Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 13 Απριλίου 2015 22:28

Τα (τηλεοπτικά) ζευγάρια που αγαπήσαμε

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η επιστροφή των «X-Files» το 2016 για νέο κύκλο έξι επεισοδίων, δεκατρία χρόνια μετά το τέλος της σειράς, ξαναφέρνει στις οθόνες μας ένα από τα πιο δημοφιλή και ιδιαίτερα ζευγάρια της τηλεόρασης: ο Μόλντερ του Ντέιβιντ Ντουκόβνι και η Σκάλι της Τζίλιαν Αντερσον καλούνται να αποδείξουν ότι διαθέτουν ακόμη, είκοσι δύο χρόνια (1993) από την πρεμιέρα της σειράς, τα προσόντα που τους είχαν αναδείξει εξπέρ στη διαλεύκανση ακραίων ιστοριών μυστηρίου.
 
Οτι μπορούν να ξαναφορέσουν επιτυχώς τα κοστούμια των πρακτόρων που με τόση άνεση και χάρη είχαν φορέσει στα 90s, και να αναβιώσουν τον υποβόσκοντα, «κρυφό» έρωτά τους, ειδικά όταν στο μεταξύ έχουν πάρει εντελώς διαφορετικούς δρόμους: εκείνη ως μελαγχολική ντετέκτιβ Στέλα Γκίμπσον στο «The Fall» του BBC και εκείνος (πιο άτακτος, πιο τολμηρός, πιο επιπόλαιος), ως εθισμένος στο σεξ (και στις αδιέξοδες σχέσεις) συγγραφέας Χανκ Μούντι στο «Californication» του Showtime.
 
Ενώ ο Ντέιβιντ Ντουκόβνι και η Τζίλιαν Αντερσον καλούνται να «ανακαλέσουν» εικόνες και συναισθήματα από το παρελθόν προκειμένου να αναβιώσουν την τηλεοπτική σχέση τους, και ενώ οι φανατικοί των υπερεπιτυχημένων «X-Files» περιμένουν την επιστροφή τους, ας κάνουμε ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο. Για να θυμηθούμε και άλλα τηλεοπτικά ζευγάρια που αγαπήσαμε. Ζευγάρια προς μίμηση ή προς αποφυγή, που παραμένουν οικεία ακόμη και αν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που τα υποδεχθήκαμε στα σπίτια μας.
 
Η Λούσι (Λουσίλ Μπολ) και ο Ρίκι (Ντέσι Αρνάζ) ήρθαν, είναι η αλήθεια, με καθυστέρηση στην Ελλάδα, όπως εξάλλου με καθυστέρηση μας ήρθε και η τηλεόραση. Το «I love Lucy», αν και στην Αμερική παιζόταν από το 1951, εμείς ξεκινήσαμε να το βλέπουμε στα τέλη της δεκαετίας του '60. Η επιτυχία του όμως και στη χώρα μας ήταν μεγάλη. Στις επαναλήψεις που προβλήθηκαν τα επόμενα χρόνια πάντα ξαναβρίσκαμε με απόλαυση αυτό το χαριτωμένο (και τρελό, ενίοτε) ζεύγος (οι δύο ηθοποιοί υπήρξαν ζευγάρι και στη ζωή για λίγο) και δεν ήμασταν οι μόνοι.
 
 
Το «I love Lucy» εξακολουθεί να θεωρείται μια από τις καλύτερες οικογενειακές κωμικές σειρές που έχουν γυριστεί ποτέ. Επειδή και η Λουσίλ Μπολ (κυρίως αυτή) υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες κωμικούς του κόσμου.
 
Αυτές, αυτοί και τα μυστήρια
Αρκετά χρόνια αφότου η Λούσι και ο Ρίκι μάς απασχολούσαν με τα απρόοπτα της καθημερινότητάς τους, ήρθαν η Σαμάνθα (Ελίζαμπεθ Μοντγκόμερι) και ο Ντάριν (Ντικ Γιορκ και στη συνέχεια ο Ντικ Σάρτζεντ) στο «Bewitched» (1964 - 1972) για να προσθέσουν στις διαπροσωπικές σχέσεις μια διάσταση (πραγματικής) μαγείας (όσο πραγματική μπορεί να είναι η μαγεία). Από δίπλα η Τζίνη (Μπάρμπαρα Ιντεν) με τον Τόνι Νέλσον (Λάρι Χάγκμαν) στο «Η Τζίνη και το Τζίνι» (1965 - 1970), έζησαν τον δικό τους μεταφυσικό έρωτα. Ερμηνεύοντας δύο ερασιτέχνες ντετέκτιβ που επιπλέον ήταν παντρεμένοι μεταξύ τους, η Στέφανι Πάουερς και ο Ρόμπερτ Βάγκνερ κέρδισαν με το «Hart to Hard» (1979 - 1984) τις εντυπώσεις και στην ελληνική τηλεοπτική αγορά. Αν και συχνά ήταν ο Μαξ (Λάιονελ Στάντλερ), ο σοφέρ τους, εκείνος που έκλεβε την παράσταση με τις αντιδράσεις και με τις ατάκες του. Παρόμοιας θεματολογίας το «Αυτός αυτή και τα μυστήρια» με τη Σίμπιλ Σέπερντ και τον Μπρους Γουίλις (στα πρώτα βήματά του) να ερμηνεύουν το διάσημο μοντέλο και τον ντετέκτιβ που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να «αναστήσουν» μια προβληματική εταιρεία ειδικών ερευνητών. Τα υλικά της συνταγής δένουν απόλυτα, παρά τους διαρκείς καβγάδες των πρωταγωνιστών, ως τη στιγμή που οι παραγωγοί αποφασίζουν να μην κρατήσουν άλλο πλατωνικό τον έρωτα της Μάντι και του Ντέιβιντ και τους ρίχνουν στο κρεβάτι. Από εκεί και πέρα τα νούμερα της τηλεθέασης πραγματοποιούν θεαματική πτώση και το σίριαλ οδηγείται στο τέλος του.
 
Νταντάδες, γκέι και βρικόλακες
Νέες εποχές, νέα ήθη. Από τα χρόνια που σταδιοδρόμησαν ζεύγη όπως η αειπάρθενος Ντόνα (Τόρι Σπέλινγκ) και ο Ντέιβιντ (Μπράιαν Οστιν Γκριν) - μαζί και οι Μπράντον (Τζέισον Πρίστλεϊ) και Κέλι (Τζένι Γκαρθ) - του «Beverly Hills» (1990 - 2000), φτάσαμε στον Ντέρεκ (Πάτρικ Ντέμπσι) και τη Μέρεντιθ (Ελεν Πομπέο) του «Grey's Anatomy» (έκανε πρεμιέρα το 2005 και συνεχίζεται ως σήμερα) οι οποίοι συναντώνται σε ένα μπαρ, κάνουν σχέση της μιας βραδιάς και ακολούθως ανακαλύπτουν ότι δουλεύουν στο ίδιο νοσοκομείο. Λίγα χρόνια πριν η πτωχή πλην τίμια (και ξεκαρδιστικά λαϊκή) Φραν Φάιν (Φραν Ντρέσερ), νταντά τριών παιδιών στο σπίτι του πλούσιου και αριστοκρατικής εμφανίσεως και αγωγής Μάξουελ Σέφιλντ (Τσαρλς Σόνεσι), χόρευε τον δικό της χορό της αμαρτίας όταν με ευκολία τρύπωνε στο κρεβάτι (και στην καρδιά) του αφεντικού της στη «Nanny» (1993 - 1999), γυρίζοντας την πλάτη στους εβραίους γαμπρούς που κανονικά θα ταίριαζαν σε μια παραδοσιακή εβραιοπούλα. Τα νέα ήθη σε έναν κόσμο όπου ζευγάρι δεν σημαίνει απαραιτήτως άνδρας και γυναίκα εκπροσωπήθηκαν επάξια από τον Κέβιν (Μάθιου Ρις) και τον Σκότι (Λουκ Μακφάρλαν) στο «Brothers and sisters» (2006 - 2011), αλλά και από τον Μίτσελ (Τζέσι Τάιλερ Φέργκιουσον) και τον Κάμερον (Ερικ Στόουνστριτ) στο «Modern Family» (2009). Η Σούκι (Αννα Πάκουιν) και ο αγαπημένος της βρικόλακας (Στίβεν Μόγερ) έδωσαν στο «True blood» (2008 - 2014) μαθήματα... μεταθανάτιου έρωτα και πέρασαν τις σχέσεις και την τηλεοπτική μυθοπλασία σε ένα άλλο, μεταμοντέρνο επίπεδο, όπου ζωντανοί και νεκροί έχουν τα ίδια δικαιώματα στη συντροφικότητα. Με τη Λούσι και τον Ρίκι όμως, για να επιστρέψουμε στο νοσταλγικό και ανώδυνο παρελθόν, και με όλα εκείνα τα τηλεοπτικά ζευγάρια που πάτησαν στα αχνάρια τους, να μας κλείνουν πάντα το μάτι και να μας θυμίζουν στη σημερινή εποχή, όπου οι διαπροσωπικές σχέσεις έχουν αγριέψει ακόμη και στα σίριαλ - μα να ερωτεύεσαι βρικόλακα; βρικόλακα; - πόση χαρά και διασκέδαση μας έχει χαρίσει και μπορεί να μας χαρίσει η από τηλεοράσεως μυθοπλασία «when a man loves a woman...», έστω όταν δύο άνθρωποι συναντηθούν και ενώσουν τις τύχες τους.
 
Σχέσεις στοργής
 
«Μuppet Show» (1976 - 1981): Κέρμιτ και Μις Πίγκι, love for ever. Μετά πολλών εντάσεων, βεβαίως, καθώς η δημοφιλέστερη γουρουνίτσα της showbiz δεν είναι η πιο εύκολη σύντροφος. Επιπλέον, ζηλεύει πολύ!
«The Cosby Show» (1984 - 1992): Πολλά χρόνια προτού  αρχίσουν να ακούγονται κακές φήμες για τον Μπιλ Κόσμπι, ο ηθοποιός, ως δόκτωρ Κλιφ Χάξταμπλ, ήταν υπόδειγμα συζύγου. Στο πλευρό του, κυρία Χάξταμπλ, η Φιλίσια Ράσαντ, ιδανική «σύζυγος» και αυτή, όπως επιβεβαιώνουν και οι πρόσφατες υπερασπιστικές δηλώσεις της σύμφωνα με τις οποίες οι μαζικές κατηγορίες εναντίον τού πάλαι ποτέ (τηλεοπτικού) συζύγου της για σεξουαλικές επιθέσεις αποτελούν μέρος εκστρατείας για τη δυσφήμησή του.
«Who’s the boss?» (1984 - 1992): Ο Τόνι Ντάνζα ως εσώκλειστος οικονόμος Τόνι Μιτσέλι ερωτεύεται την αφεντικίνα του Αντζελα Μπόουερ (Τζούντιθ Λάιτ). Αμοιβαία τα αισθήματα!
«Roseanne» (1988 - 1997): Η πληθωρική Ροζάν Μπαρ στο σίριαλ που είχε ως τίτλο το όνομά της και ο εξίσου πληθωρικός Τζον Γκούντμαν ήταν ένα ζευγάρι απόλυτα ταιριαστό. Τουλάχιστον στα κιλά.
«The Simpsons» (1989): Eξακολουθούν να προβάλλονται από πολλά τηλεοπτικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο. O Ομηρος και η Μαρτζ μπορεί να είναι φτιαγμένοι από χαρτί (ή μάλλον, τώρα πια από κομπιούτερ), έχουν όμως πολλά να πουν για τα σύγχρονα ζευγάρι και για τις αμερικανικές (και όχι μόνο) οικογένειες.
«Will and Grace» (1998 - 2005): Eκείνος (Ερικ Μακ Κόρμακ) ήταν ομοφυλόφιλος, εκείνη (Ντέμπρα Μέσινγκ) όχι. Αυτό δεν τους εμπόδισε όχι μόνο να συγκατοικήσουν αλλά και να συμπεριφέρονται περισσότερο ως ζευγάρι (που διεκδικούσε και ζήλευε) παρά ως κολλητοί φίλοι.
«Sex and the city» (1998 - 2004): O,τι και αν έκανε, όσο και αν προσπαθούσε να απομακρυνθεί από την όχι πάντα θετική επιρροή του, πάντα στην αγκαλιά του έπεφτε. H Κάρι (Σάρα Τζέσικα Πάρκερ) και ο «Mr Big» (Κρις Νοθ) μπορεί να έζησαν έναν από τους μεγαλύτερους έρωτες στην τηλεόραση, σε καμία όμως περίπτωση δεν ήταν ένα ζευγάρι προς μίμηση. Παρεμπιπτόντως, ο Νοθ εξόργισε χιλιάδες φίλες της σειράς όταν σε συνέντευξή του, πιθανώς χαριτολογώντας, είπε «η Κάρι ήταν μεγάλη πόρνη!».
«Gilmore girls» (2000 - 2007): Ερως ανίκατε... Τους παίρνει πολύ χρόνο, πολλά επεισόδια, τέσσερις ολόκληρες σεζόν για να ανταλλάξουν ένα φιλί, αλλά ακόμη και αν ο έρωτας της Λορελάι (Λορίν Γκράχαμ) και του Λουκ (Σκοτ Πάτερσον) αργεί να εκδηλωθεί, εκείνοι στις συνειδήσεις των φανατικών τηλεθεατών της σειράς είναι πάντα ζευγάρι.  
«Two and a half men» (2003 - 2015): Μπορεί ο Γουόλτερ Σμιντ (Αστον Κούτσερ) και ο (με το έτσι θέλω) συγκάτοικός του Αλαν Χάρπερ (Τζον Κράιερ) να μην έχουν ερωτική σχέση, αυτό όμως δεν τους εμποδίζει όχι μόνο να μοιράζονται την καθημερινότητά τους, να διεκδικούν προσοχή ο ένας από τον άλλον και να αλληλοβοηθούνται, αλλά και να υιοθετήσουν και να μεγαλώσουν ένα παιδί. Κάτι σαν ζευγάρι, χωρίς όμως έρωτα και σεξ; Υπάρχουν και αυτά.
 
«How I met your mother» (2005 - 2014): Ο Μάρσαλ (Τζέισον Σίγκελ) και η Λίλι (Αλισον Χάνιγκαν), μαζί από τα φοιτητικά τους χρόνια και πάντα ερωτευμένοι. Ακόμη και αν μερικές φορές το «βρώμικο» μυαλό της Λίλι κάνει κακές σκέψεις.
 
Πηγή: tovima.gr του Κοσμά Βίδου
 

Σχετικά Άρθρα