Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2018 15:54

Ινομυαλγία (FIBROMYALGIA)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Σύμφωνα με το American College of Rheumatology(2003) η ινομυαλγία είναι μια χρόνια μυοπεριτονιακή διαταραχή που προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού των ΗΠΑ. Η ινομυαλγία παρατηρείται συχνότερα σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, αλλά μπορεί να προσβάλλει άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα της ινομυαλγίας είναι:

-Χρόνιος διάχυτος πόνος. Ως χρόνιος θεωρείται ο πόνος που διαρκεί πάνω από τρεις μήνες και ως διάχυτος ο πόνος που εντοπίζεται και στα δύο ημιμόρια του σώματος, πάνω και κάτω από τη μέση, συμπεριλαμβανομένης της σπονδυλικής στήλης συνήθως στους παρασπονδυλικούς μύες, στους μύες της ωμοπλάτης και του αυχένα. –Δυσκαμψία,η οποία παρουσιάζεται κυρίως το πρωί και μπορεί να διαρκεί 15-20 λεπτά και σε μερικές περιπτώσεις πολύ περισσότερο.
- Κόπωση που αναφέρεται από τους ασθενείς ως μία παρατεταμένη μη αναμενόμενη κούραση και πολλές φορές παρομοιάζεται ως συμπτωματολογία γρίπης.
- Διακοπτόμενος και μη αναζωογονητικόςύπνος.
- Γνωσιακές διαταραχές, όπως διαταραχές μνήμης ή διαταραχές προσοχής  και
πολλαπλά άλλα συμπτώματα, όπως άγχος, κατάθλιψη, ημικρανίες , ευερέθιστο έντερο,  κοιλιακά άλγη κ.ά.

-Οι ίδιοι οι ασθενείς που πάσχουν από ινομυαλγία έχουν χρησιμοποιήσει τον όρο fibro-fogαπό τις λέξεις fibromyalgia ( ινομυαλγία) και fog (ομίχλη) για να περιγράψουν αυτές τις διαταραχές.

-Εστιακή υπεραλγησίασε πολλαπλά σημεία ευαισθησίας σε συγκεκριμένες περιοχές στο πίσω μέρος του αυχένα, στην βάση του κρανίου, στο στέρνο, στο έσω τμήμα του γόνατος, στους γλουτούς και αλλού. Τα σημεία αυτά είναι έντονα επώδυνα,όταν εξασκηθεί μία συγκεκριμένη πίεση.

-Πολλαπλά σωματικά συμπτώματα περιγράφονται από τους ασθενείς τα περισσότερα των οποίων δεν είναι εύκολο να εξηγηθούν.

Μερικά άλλα σωματικά συμπτώματα αναφέρονται παρακάτω:
-    Μουδιάσματα, μυρμηγκιάσματα ή αίσθηση καψίματος.
-    Χρόνιες κεφαλαλγίες, όπως ημικρανία ή κεφαλαλγία τάσεως.
-    Εμβοές ή ζάλη.
-    Σύνδρομο ανήσυχων κνημών την νύχτα.
-    Άγχος ή κατάθλιψη.
-    Συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα , όπως ευερέθιστο έντερο ή διάχυτοι κοιλιακοί πόνοι.
-    Προβλήματα από το δέρμα,όπως χρόνιος κνησμός, έντονη υπεριδρωσία ή αίσθηση καψίματος.
-    Ουρολογικά συμπτώματα όπως συχνουρία ή επώδυνη ούρηση.

Το κύριο χαρακτηριστικό των ασθενών με ινομυαλγία είναι η μεγαλύτερη ευαισθησία στον πόνο. Όμως παρουσιάζουν επιπλέον και ελαττωμένη αντοχήστα φυσιολογικά μη  επώδυνα αισθητικά ερεθίσματα,δηλαδή  ακουστικά, οπτικά, οσφρητικά και  ερεθίσματα αφής. Ως εκ τούτου έχουν ευαισθησία στο άγγιγμα, στους δυνατούς ήχους, στα δυνατά φώτα, στις δυνατές οσμές και στο κρύο.

Ο πόνος της ινομυαλγίας μπορεί να έχει διακυμάνσεις, άλλοτε να είναι ηπιότερος και άλλοτε εντονότερος. Όταν τα συμπτώματα της ινομυαλγίας αυξάνουν σε αριθμό ή/και ένταση τότε αναφερόμαστε σε έξαρση, η οποία μπορεί να συμβεί απροειδοποίητα ή μετά από έκθεση του ατόμου σε διάφορα στρεσσογόνα  ερεθίσματα ανάλογα με το άτομο. Η έξαρση της ινομυαλγίας  δεν εκδηλώνεται  με το ίδιο τρόπο σε όλους  και μπορεί να διαρκέσει από λίγες ημέρες έως μήνες. Παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν έξαρση είναι οι αλλαγές στην διατροφή, στις ορμόνες, στον ύπνο, στην θερμοκρασία, στον καιρό, στην θεραπεία όπως επίσης και  το σωματικό ή ψυχολογικό στρες (χειρουργική επέμβαση, ατύχημα κ.λπ.).

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

 Η αιτιολογία της ινομυαλγίας παραμένει αδιευκρίνιστη. Αν και κάποιοι ασθενείς με ινομυαλγία δεν υποφέρουν από άλλες υποκείμενες διαταραχές, άλλοι πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα , σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κεφαλαλγίες τάσης, αιμωδίες και αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος στα άκρα.

Αυτή η διαταραχή σχετίζεται συχνά με διαταραχές ύπνου, ψυχολογικό στρες, έλλειψη δραστηριοποίησης και μεταβολή της ευαισθησίας στον πόνο.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση της ινομυαλγίας γίνεται βάσει των παρατεταμένων συμπτωμάτων-άνω των 3 μηνών- και των περιοχών ης μυϊκής υπεραλγησίας. Ο αιματολογικός και ακτινογραφικός έλεγχος χρησιμεύουν για τον αποκλεισμό των άλλων καταστάσεων.

ΕΝΑ ΕΥΚΟΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑΣ

Το ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ FiRST (Fibromyalgia Rapid Screening Test) που παρουσιάζεται είναι ένα ερωτηματολόγιο που αναπτύχθηκε πρόσφατα από Γάλλους ρευματολόγους. Αποτελείται από 6 ερωτήσεις που απαντά ο ασθενής και εάν απαντήσει θετικά σε τουλάχιστον 5 ερωτήσεις, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να πάσχει από ινομυαλγία.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ FiRST

Πάσχετε από πόνο στις αρθρώσεις, στους μυς ή στους τένοντες τους τελευταίους 3 μήνες τουλάχιστον? Παρακαλώ απαντήστε το ερωτηματολόγιο για να βοηθήσετε τον γιατρό σας να εκτιμήσει τον πόνο σας και τα συμπτώματα σας πιο αποτελεσματικά.

Παρακαλώ απαντήστε στο ερωτηματολόγιο με ένα Ναι ή ένα Όχι σε κάθε μία από τις παρακάτω δηλώσεις:

1)    Έχω πόνο σε όλο το σώμα μου
2)    Ο πόνος μου συνοδεύεται από μια συνεχή και πολύ δυσάρεστη κόπωση
3)    O πόνος μου μοιάζει με κάψιμο, ηλεκτρική εκκένωση ή κράμπες
4)    Ο πόνος μου συνοδεύεται από άλλες ασυνήθιστες αισθήσεις σε όλο το σώμα μου όπως αισθήσεις σαν καρφίτσες ή βελονιές, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα
5)    Ο πόνος μου συνοδεύεται από άλλα προβλήματα υγείας, όπως γαστρεντερολογικά και ουρολογικά προβλήματα, πονοκεφάλους ή ανήσυχες κνήμες
6)    Ο πόνος μου έχει σημαντική επίδραση στη ζωή μου, ειδικά στον ύπνο μου και στην ικανότητα μου για συγκέντρωση, κάνοντας με να αισθάνομαι πολύ αργός γενικά.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Δεν υπάρχει κάποια γνωστή θεραπεία για την ινομυαλγία. Η αντιμετώπιση συνιστάται στη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής για την ελάττωση του στρες και τη βελτίωση του ύπνου, τη μεταβολή ης συμπεριφοράς και την ήπια άσκηση. Η υπερβολική δραστηριοποίηση μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Σημαντική όμως είναι η εφαρμογή προγράμματος ήπιων ασκήσεων με διατάσεις που βοηθούν τη διατήρηση του μυϊκού τόνου και μειώνουν τον πόνο και τη δυσκαμψία. Οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται σε τακτά διαστήματα και μπορεί να είναι κολύμβηση, ποδήλατο, περπάτημα και υδροαεροβική.

Όσον αφορά τη διαχείριση του ύπνου, ο καλός ύπνος είναι απόλυτα αναγκαίος και επιτυγχάνεται με διάφορες μεθόδους:

- Το να πηγαίνει κανείς νωρίς για ύπνο και να σηκώνεται σταθερή ώρα, είτε κάθε μέρα, είτε στις διακοπές, βοηθά στην ομαλοποίησή του.

- Το περιβάλλον πρέπει να είναι ήσυχο, με άνετη θερμοκρασία και καλό στρώμα.

- Πρέπει να αποφεύγεται η ζάχαρη, η καφεΐνη και το αλκοόλ πριν τον ύπνο.

- Η άσκηση πρέπει να γίνεται νωρίτερα την ημέρα –τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον ύπνο– σε τακτά και σταθερά διαστήματα.

- Πρέπει να αποφεύγεται ο ύπνος με ανοιχτή τηλεόραση ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

- Καλό είναι να αποφεύγεται ο ύπνος στη διάρκεια της ημέρας. Αν είναι αναγκαίος καλύτερα να μην υπερβαίνει τη μία ώρα και μετά πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα ασκήσεων.

- Ασκήσεις χαλάρωσης πριν τον ύπνο βοηθούν σημαντικά. Μουσική ή ζεστό μπάνιο πριν τον ύπνο βοηθούν στους πόνους και τον ύπνο.

Η συναισθηματική υποστήριξη και η επικοινωνία με την οικογένεια και τους φίλους είναι σημαντικά υποβοηθητική. Οργανωμένες ομάδες ή ατομική θεραπεία μπορεί να είναι αναγκαία. Βασική προϋπόθεση είναι η γνώση και κατανόηση του προβλήματος και του συνδρόμου από τον ασθενή.

Η αποφυγή υπερέκθεσης σε στρεσογόνα ερεθίσματα είναι επίσης σημαντική. Χρειάζεται οργάνωση του προσωπικού χρόνου για χαλάρωση και μια σταθερή ρουτίνα ενεργειών. Οι λειτουργίες πρέπει να είναι σταθερές στις καλές και στις «κακές» μέρες.

Άλλες θεραπείες, όπως φυσικοθεραπεία, θεραπευτικές χειρομαλάξεις, βελονισμός, υδροθεραπείες, ήπια αεροβική γυμναστική και γιόγκα μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητικά. Συνδυάζουν την τόνωση των μυών με τη χαλάρωση και σταδιακά έχουν σημαντική βελτίωση στον πόνο.

Ασκήσεις χαλάρωσης, αναπνευστικές ασκήσεις, αρωματοθεραπεία, διατροφικά συμπληρώματα και βότανα μπορεί να έχουν εξίσου καλά αποτελέσματα.

Νοητικές ασκήσεις για την αντιμετώπιση της γνωστικής δυσλειτουργίας (έλλειψη συγκέντρωσης, προβλήματα μνήμης κ.λπ.) είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, όπως παιχνίδια μνήμης και προσοχής, γρίφοι και πνευματικές προκλήσεις.

Οι ασθενείς, εκτός από τα συμπτώματά τους, πρέπει να αντιμετωπίσουν και την αδυναμία κατανόησής τους από το περιβάλλον. Είναι αναγκαίο να κατανοήσουν τόσο οι ίδιοι τη φύση της πάθησής τους, όσο και οι οικείοι τους.

Οι ασκήσεις, παρά την κόπωση που αισθάνεται ο ασθενής, πρέπει να είναι σταδιακά αυξανόμενες για να έχουν παυσίπονο αποτέλεσμα.

Τέλος, οι ασθενείς πρέπει να συμμορφώνονται στις οδηγίες των ειδικών της ομάδας που τους φροντίζει, να παίρνουν τα φάρμακα τους σωστά, να κοιμούνται αρκετά, να κάνουν τη σωματική άσκηση που τους συστήνεται, να ακολουθούν υγιεινή διατροφή, να διατηρούν κανονικό βάρος σώματος και να προσαρμόζουν τον τρόπο ζωής και εργασίας τους.

 

PHYSIOTERRA- ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ

Δ. Σολωμού 11, Νάουσα

Δεκτά Ταμεία ΕΟΠΥΥ

 

Ώρες λειτουργίας: 09:30-13:00 & 18:00-20:00

Τηλέφωνο επικοινωνίας: +30 23320 22221

 

WEBSITE: www.physioterra.gr

FACEBOOK:PhysioTerra

INSTAGRAM: physioterra

TWITTER: physioterranaou