Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 03 Μαϊος 2015 14:03

Αυτά είναι τα σπίτια διάσημων Ελλήνων που βγαίνουν στο σφυρί

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Έχουν όνομα... βαρύ σαν ιστορία. Είναι ακίνητα στα οποία έζησαν διάσημοι ηθοποιοί, ζωγράφοι, καλλιτέχνες κ.λπ. και βγαίνουν στο σφυρί από τους ιδιοκτήτες τους, τους απογόνους που είτε αδυνατούν να τα συντηρήσουν, είτε θέλουν να εκμεταλλευτούν το παρελθόν τους.

Πολλές φορές έναντι πολύ υψηλών τιμημάτων, καθώς η... σκιά των διάσημων που πλανάται στα δωμάτια ανεβάζει την αξία. Είναι τα σπίτια στην Ελλάδα και το εξωτερικό που είτε βρήκαν κάποιον αγοραστή είτε παραμένουν για χρόνια στα αζήτητα, παρά το ενδιαφέρον. Το κύριο χαρακτηριστικό τους πάντως, είναι ότι η τιμή κινείται... εκτός αγοράς. Είναι δηλαδή εξωπραγματική σε σχέση με τα όσα ισχύουν στο real estate, κυρίως μετά τη δραματική υποχώρηση των τιμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακίνητα με μεγάλη ιστορία αλλά και σπίτια διασήμων πωλούνται και στο εξωτερικό, με τη διαφορά ότι γίνονται ανάρπαστα, καθώς εκεί η κτηματαγορά είναι σε άνθηση.

Η «Η» καταγράφει τα ακίνητα πολύ γνωστών ονομάτων από τον καλλιτεχνικό χώρο, κι όχι μόνο, που έχουν πουληθεί ή που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια μεγάλων μεσιτικών γραφείων.

Αυτά είναι τα σπίτια διάσημων Ελλήνων που βγαίνουν στο σφυρί 

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι πωλείται η νεοκλασική κατοικία της Έλλης Λαμπέτη στα Εξάρχεια. Βρίσκεται στην οδό Δελφών και προσφέρεται έναντι? 4,5 εκατ. ευρώ. Η κατοικία χτίστηκε σύμφωνα με το σχέδιο του ιστορικού αρχιτέκτονα Κρίστιαν Χάνσεν. Αν και το αντίτιμο είναι αρκετά υψηλό, πολλοί είναι εκείνοι οι ξένοι και Έλληνες επιχειρηματίες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά του ακινήτου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του μεσιτικού γραφείου που έχει αναλάβει να βρει αγοραστή. Φυσικά το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών εντείνεται από το γεγονός ότι η θρυλική ηθοποιός είχε αφήσει τη σφραγίδα της εκεί.

Ν. Καζαντζάκης

Αυτά είναι τα σπίτια διάσημων Ελλήνων που βγαίνουν στο σφυρί 

Το σπίτι-σύμβολο όπου ο κορυφαίος Έλληνας συγγραφέας και στοχαστής, Νίκος Καζαντζάκης εμπνεύστηκε ορισμένα από τα μεγαλύτερα έργα του, όπως τα «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», «Αλέξης Ζορμπάς» και «Ο Καπετάν Μιχάλης», βγαίνει στο σφυρί. Δεν βρίσκεται στην Ελλάδα, αλλά στη Γαλλική Ριβιέρα, εκεί όπου Καζαντζάκης κατέφευγε συχνά για να συγγράψει. Στην Αντίμπ (η αρχαία ελληνική Αντίπολις), που εγκαταστάθηκε το 1948 ο συγγραφέας και η γυναίκα του, εκτός από μια πλατεία με το όνομα «Νίκος Καζαντζάκης», που έχουν προσδώσει οι Γάλλοι, παραδίπλα και σχεδόν μπροστά στο σπίτι όπου διέμενε στην οδό Rue du Bas Castelet, υπάρχει ένα πανέμορφο καταπράσινο σοκάκι με ένα παγκάκι, πάνω από το οποίο είναι αναρτημένη μια μαρμάρινη πλακέτα προς τιμήν του.

Πλάκα

Αυτά είναι τα σπίτια διάσημων Ελλήνων που βγαίνουν στο σφυρί 

Το σπίτι του Αντωνάκη και της Ελενίτσας από τη διάσημη ασπρόμαυρη ελληνική ταινία, που βρίσκεται στην Πλάκα, στην οδό Τριπόδων 32, είναι ανάμεσα στα δεκαπέντε ακίνητα νεοκλασικά και διατηρητέα που βγήκαν στο σφυρί από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά μένει μέχρι στιγμής στα αζήτητα. Το κτίριο είναι γνωστό από την κινηματογραφική του ιστορία, καθώς σε αυτό γυρίστηκε η διάσημη ταινία «Η Δε Γυνή να Φοβήται Τον Ανδρα» με τον Γιώργο Κωνσταντίνου και τη Μάρω Κοντού. Εκεί ακούστηκαν το «παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω» και «σκασμός Αντωνάκη μου». Το 1965 η αυλή μετατράπηκε σε πλατό, αλλά σήμερα έχει γεμίσει μπάζα και σκουπίδια. Η ιστορική κατοικία είναι τριώροφο 266 τ.μ. σε οικόπεδο 411,37 τ.μ.

Δ. Μητροπάνος

Το σπίτι στο οποίο έζησε ο Δημήτρης Μητροπάνος με τη σύζυγο και τις δυο του κόρες στην οδό Βασιλέως Παύλου στο Ψυχικό βγήκε στο σφυρί προ διετίας με τιμή που ζητούσε η οικογένεια του τραγουδιστή στα 5 εκατ. ευρώ. Η «κόκκινη μονοκατοικία» όπως έγινε γνωστή μετατράπηκε σε πρεσβευτική κατοικία της Βενεζουέλας όπου διαμένει ο πρεσβευτής, Φαρίντ Φερνάντεζ. Αγαπημένος «τόπος» για τον Δημήτρη Μητροπάνο, το «κόκκινο σπίτι» όπως έχει γίνει γνωστό λόγω του χρώματός του, έχει φιλοξενήσει όλες τις μεγάλες και ευτυχισμένες στιγμές του οικογενειακού του βίου. Οι αναμνήσεις πολλές. Ίσως γι' αυτό οι κληρονόμοι του, η χήρα του, Βένια, και οι δύο κόρες του, Μυρσίνη και Αναστασία, να αποφάσισαν να μετακομίσουν μετά τον θάνατό του, το 2012.

Πωλητήριο και στη βίλα του Ντέμη Ρούσσου. Στην εντυπωσιακή μεζονέτα των 400 τ.μ. (επί της οδού Ιωαννίνων 16, στην Άνω Βούλα) έχει μπει πωλητήριο από το 2012. Μάλιστα παραχωρείται στους ενδιαφερόμενους αγοραστές επιπλωμένη στην τιμή των 2.000.000 ευρώ.

Eνα ιστορικό ακίνητο, στο οποίο έχουν γραφτεί σημαντικές σελίδες της ζωής της οικογένειας Ωνάση, ένα κομμάτι της ακίνητης περιουσίας του Έλληνα Κροίσου, έχει βγει στο σφυρί έναντι 12,5 εκατ. ευρώ, εδώ και πολύ καιρό αλλά παραμένει στα... αζήτητα. Ο λόγος για ένα οικόπεδο 3,5 στρεμμάτων στη Γλυφάδα, δίπλα στη θάλασσα και κοντά στο φημισμένο Γκολφ της περιοχής, σε μια από τις ακριβότερες περιοχές της χώρας. Στο ακίνητο αυτό υπήρχε μέχρι πριν από λίγα χρόνια ένα από τα σπίτια της οικογένειας Ωνάση, το οποίο δυστυχώς γκρεμίστηκε από τον επόμενο ιδιοκτήτη του και μαζί του χάθηκαν μνήμες του πιο διάσημου Έλληνα ανά τον κόσμο, του Αριστοτέλη Ωνάση.

Το οικόπεδο πουλήθηκε από την εγγονή του Αθηνά πριν από μία πενταετία, άλλαξε δύο φορές χέρια για να καταλήξει σήμερα να πωλείται εκ νέου μέσω της εταιρείας ακινήτων Sotheby's International Realty, η οποία δραστηριοποιείται στις αγοραπωλησίες πολυτελών και ακριβών ακινήτων.

Στην Αίγινα, μετά τον θάνατο του ζωγράφου Γ. Μόραλη, βγήκε προς πώληση το σπίτι του με ποσό άνω του ενός εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία εντυπωσιακή παραθαλάσσια έπαυλη στην Αίγινα με εμβαδόν 500 τ.μ. που βρίσκεται σε ένα οικόπεδο 1.550 μ. γεμάτο ελιές, λεμονιές και φιστικιές, ενώ διαθέτει δύο υπνοδωμάτια και έναν χώρο ανοιχτό και ψηλοτάβανο που ο καλλιτέχνης χρησιμοποιούσε ως στούντιο. Στο ιστορικό αυτό σπίτι, κάποτε κυκλοφορούσε όλη η καλλιτεχνική ελίτ της εποχής: ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Χρήστος Καπράλος, ο Νίκος Νικολάου και ο αρχιτέκτονας Άρης Κωνσταντινίδης, ο οποίος και το έκτισε.

Στο σφυρί αρχικά αντί 1.100.000 ευρώ και σήμερα με έκπτωση έως και? 50% βγήκε εδώ και χρόνια και τελικά πουλήθηκε σε πολυεθνικό όμιλο η πολυτελής βίλα του θρυλικού τραγουδιστή και κιθαρίστα των Pink Floyd, Ντέιβιντ Γκίλμουρ, στη Ρόδο. Η συνολικής επιφάνειας 575 τ.μ. βίλα, που βρίσκεται στην περιοχή Πεύκοι, κοντά στην ιστορική Λίνδο, αποτελούσε επί σειρά ετών εξοχική κατοικία του παγκοσμίου φήμης μουσικού.

Το τεραστίων διαστάσεων σπίτι αποτελείται από συνολικά έξι ξεχωριστά διαμερίσματα, εμβαδού 50 τ.μ. το καθένα, διαθέτει συνολικά εννέα υπνοδωμάτια, ενώ βρίσκεται σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από την παραλία μέσα σε ένα κατάφυτο οικόπεδο 9.800 τ.μ. Στο σφυρί και η επιβλητική βίλα «Ντε Βέκι» στη Ρόδο που πήρε το όνομα της από τον διοικητή των Ιταλών επί ιταλοκρατίας, γνωστή και ως Βίλα Μουσολίνι. Το ακίνητο ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στον Προφήτη Ηλία και απέχει 40 με 45 λεπτά από την πόλη της Ρόδου. Πρόκειται για ένα ιστορικό διώροφο κτίσμα, συνολικής επιφανείας 757 τετραγωνικών μέτρων, μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας.

Και του Παλαμά

Πέρυσι, το σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής Κωστής Παλαμάς στην Πάτρα, το οποίο βρίσκεται στη οδό Κορίνθου πουλήθηκε για να δωρηθεί και να μετατραπεί σε Μουσείο. Αγοραστής είναι ένας 75χρονος από την Πάτρα που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το όνομα του είναι Θανάσης Στεφανόπουλος, σύμφωνα με τα πατρινά μέσα ενημέρωσης. Για το σπίτι υπήρχε μεγάλη αγωνία, καθώς οι ιδιοκτήτριες το πουλούσαν περίπου στο 1,5 εκατομμύριο.

Μόλις πέρυσι έγινε γνωστό ότι η βίλα στο Παλαιό Ψυχικό, που ανήκε στη Σοφία Μινέικο και στην οποία έζησαν τρεις γενιές της οικογένειας Παπανδρέου, τέθηκε προς πώληση από τα εγγόνια της, Σοφία, Αντρίκο, Νίκο και Γιώργο Παπανδρέου. Το «πωλητήριο» είχε νούμερο? 1,8 εκατ. ευρώ, καθώς η ιστορική βίλα 320 τ.μ., στην οδό Γύζη, στο Παλαιό Ψυχικό, όπου έζησαν ο Γεώργιος Παπανδρέου με τη Σοφία Μινέικο έως το 1967, είχε πολύ βαριά ιστορία. Πέρυσι έγινε επίσης γνωστό ότι το σπίτι του Ούλοφ Πάλμε στο Μοχό Χερσονήσου πωλείται! Οι κληρονόμοι του έβαλαν πωλητήριο στο σπίτι που του παραχώρησε τότε η τοπική κοινότητα.

Η βίλα Μαρία Κάλλας, όπου έζησε ως έφηβη η διάσημη Ελληνίδα σοπράνο, ανήκει στο Δημόσιο και επί χρόνια είχε εγκαταλειφθεί. Είχε γίνει στέκι ναρκομανών, ενώ είχε καταληφθεί ουκ ολίγες φορές. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου στην οδό Πατησίων, συμφώνησε για την ανακατασκευή του και τη μετατροπή του σε Ακαδημία «Μαρία Κάλλας».

Το λατρεμένο σπίτι της μεγάλης Ρένας Βλαχοπούλου στην Κέρκυρα βγήκε πέρυσι προς πώληση. Έχει έκταση 450 τ.μ και μεγάλο κήπο 6 στρεμμάτων, δύο κουζίνες και τρία μπάνια και χωρίζεται σε δύο επίπεδα. Τη διακόσμηση την είχε επιμεληθεί η ίδια η ηθοποιός. Χτίστηκε το 1982 και πωλείται προς 680.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 2009 πουλήθηκε το αγαπημένο σπίτι της Μελίνας, η ροζ μονοκατοικία στον περιφερειακό του Λυκαβηττού, εκεί όπου η αξέχαστη Μελίνα πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της συντροφιά με τον αγαπημένο της Τζούλι! Η τιμή πώλησης πλησίασε, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 4.500.000 εκατομμύρια ευρώ.

Πωλητήριο και σε ακίνητα προσωπικοτήτων του εξωτερικού

Στο εξωτερικό οι πωλήσεις ακινήτων που ανήκουν σε γνωστούς ηθοποιούς ή ανθρώπους των τεχνών γενικότερα είναι συνηθισμένο γεγονός και οι τιμές είναι εξαιρετικά υψηλές. Για παράδειγμα πρόσφατα βγήκε στο σφυρί ένα από τα εμβληματικότερα κτίρια του παγκόσμιου κινηματογράφου, η έδρα του Νονού, Βίτο Κορλεόνε, στην κλασική ταινία του 1972. Τιμή πώλησης 3 εκατομμύρια δολάρια για το σπίτι που βρίσκεται στο Στάτεν Άϊλαντ της Νέας Υόρκης, διαθέτει πέντε υπνοδωμάτια και επτά μπάνια. Ανήκε στην ίδια οικογένεια, των Norton, για 50 χρόνια, πριν πουληθεί στους σημερινούς ιδιοκτήτες πριν από δύο χρόνια για σχεδόν 1.700.000 δολάρια.

Την πολυτελή της βίλα, λίγα χιλιόμετρα έξω από τις Κάννες, πουλά ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα του σεξ, η Μπριζίτ Μπαρντό. Η τιμή πώλησης της διάσημης έπαυλης ξεκινά από τα 8 εκατομμύρια ευρώ! Το πολυτελές οίκημα διαθέτει δύο πισίνες, 14 δωμάτια, υπέροχους κήπους, αμπέλια, ελιές και φυσικά μεγάλη... ιστορία, αφού έζησε σε αυτό η μεγάλη σταρ.

Πωλητήριο στο υπερπολυτελές παραλιακό σπίτι της στη Χαβάη είχε βάλει πρόσφατα η δημοφιλής ηθοποιός Τζούλια Ρόμπερτς.

Η ηθοποιός αγόρασε τη βίλα μαζί με τον σύζυγο της το 2010 για 10 εκατομμύρια δολάρια και πλέον ζητάει 17 εκατομμύρια δολάρια.

Η «Βίλα των Χαμόγελων», όπως είναι γνωστό το πολυτελές σπίτι του Ρόμπιν Γουίλαμς που πέθανε πρόσφατα, βρίσκεται στην Καλιφόρνια και πωλείται έναντι 29,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Στο σφυρί και η περίφημη Neverland, το ράντσο του Μάικλ Τζάκσον και έχει κατατεθεί πρόταση αντί 40 εκατ. δολ.

 

Πηγή: imerisia.gr του Βασίλη Σ. Κανέλλη

 

Σχετικά Άρθρα