Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2018 17:39

Σε ισχύ το «περιβαλλοντικό τέλος» στις πλαστικές σακούλες. Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις και για τους καταναλωτές;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Από 1η Ιανουαρίου 2018 οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση σακούλας υποχρεούνται να εισπράττουν και να αποδίδουν ειδικό περιβαλλοντικό τέλος, ανά τεμάχιο πλαστικής σακούλας για την διάθεση τους στους καταναλωτές. Το τέλος αυτό για το 2018 προσδιορίζεται στην τιμή των 3 λεπτών συν Φ.Π.Α και για το 2019 στα 7 λεπτά συν Φ.Π.Α

Ο κάθε έμπορος ο οποίος διαθέτει στον καταναλωτή πλαστικές σακούλες μεταφοράς υποχρεούνται ανά τρίμηνο να υποβάλλει στην ΑΑΔΕ δήλωση απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους. Ουσιαστικά πρόκειται για μία νέα λογιστική υποχρέωση από το νέο έτος. Επιπλέον οι έμποροι πλην των περιπτέρων και του υπαίθριου εμπορίου υποχρεούνται να αναγράψουν στα σημεία λιανικής πώληση εμπορευμάτων ή προϊόντων, σε εμφανές σημείο προς τον καταναλωτή ότι: «Οι λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς υπόκεινται σε περιβαλλοντικό τέλος (με αναγραφή του ποσού του τέλους), με σκοπό τη μείωση χρήσης τους».

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση του νέου πλαισίου, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται κάποια παράταση για την εφαρμογή του και οι κυρώσεις είναι σημαντικές καθώς προβλέπεται πρόστιμο από 200 έως 5.000 ευρώ ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης.

ΙΚΕΠ-ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΠΑΛΤΑΤΖΙΔΟΥ

ΕΡΜΟΥ 35 ΚΟΠΑΝΟΣ

ΤΗΛ. 2332042000/42888