Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015 18:09

Χιλιάδες χρήστες στην Ελλάδα ζητούν από τη Google να τους «ξεχάσει»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι Ευρωπαίοι χρήστες έχουν δικαίωμα να ζητήσουν τη διαγραφή αποτελεσμάτων αναζήτησης που κρίνονται ανακριβή, δυσφημιστικά κ.ά.

Το «δικαίωμα στη λήθη» έχουν διεκδικήσει από την Google έως τώρα 2.044 χρήστες στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτημα ώστε να διαγραφούν αποτελέσματα αναζήτησης που αφορούν το όνομά τους.

Τα ελληνικά αιτήματα αφορούν συνολικά 8.788 διευθύνσεις διαδικτύου (URL). Από τα αιτήματα αυτά, η Google έχει ήδη ικανοποιήσει το ένα τρίτο (32,2%), ενώ για άλλα αιτήματα είτε έχει ζητήσει περισσότερες πληροφορίες από τον αιτούντα είτε εκκρεμεί η αξιολόγηση του αιτήματος.

Στην Ευρώπη έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα 348.085 αιτήματα, τα οποία αφορούν πάνω από 1,23 εκατομμύρια ιστοσελίδες. Η Google έχει ανταποκριθεί θετικά στο 42% των αιτημάτων. Τα περισσότερα αιτήματα προέρχονται από τη Γαλλία (73.400) και ακολουθούν Γερμανία (60.200) και Βρετανία (43.100).

Οι περισσότεροι χρήστες έχουν ζητήσει «αμνησία» για δεδομένα στο Facebook. Ακολουθούν διαδικτυακοί σύνδεσμοι που παραπέμπουν στο Profileengine.com, στο Google Groups, στο YouTube, στο Twitter, στο κοινωνικό δίκτυο Google+ και άλλα.

Το «δικαίωμα στη λήθη» δόθηκε με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2014, οπότε δόθηκε στους χρήστες το δικαίωμα να ζητούν από τις μηχανές αναζήτησης να καταργούν αποτελέσματα αναζητήσεων που τους αφορούν προσωπικά και κρίνονται ανακριβή, ακατάλληλα, υπερβολικά ή παρωχημένα.

Η Google αξιολογεί κάθε αίτημα και μπορεί να αρνηθεί τη διαγραφή, καθώς, μεταξύ άλλων, έχει το δικαίωμα να λάβει υπόψη το δημόσιο συμφέρον για ενημέρωση -αν για παράδειγμα το αίτημα αφορά άτομο που έχει καταδικαστεί για απάτες.

Όποιος θέλει, μπορεί να υποβάλει το αίτημα να «ξεχαστεί» στη διεύθυνση: https://support.google.com/legal/contact/lr_eudpa?product=websearch

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα