Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 15 Μαρτίου 2020 14:16

Ερώτηση της Φρόσως Καρασαρλίδου για τις ελλείψεις και τα προβλήματα λειτουργίας της Μονάδας Θεραπείας του ΟΚΑΝΑ Βέροιας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών για την Μονάδα του ΟΚΑΝΑ Βέροιας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από την έλλειψη προσωπικού αλλά και από τις ακάλυπτες ανάγκες των χρηστών, κατέθεσε η βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φρόσω Καρασαρλίδου, μετά και την πρόσφατη επίσκεψή της στο χώρο της Μονάδας Θεραπείας, η οποία εξυπηρετεί ήδη 180 άτομα και καλύπτει, εκτός της Ημαθίας και άλλους 4 νομούς, με μόνο δύο άτομα ως μόνιμο θεραπευτικό προσωπικό.

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει πολλές λειτουργικές ελλείψεις σε θέσεις ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών κ.ά, ενώ οι χρήστες αυξάνονται και η ζήτηση για θεραπεία μεγαλώνει. Παρατηρείται επίσης παντελής έλλειψη σε υλικοτεχνική υποδομή που αφορά τους χρήστες, σε χώρους για το προσωπικό και για θεραπευτικές ομάδες, ενώ η ασφάλεια της Μονάδας καλύπτει μόνο λίγες ώρες της ημέρας και εν γένει η ελλιπής χρηματοδότηση δημιουργεί πολλά προβλήματα.

Επειδή, ως γνωστόν, η λειτουργία του ΟΚΑΝΑ Βέροιας εκπληρώνει μια επιτακτική ανάγκη του νομού καθώς ανταποκρίνεται στο δίκαιο αίτημα πολυάριθμων πολιτών και των οικογενειών τους, που δίνουν καθημερινά τη μάχη της απεξάρτησης, παράλληλα με την ευθύνη για την προάσπιση της υγείας των πολιτών και της συνοχής του κοινωνικού ιστού προς όφελος της δημόσιας υγείας, αλλά και της πρόνοιας για μετακίνηση, στέγαση, την διαβίωση και την επαγγελματική επανένταξη των χρηστών, η βουλευτής ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς, εάν εξετάζουν:

 

Το ενδεχόμενο της δωρεάν ή με μειωμένο εισιτήριο μετακίνησης όσων συμμετέχουν σε πρόγραμμα καθώς και την περίπτωση δημιουργίας υπνωτηρίων και αυτόνομης διαβίωσης, όπως έχει γίνει σε άλλους δήμους, για να καλυφθεί η ανάγκη των εν λόγω ατόμων για στέγαση και αξιοπρεπή διαβίωση.

 

Η κα Καρασαρλίδου ζητά να ενημερωθεί, πως προτίθεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την έλλειψη προσωπικού, ενόψει μάλιστα της αύξησης των χρηστών και ποια είναι η εθνική πολιτική της Ν.Δ. για το πρόβλημα και ειδικότερα, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας και ασφάλειας που προκαλούν οι καθιερωμένες και οι νεότερες παράνομες ουσίες και που απαιτούν ευρείες, συνεχείς και αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

 

Αναλυτικά η Ερώτηση:

 

Θέμα: Ελλείψεις και προβλήματα στη λειτουργία της ΜΟΘΕ ΟΚΑΝΑ Βέροιας

 

O Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) έχει αναπτύξει ένα δίκτυο υπηρεσιών το οποίο διευρύνεται συνεχώς, ώστε να καλυφθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι πολύπλευρες ανάγκες σε θέματα πρόληψης, θεραπείας, κοινωνικής και επαγγελματικής επανένταξης καθώς και στη μείωση της βλάβης των χρηστών.

Στον τομέα της πρόληψης ο ΟΚΑΝΑ, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο Κέντρων Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα, αναπτύσσει ποικίλα προγράμματα στον τομέα της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης που καλύπτουν τις διαφορετικές ανάγκες των εξαρτημένων ατόμων.

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι, η εύρυθμη λειτουργία των εν λόγω δομών είναι καταλυτικής σημασίας για την αντιμετώπιση του πολυδιάστατου χαρακτήρα των αναγκών, όχι μόνο των χρηστών αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας.

Η Μονάδα Θεραπείας του ΟΚΑΝΑ Βέροιας, το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει πολλές λειτουργικές ελλείψεις όπως: Προσωπικό (μόνιμες θέσεις ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών κ.ά). Η μονάδα εξυπηρετεί ήδη 180 άτομα και καλύπτει, εκτός της Ημαθίας και άλλους 4 νομούς, με μόνο δύο άτομα ως μόνιμο θεραπευτικό προσωπικό. Επίσης, ενώ οι χρήστες αυξάνονται και η ζήτηση για θεραπεία μεγαλώνει, παρατηρείται παντελής έλλειψη σε υλικοτεχνική υποδομή (οι μονάδες φιλοξενούνται σε λυόμενα με σπασμένα πλακάκια στο πάτωμα κ.ά), δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι για το προσωπικό (γραφεία συμβουλευτικής) ή για άλλες δραστηριότητες όπως οι θεραπευτικές ομάδες, η ασφάλεια στους χώρους καλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος της ημέρας και γενικώς, η ελλιπής χρηματοδότηση δημιουργεί πολλά προβλήματα.

Η ιδιόρρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην μονάδα του ΟΚΑΝΑ της Βέροιας, έχει οδηγήσει σε χρόνια άλυτα προβλήματα και καθρεφτίζει προφανώς και άλλες παρόμοιες δομές όπου, για παράδειγμα, κάποιοι εργαζόμενοι ανήκουν στον ΟΚΑΝΑ και κάποιοι στο Νοσοκομείο (όπως οι νοσηλευτές), το κτήριο ανήκει στον ΟΚΑΝΑ αλλά η συντήρησή του αποτελεί ευθύνη του νοσοκομείου, αντιφάσεις που δημιουργούν αρκετά προβλήματα και περαιτέρω σύγχυση και προφανώς ανασφάλεια σε εργαζόμενους και εξυπηρετούμενους.

Επιπλέον, μεγάλο είναι και το πρόβλημα της μετακίνησης των χρηστών από τους όμορους νομούς, λόγω οικονομικής αδυναμίας των ατόμων να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα και τελικά να υποτροπιάζουν. Επιπρόσθετα, παρατηρείται έντονο πρόβλημα στέγης πολλών εξηρτημένων ατόμων, γεγονός το οποίο υπαγορεύει την ανάγκη για τη δημιουργία υπνωτηρίων στη μονάδα.

 

Επειδή:

- Η λειτουργία του ΟΚΑΝΑ Βέροιας εκπληρώνει μια επιτακτική ανάγκη του νομού καθώς ανταποκρίνεται στο δίκαιο αίτημα πολυάριθμων πολιτών και των οικογενειών τους, οι οποίοι δίνουν καθημερινά τη μάχη ενάντια στην εξάρτηση από τα ναρκωτικά.

- Κύρια επιδίωξη των προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ αποτελεί η σταθεροποίηση του τρόπου ζωής, με βελτίωση των οικογενειακών και κοινωνικών σχέσεων και με παράλληλη έμφαση στην κατάρτιση για επαγγελματική επανένταξη.

- Γνώμονας της ίδιας της ύπαρξης του Οργανισμού και της λειτουργίας των προγραμμάτων του αποτελεί η ευθύνη για την προάσπιση της υγείας των πολιτών και της συνοχής του κοινωνικού ιστού  προς όφελος της δημόσιας υγείας.

- Το πολυδιάστατο έργο της απεξάρτησης απαιτεί τη συμπαράσταση και τη συνεργασία της κοινωνίας, των πολιτών και των τοπικών φορέων και Αρχών.

- Ένα κράτος δικαίου οφείλει να προνοεί και για τα συνοδευτικά προβλήματα των χρηστών όπως η μετακίνησή τους, η στέγασή τους και γενικότερα η διαβίωση τους.

- Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση (2019) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA) «…το φαινόμενο των ναρκωτικών στην Ευρώπη αποκαλύπτει μια αγορά, η οποία αφενός επιδεικνύει ανθεκτικότητα στις εξελίξεις που παρατηρούνται σε διεθνές επίπεδο και αφετέρου τις αντικατοπτρίζει. Τα συνεχιζόμενα προβλήματα υγείας και ασφάλειας που προκαλούν οι καθιερωμένες και οι νεότερες παράνομες ουσίες δημιουργούν ένα σύνθετο πλαίσιο πολιτικής όσον αφορά τη διαμόρφωση και την υλοποίηση παρεμβάσεων για την αντιμετώπισή τους».

 

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

 

1. Εξετάζετε το ενδεχόμενο της δωρεάν ή με μειωμένο εισιτήριο μετακίνησης όσων συμμετέχουν σε πρόγραμμα;

2. Εξετάζετε τη περίπτωση δημιουργίας υπνωτηρίων και αυτόνομης διαβίωσης, όπως έχει γίνει σε άλλους δήμους, για να καλυφθεί η ανάγκη των εν λόγω ατόμων για στέγαση και αξιοπρεπή διαβίωση;

3. Πως προτίθεστε να αντιμετωπίσετε την έλλειψη προσωπικού, ενόψει μάλιστα της αύξησης των χρηστών;

4. Ποια είναι η εθνική πολιτική σας για το πρόβλημα εν γένει αλλά και, ειδικότερα, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας και ασφάλειας που προκαλούν οι καθιερωμένες και οι νεότερες παράνομες ουσίες και που απαιτούν ευρείες, συνεχείς και αποτελεσματικές παρεμβάσεις;