Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 19 Μαϊος 2015 09:47

Νέο τεστ ανιχνεύει τη χρήση ναρκωτικών στα δακτυλικά αποτυπώματα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Νέα μέθοδος που βασίζεται στη φασματοσκοπία ανιχνεύει τη χρήση κοκαΐνης από χημικά ίχνη στα δακτυλικά αποτυπώματα, και μάλιστα μπορεί να ξεχωρίσει αν ο εξεταζόμενος χρησιμοποίησε ή απλά άγγιξε τη διεγερτική ουσία.


Η ανίχνευση

Το τεστ που ανέπτυξαν βρετανοί ερευνητές σε συνεργασία με εγκληματολογικό εργαστήριο της Ολλανδίας ουσιαστικά ανιχνεύει μεταβολίτες της κοκαΐνης -ουσίες που παράγονται στα κύτταρα από τη διάσπαση του ναρκωτικού.

«Όταν κάποιος παίρνει κοκαΐνη, εκκρίνει στο δέρμα του ίχνη βενζοϋλεκγονίνης και μεθυελγονίνης καθώς μεταβολίζει το ναρκωτικό, και οι χημικοί αυτοί δείκτες είναι παρόντες στο υπόλειμμα των δακτυλικών αποτυπωμάτων» εξηγεί η Δρ. Μέλανι Μπέιλι του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ, επικεφαλής της μελέτης.

Η μέθοδος βασίζεται στο ψέκασμα ενός διαλύτη σε μια γυάλινη πλάκα με τα δακτυλικά αποτυπώματα, και την ανάλυση του δείγματος με φασματοσκοπίας μάζας, μια συνηθισμένη τεχνική αναλυτικής χημείας. Η σύγκριση της νέας τεχνικής με τη συμβατική μέθοδο των δειγμάτων σάλιου επιβεβαίωσε την αξιοπιστία της, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «The Analyst».

Όπως υποστηρίζουν, η εξέταση δακτυλικών αποτυπωμάτων πλεονεκτεί σε σχέση με την ανάλυση βιολογικών υγρών όπως το σάλιο και τα ούρα, καθώς δεν ενέχει κινδύνους μόλυνσης και δεν απαιτεί ειδικές συνθήκες αποθήκευσης και απόρριψης βιολογικών αποβλήτων.  Στο μέλλον, όταν τα φασματοσκόπια μάζας θα έχουν μικρύνει αρκετά, το νέο τεστ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ακόμα και για έλεγχο ναρκωτικών σε οδηγούς.

Σχετικά Άρθρα