Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019 11:02

«Αιτήματα για τη στήριξη της ψυχικής υγείας στο Νομό Ημαθίας»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την ανάγκη δημιουργίας και διεύρυνσης απαραίτητων δομών ψυχικής υγείας στον Νομό Ημαθίας με στόχο την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών φροντίδας στους ψυχικά πάσχοντες και διευκόλυνσης του δύσκολου έργου των οικογενειών τους, ζητώ με σχετική Αναφορά που κατέθεσα στη Βουλή.

Αφορμή, η επιστολή που μου κοινοποίησε ο Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.) με την οποία και παρέθεσε αναλυτικά τις αξιόλογες δράσεις του, που έρχονται να καλύψουν το κενό στην παροχή υπηρεσιών για την ψυχική υγεία στην Ημαθία και να προσφέρουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη, συνδράμοντας στην επανένταξη των ατόμων με ψυχικά προβλήματα.

Στην Αναφορά μου ζητάω από τα αρμόδια Υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Ανάπτυξης να εξετάσουν τρόπους πιθανής υποστήριξης του Συλλόγου και των δομών που έχει αναπτύξει, όπως αυτές της Στέγης Δημιουργίας και του Κέντρου Υποστήριξης Ενηλίκων με Ψυχικές Διαταραχές, το οποίο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας για τα έτη 2019 - 2020.

Ιδιαίτερη δε επίκληση γίνεται στην ανάγκη στήριξης από την Πολιτεία ενός αιτήματος που αποτελεί πρόταση όλων των φορέων του Νομού και αναφέρεται στη δημιουργία Κέντρου Ημέρας και μίας Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας από το Υπουργείο Υγείας στο Πρόγραμμά του για το 2020, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των αποδεκτών των υπηρεσιών και των οικογενειών τους.

Αναλυτικά, η Αναφορά που κατέθεσα είναι η εξής:

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ

Βουλευτής Ημαθίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Αθήνα 22-10-2019

 

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον:

·         Υπουργό Υγείας

·         Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

·         Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

 

Θέμα: «Αιτήματα για τη στήριξη της ψυχικής υγείας στο Νομό Ημαθίας»

 

Κύριοι Υπουργοί

Με την παρούσα αναφορά, σας γνωστοποιώ την επιστολή του Συλλόγου Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.) Ημαθίας με την οποία και ζητά τη μέριμνα της Πολιτείας για τη στήριξη των αξιόλογων δράσεων που «τρέχει» και των υπηρεσιών που προσφέρει.

Όπως σημειώνει, παρότι στον Νομό Ημαθίας δεν υπάρχει καμία υποδομή και καμία δομή παροχής υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, η προσπάθεια του Συλλόγου έρχεται να συμπληρώσει το κενό και να προσφέρει ψυχοκοινωνική υποστήριξη και να συνδράμει στην επανένταξη των ατόμων με ψυχικά προβλήματα. Υπογραμμίζεται δε ότι έχει ήδη δημιουργηθεί από τον Σύλλογο σε ενοικιαζόμενο χώρο μία Στέγη Δημιουργίας αλλά Κέντρο Υποστήριξης Ενηλίκων με Ψυχικές Διαταραχές, το οποίο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας για τα έτη 2019 - 2020.

Ιδιαίτερη επίκληση – εκτός από τρόπους πιθανής οικονομικής στήριξης - γίνεται στην ανάγκη στήριξης από την Πολιτεία ενός αιτήματος που αποτελεί πρόταση όλων των φορέων του Νομού και αναφέρεται στη δημιουργία Κέντρου Ημέρας και μίας Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας από το Υπουργείο Υγείας στο Πρόγραμμά του για το 2020, με στόχο να παρέχονται ποιοτικότερες υπηρεσίες φροντίδας στους ψυχικά πάσχοντες και να απαλύνεται το δύσκολο έργο των οικογενειών τους.

Κατόπιν τούτων, παρακαλούμε όπως ενημερώσετε σχετικά για τις ενδεχόμενες ενέργειές σας στα αιτήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων σας.

 

Με εκτίμηση

 

Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ