Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020 16:56

Τα δύο σχέδια για «ελαφρύνσεις» στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Συμψηφισμό της απώλειας, από τις υποχρεωτικές εκπτώσεις που επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις και πολίτες, με φόρους εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Να κάνουν όλοι οι δικαιούχοι δηλώσεις στην ΕΡΓΑΝΗ, ζητά η ΠΟΜΙΔΑ από την κυβέρνηση.

Δύο εναλλακτικά σενάρια θεωρούνται τα επικρατέστερα για την «αποζημίωση» των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι υφίστανται μείωση των μισθωμάτων κατά 40% το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν συμψηφισμό των επιβαρύνσεων των ιδιοκτητών συνολικά ή εν μέρει με φόρους, είτε αυτοί αφορούν τον ΕΝΦΙΑ του 2020 είτε τον φόρο των μισθωμάτων που εισπράχθηκαν στη διάρκεια του 2019 (θα φορολογηθούν φέτος) ή στη διάρκεια του 2020 (θα φορολογηθούν του χρόνου).

Η τελευταία υπο-εναλλακτική σπρώχνει στο μέλλον την «ελάφρυνση» και θεωρείται ως εκ τούτου χειρότερη επιλογή.

Το ενδεχόμενο οριζόντων παρεμβάσεων έχει αποκλείσει μετ’ επιτάσεως ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης, απορρίπτοντας το αρχικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων για μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 25% για όλους. Τελικές αποφάσεις αναμένονται εντός της εβδομάδας, ώστε να υπάρξουν το συντομότερο δυνατό και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Ως βάση δεδομένων για τον προσδιορισμό των δικαιούχων θα χρησιμοποιηθούν οι αιτήσεις οι οποίες έχουν υποβληθεί στην ΕΡΓΑΝΗ και συνιστούν το «διαβατήριο» για τους ενοικιαστές, ώστε να μην καταβάλλουν στους ιδιοκτήτες το 40% του ενοικίου. Η ΠΟΜΙΔΑ, με ανακοίνωσή της, ζητά από την κυβέρνηση να καταστήσει απολύτως σαφές ότι «υπόχρεοι σε δήλωση στην πλατφόρμα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας είναι όλοι οι δικαιούμενοι μείωσης μισθώματος επαγγελματίες, ακόμη και εκείνοι που δεν απασχολούν προσωπικό, διαφορετικά το αίτημά τους για μείωση μισθώματος χωρίς την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης είναι μη νόμιμο». Το αίτημα θεωρείται δίκαιο, καθώς εάν ο ενοικιαστής δεν δηλώσει ότι δεν θα καταβάλει το 40% του ενοικίου, ο ιδιοκτήτης δεν δικαιούται ούτε φορολογικές αναστολές ούτε μπορεί να προσδοκά σε παρεμβάσεις εξισορρόπησης των απωλειών.

Η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνει πως απαραίτητη νόμιμη προϋπόθεση για να δικαιούται κάθε επαγγελματίας μείωση στο μίσθωμα της επαγγελματικής του στέγης είναι η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στη διαδικτυακή πλατφόρμα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας, με τα στοιχεία του εκμισθωτή του, και τα στοιχεία των τυχόν εργαζομένων του σε αναστολή εργασίας (ώστε και αυτοί να δηλώσουν τους εκμισθωτές τους και να λάβουν το σχετικό επίδομα). Συγκεκριμένα η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, για να δώσει και να εμφανίσει οίκοθεν μείωση οφειλών κατά 25%, αντλεί το ΑΦΜ του εκμισθωτή από την «ΕΡΓΑΝΗ».

Παρότι η διαδικασία της υποβολής της δήλωσης αυτής προβλέπεται με την απόφαση 13272/Δ1.4607/30.3.2020 (ΦΕΚΒ 1131/2.4.2020) και συνδυαστικά με τις λοιπές εξουσιοδοτικές αποφάσεις είναι υποχρεωτική, απλοποιήθηκε, ώστε να μπορεί να γίνει μέσα σε ένα λεπτό από τον ίδιο τον επαγγελματία με μόνο το ΑΦΜ του και στην περίπτωση που δεν απασχολεί εργαζόμενους, εντούτοις σημαντικός αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών της κατηγορίας των πληττομένων, και συγκεκριμένα όσοι δεν απασχολούν εργαζόμενους, θεωρούν εσφαλμένα ότι δεν έχουν υποχρέωση υποβολής της δήλωσης αυτής, αποστερώντας έτσι τους εκμισθωτές τους από κάθε δικαίωμα, ενώ αυτοί σπεύδουν να εφαρμόσουν μονομερώς τη μείωση του ενοικίου, χωρίς το συγκεκριμένο δικαιολογητικό που την τεκμηριώνει.

Η κατάσταση θα περιπλακεί ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, όταν σύντομα θα χρειαστεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, να υλοποιηθεί διαδικασία δήλωσης των απωλειών από μισθώματα, που θα βασίζεται στις παραπάνω υπεύθυνες δηλώσεις των επαγγελματιών, η έλλειψη των οποίων θα σημάνει την πλήρη απώλεια κάθε φορολογικής ελάφρυνσης των εκμισθωτών ακινήτων.

 

Πηγή: https://www.euro2day.gr/news/economy/article/2018516/ta-dyo-shedia-ths-kyvernhshs-gia-elafrynseis-stoys.html

Έλενα Λάσκαρη 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.