Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2021 17:15

«Να δοθούν άμεσα οι ενισχύσεις deminimisστους ροδακινοπαραγωγούς»: Κατάθεση Ερώτησης στη Βουλή από τη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου και Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η βουλευτής του νομού μας Φρόσω Καρασαρλίδου από κοινού με τη βουλευτή Πέλλας Τζάκρη Θεοδώρα με θέμα σχετικά με τη χορήγηση ενισχύσεων deminimisστους ροδακινοπαραγωγούς.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και το κύμα κακοκαιρίας που έπληξαν τον Αύγουστο την Ημαθία και την Πέλλα προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στις ροδακινοκαλλιέργειες, ωστόσο οι παραγωγοί δεν αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ λόγω του κανονισμού του.

Επίσης οι επιπτώσεις της πανδημίας στις αγορές έχουν επιφέρει επιπλέον μειώσεις στο εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιοπορισμού και δυσκολίας στη διεξαγωγή της καλλιεργητικής δραστηριότητας για το τρέχον έτος.

Συνεπώς η ενίσχυσή τους με τις επιχορηγήσεις deminimisκρίνεται απολύτως αναγκαία αλλά και επιτακτική ανάγκη. Η καθυστέρηση της ενίσχυσης θα έχει ως συνέπεια να συμπέσει με την εμπορική διαχείριση της φετινής παραγωγής και να οδηγήσει σε μείωση των τιμών παραγωγού.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν προτίθεται να χορηγήσει στους ροδακινοπαραγωγούς ενισχύσεις deminimisώστε να αναπληρώσουν έστω και μερικώς το εισόδημά τους και πότε προβλέπεται να πιστωθούν οι χορηγήσεις στους λογαριασμούς των παραγωγών, καθώς επίσης εάν προτίθεται να συμπεριλάβει στις ενισχύσεις και ποικιλίες ροδάκινου που προς το παρόν έχουν εξαιρεθεί από την ενίσχυση.