Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020 21:58

Επίσκεψη Φρόσως Καρασαρλίδου σε αγροτικούς συνεταιρισμούς του νομού για ζητήματα που αφορούν τους αγρότες

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σειρά συναντήσεων με προέδρους και μέλη των Δ.Σ. καθώς και στελέχη αγροτικών συνεταιρισμών του νομού μας πραγματοποίησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου, με σκοπό να συζητήσει μαζί τους διάφορα ζητήματα που αφορούν τους αγρότες, από τη διάθεση των ροδάκινων μέχρι ζητήματα φορολογίας, ενίσχυσης του εισοδήματος κλπ.

Στη Νάουσα συνομίλησε με τους προέδρους του Α.Σ.Ν. και του ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας κ.κ. Κων/νο Ταμπακιάρη και Αντώνιο Πασχούλα και στη Βέροια με τους προέδρους των συνεταιρισμών ΑΣ Άμμου “Ν. Αλιάκμων”, ΑΣ Μέσης και ΑΣ Νέος Απόλλων Κουλούρας κ.κ. Βασίλειο Γαλάνη, Ιορδάνη Κυρατλίδη και Γεώργιο Νεστορόπουλο αντίστοιχα.

 

Ενημερώθηκε αρχικά για τη φετινή πορεία του ροδάκινου, με τους προέδρους να σημειώνουν ότι στις πρώιμες ποικιλίες οι τιμές ήταν ιδιαίτερα ανεβασμένες και οι προβλέψεις για την πορεία του ευοίωνες. Όμως την τελευταία βδομάδα δέχονται πιέσεις από τις αγορές για μείωση της τιμής που οφείλεται κυρίως στην υπερπροσφορά προϊόντων, στη μείωση της τουριστικής κίνησης, στη χαμηλή διαπραγματευτική ικανότητα των συνεταιρισμών λόγω πολυδιάσπασης και αδυναμίας χάραξης ενιαίας πολιτικής, αλλά και στο μεγάλο ποσοστό της “μαύρης αγοράς”.

 

Η κα Καρασαρλίδου ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που πήρε το τελευταίο διάστημα για επίλυση στη Βουλή βασικών ζητημάτων που αφορούν στον πρωτογενή τομέα, όπως:

  • Την Οδηγία (ΕΕ) 2019/633 σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ των επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ζητώντας από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία σύμφωνα με την Οδηγία ώστε να μην πωλούνται τα αγροτικά προϊόντα κάτω από το κόστος παραγωγής. Ήδη η Ισπανία έχει πάρει τα αντίστοιχα μέτρα και θα πρέπει να πιέσει ο αγροτικός κόσμος ώστε να κάνει ανάλογες ενέργειες και η Ελλάδα.
  • Τη στελέχωση του τοπικού παραρτήματος του ΕΛΓΑ, που έχει εξαϋλωθεί, αφού μείνανε μόνο 10-12 μόνιμοι γεωπόνοι από τους 30 και πλέον, χωρίς ακόμη να προσληφθούν έκτακτοι. “Από ανικανότητα της κυβέρνησης ή από σκοπιμότητα απαξίωσής του για να τον παραδώσει στους ιδιώτες”, όπως τόνισε η βουλευτής.

 

Η κα Καρασαρλίδου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της για την επανένταξη στο πενταετές πρόγραμμα της ΡΑΕ του ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ στη Βέροια και επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει βασικά έργα υποδομής που θα συνέβαλαν στη μείωση του χρόνου και κόστους μεταφοράς των αγροτικών μας προϊόντων στις αγορές, όπως:

  • Το Εμπορευματικό Κέντρο στο στρατόπεδο ΓΚΟΝΟΥ.
  • Τη σιδηροδρομική ΕΓΝΑΤΙΑ για το “δρόμο του μεταξιού”.
  • Τον κάθετο ευρωπαϊκό αυτοκινητόδρομο Θεσ/κης - Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

 

Η βουλευτής επισήμανε ότι για όλα αυτά τα θέματα πρέπει να πιέσει και ο αγροτικός κόσμος, ενωμένος, ενώ θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες και η Διεπαγγελματική Πυρηνόκαρπων και να αναλάβει το ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε, ξεκινώντας από την αλλαγή της φορολογίας των αγροτών, με στόχο: Μια φορολογία με βάση το τεκμαρτό εισόδημα και 50% χαμηλότερο συντελεστή για τους συνεταιρισμένους αγρότες, για την καταπολέμηση της μαύρης αγοράς αλλά και τη μαζικοποίηση των συνεταιρισμών.

 

Τέλος η βουλευτής ενημέρωσε για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον αγροτικό κόσμο μέσω του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι» ΙΙ όπως:

  • Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης και για τους αγρότες όπως τους ανέργους, εποχικούς εργαζόμενους και άλλες κατηγορίες εργαζομένων,
  • Ενίσχυση ρευστότητας μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων,
  • Το Κράτος ως αγοραστής “ύστατης καταφυγής” για την απορρόφηση παραγωγής πληττόμενων κλάδων και
  • Αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τροποποιήσεις στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

 

Κλείνοντας η βουλευτής δήλωσε πως πάντα θα είναι δίπλα τους, να αναδεικνύει τα θέματα και προβλήματα των αγροτών του νομού.