Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020 16:26

Αστέρια και Άνθρωποι στη Νέα Χιλιετία: «Ραδιοαστρονομία: 90 χρόνια επιτευγμάτων»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Συνεχίζεται για 20ή χρονιά η επιτυχημένη σειρά των ομιλιών «Αστέρια και Άνθρωποι στη νέα χιλιετία» που διοργανώνουν ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου - παράρτημα Νάουσας.

Η επόμενη ομιλία με τίτλο ««Ραδιοαστρονομία: 90 χρόνια επιτευγμάτων» θα πραγματοποιηθείτο Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 20:00 στην αίθουσα ομιλιών του Πολυχώρου Πολιτισμού «Χρήστος Λαναράς» (Βέτλανς).

Ομιλητής θα είναι ο Διδάκτωρ Φυσικής του ΑΠΘ κ. Ευάγγελος Χωροπανίτης.

 

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΟΜΙΛΙΑΣ

Η ραδιοαστρονομία είναι ο κλάδος της αστρονομίας που μελετά τα ραδιοκύματα που εκπέμπονται από τα ουράνια σώματα. Στα ενενήντα περίπου χρόνια της ιστορίας της, η ραδιοαστρονομία έχει συμβάλει τα μέγιστα στην πρόοδο της ανθρώπινης γνώσης για το σύμπαν, καθώς οι ανακαλύψεις της συμπληρώνουν τα ευρήματα της οπτικής αστρονομίας. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, χωρίς τη συμβολή της ραδιοαστρονομίας πλήθος αστρονομικών σωμάτων και φαινομένων θα ήταν εντελώς άγνωστα. Η παρουσίαση περιλαμβάνει τις αρχές, τις μεθόδους και τα όργανα που χρησιμοποιεί η ραδιοαστρονομία, τα ραδιοτηλεσκόπια. Τα πρώτα βήματά της πριν το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ακολουθήθηκαν από πλήθος σημαντικών και απροσδόκητων ανακαλύψεων, όπως ενδεικτικά τα πάλσαρ, οι ραδιογαλαξίες και τα κβάζαρ, η κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου, η σκοτεινή ύλη, η ανίχνευση απλών οργανικών μορίων στα μεσοαστρικά νέφη και πρόσφατα, η απεικόνιση της μελανής οπής στο κέντρο του μεγάλου ελλειπτικού γαλαξία του αστερισμού της Παρθένου.