Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 21:12

Για τη φτωχή αγρότισσα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δύσκολοι καιροί για τις γυναίκες της λαϊκήςοικογένειας, δύσκολοι για τις  φτωχές αγρότισσες. Τίποτα γι’ αυτές δεν είναι εύκολο. Η καθημερινότητα που ζουν σκληρή.

          Το εισόδημα της αγροτικής οικογένειας τσακίζεται. Τα προϊόντα τους είτε μένουν μήνες μετά τη συγκομιδή απλήρωτα είτε, με το καθεστώς της ανοιχτής τιμής, τα παραδίνουν με τιμές εξευτελιστικές. Το κόστος παραγωγής ανεξέλεγκτο, η φορολόγηση άγρια. Τα χαράτσια για ΕΝΦΙΑ, για ασφάλιση στον ΕΦΚΑ και τον ΕΛΓΑ, για δηλώσεις ΟΣΔΕ, τα τεκμήρια διαβίωσης, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί για χρέη πάνω από 5.000 ευρώ τους γονατίζουν. Κυριολεκτικά τους ξεκληρίζουν. Οι αναδιαρθρώσεις, που προωθούνται από την ΕΕ και υλοποιούνται από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις στον αγροτικό τομέα, στόχο έχουν την συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στους μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες. Αυτό υπηρετεί η νέα ΚΑΠ 2014-2020.

          Οι φτωχές αγρότισσες έδωσαν το δικό τους παρών στα μπλόκα του αγροτικού κινήματος. Διεκδίκησαν τιμές για τα προϊόντα τους, πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις για την υγεία, που όσο πάει γίνεται χειρότερη, για τα σχολειά που κλείνουν, για την ανύπαρκτη πρόνοια που τους φορτώνει με ασήκωτα βάρη, για δημιουργικό ελεύθερο χρόνο που δεν έχουν. Οργανωμένα, συλλογικά, ορθώνουν το ανάστημά τους ανακαλύπτοντας την δύναμή τους.Παλεύουν μαζί με τους αγρότες σε συμμαχία με τουςεργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, να ανακόψουν την επίθεση που δέχονται και να διεκδικήσουν όλα εκείνα που τους στερούν και αποτελούν τις σύγχρονες ανάγκες τους.

          Οι γυναίκες του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, της ΟΓΕ, βρισκόμαστε στο πλάι τους. Προβάλλουμε την ανάγκη του συλλογικού και οργανωμένου αγώνα, κόντρα στην απογοήτευση και τη μοιρολατρία, κόντρα στις προκαταλήψεις και τιςαναχρονιστικές αντιλήψεις, που σε συνθήκες φτώχειας και ανέχειας, στις κλειστές κοινωνίες της υπαίθρου, αναπαράγονται με μεγαλύτερη ένταση.

 

Η υγεία των γυναικών της υπαίθρου

 

           Η γυναίκα που ζει στην ύπαιθρο, αντιμετωπίζει μεγαλύτερες δυσκολίες, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας.
          Ιδιαίτερα, χωριά απομακρυσμένα από την πόλη ή ορεινά είχαν πάντοτε μεγαλύτερες ελλείψεις σε αγροτικούς γιατρούς. Τώρα όλα έχουν χειροτερέψει. Η οικονομική κρίση προκάλεσε πρόσθετες δυσκολίες στην ήδη απαιτητική ζωή των αγροτισσών. Η οργή έχει ξεχειλίσει.

          Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, δεν αντιμετωπίζεται με ευχές. Χρειάζεται διεκδίκηση για να εξασφαλίσουμε όσα απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες μας.

          Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ διεκδικούμε ταΚέντρα Υγείας να έχουν γιατρούς, νοσηλευτές, τεχνικούς, να μπορούν να κάνουν μικροβιολογικές και ακτινολογικές εξετάσεις. Να υπάρχουν παιδίατροι για τα παιδιά μας, εμβόλια, γυναικολόγοι για τιςαπαραίτητες εξετάσεις των γυναικών, να έχουν οδοντιάτρους και ασθενοφόρα με οδηγούς, ώστε να φτάνουν έγκαιρα στο νοσοκομείο, γιατί οι αποστάσεις είναι πολλές φορές μεγάλες και η αμεσότητα πρόσβασης είναι ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα για επείγοντα περιστατικά.

            Απαιτούμε αγροτικούς γιατρούς, που δεν υπάρχουν για μήνες ολόκληρους στα περισσότερα χωριά, και αγροτικά ιατρεία εξοπλισμένα με τα αναγκαία.

            Απαιτούμε νοσοκομείαμε γιατρούς, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Με μηχανήματα που να λειτουργούν.

                                                             Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ)

 

           Επιμέλεια: Ομάδα Γυναικών Νάουσας(μέλος της ΟΓΕ)