επίσκεψη στα χωριά του πρώην Δήμου της Ειρηνούπολης πραγματοποίησε ο Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης προκειμένου να συζητήσει με τους πληγέντες παραγωγούς της περιοχής τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το ζήτημα των μεγάλων καταστροφών που υπέστησαν οι καλλιέργειες από τους πρόσφατους παγετούς.

 

Ο Βουλευτής Ημαθίας ενημέρωσε τους παραγωγούς για τις σχετικές επαφές και συνομιλίες που είχε κατά τη διάρκεια όλης της προηγούμενης εβδομάδας στην Αθήνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ αλλά και για τις σχετικές αναφορές που έγιναν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Κοινή συνισταμένη των συζητήσεων, η προσπάθεια των αρμοδίων  Κυβερνητικών παραγόντων να ικανοποιηθούν τα δίκαια και εύλογα αιτήματα των πληγέντων παραγωγών της Ημαθίας προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των παραγωγών σε μία ούτως ή άλλως εξαιρετικά δύσκολη χρονιά τόσο λόγω της πανδημίας όσο και λόγω της θεομηνίας «Μήδεια» που έπληξε τις καλλιέργειες τον προηγούμενο Φεβρουάριο.

 

Ο κ. Τσαβδαρίδης επισήμανε σε όλες τις συζητήσεις του στα κέντρα των αποφάσεων αυτό που είχε τονίσει σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ήδη από τις 9 Απριλίου. Την ανάγκη για ταχύτατη και δίκαιη αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των βαριά πληγέντων από τους παγετούς παραγωγών της Ημαθίας κατά τα πρότυπα των διαδικασιών και των πρακτικών που υιοθετήθηκαν για τις αποζημιώσεις στην θεομηνία «ΙΑΝΟΣ».

 

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Τσαβδαρίδης ενημέρωσε τους παραγωγούς ότι γίνεται προσπάθεια όχι μόνο να επιταχυνθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων με την πρόσληψη ακόμη περισσότερων εκτιμητών – γεωπόνων αλλά και να εξευρεθούν τρόποι να χορηγηθεί προκαταβολή στους πληγέντες παραγωγούς έναντι της δίκαιης αποζημίωσης που δικαιούνται. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες να αυξηθεί το όριο της αποζημίωσης επί της ασφαλιζόμενης αξίας της φυτικής παραγωγής σε σχέση με το υφιστάμενο ποσοστό που ορίζεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ αλλά και να συμψηφιστεί καθώς και να ανασταλεί η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ), εισφορών ΕΛΓΑ και φορολογικών υποχρεώσεων.

 

Επιπροσθέτως ο κ. Τσαβδαρίδης ενημέρωσε τους παρευρεθέντες παραγωγούς ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ έχοντας απόλυτη συνείδηση του εύρους των καταστροφών εργάζεται προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσεων για την αποζημίωση κλάδων που εντάσσονται και αυτοί στην αλυσίδα της πρωτογενούς παραγωγής και επλήγησαν ή πρόκειται να πληγούν και αυτοί αναλογικά από την συντελεσθείσα καταστροφή όπως συνεταιριστικές, βιομηχανικές, εμπορικές και μεταποιητικές μονάδες καθώς επίσης και ο κλάδος των μεταφορών.

 

Στόχος να βρεθούν δυνητικές διέξοδοι ενίσχυσής τους τόσο για τη ρύθμιση των δανειακών τους υποχρεώσεων και με επιδότηση επιτοκίου όσο κυρίως για την πληρωμή αλλά και τη διατήρηση του μονίμου  προσωπικού τους καθώς και για την αποζημίωση του εποχικού προσωπικού τους, καθώς γίνεται απολύτως φανερό ότι το μέγεθος της καταστροφής θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο εύρος του κύκλου της απασχόλησης αλλά και της παραγωγής στις μονάδες αυτές.

 

Ο Κ. Τσαβδαρίδης μετά από γόνιμο διάλογο με τους πολλούς παραγωγούς  που παρευρέθηκαν, δεσμεύθηκε ότι ύστερα από λίγο χρονικό διάστημα, όταν θα είναι πιο ξεκάθαρο το πλαίσιο της Κυβερνητικής αλλά και της κρατικής παρέμβασης θα επιστρέψει στην περιοχή για να ενημερώσει εκ νέου λεπτομερώς τους παραγωγούς.