Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 14 Μαϊος 2017 09:43

Συνάντηση του Τομέα Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας με το Προεδρείο του Ο.Ε.Ε

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μαζί με τους αναπληρωτές Τομεάρχες Οικονομικών, κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, βουλευτή Ημαθίας και κ. Θεόδωρο Φορτσάκη, βουλευτή Επικρατείας,στο πλαίσιο συναντήσεων με τις διοικήσεις φορέων της οικονομίας, πραγματοποίησαν σήμερα, Πέμπτη 11 Μαΐου, την τέταρτη επίσκεψή τους, στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.).

 

Στη συνάντηση εργασίας που είχαν με το Προεδρείο και τον Πρόεδρο του Ο.Ε.Ε., κ. Κωνσταντίνο Κόλλια, συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν το Επιμελητήριο, όπως η υψηλή φορολόγηση και η εξοντωτική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, το φαινόμενο της διαρροής στο εξωτερικό νέων επιστημόνων, η συρρίκνωση της τραπεζικής χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία, η αδυναμία προσέλκυσης και υλοποίησης επενδύσεων κ.α.

 

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία της Κυβέρνησης με τους δανειστές, υπήρξε σύμπτωση απόψεων για τις δυσμενείς προβλέψεις της σχετικά με το ύψος και την μεγάλη περίοδο επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων, για τα νέα μέτρα λιτότητας, όπως η μείωση του αφορολόγητου και η περικοπή των συντάξεων, καθώς και για την μεγάλη επιβάρυνση που θα προκύψει για τους ελεύθερους επαγγελματίες από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 70% του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών πηγαίνει σε φόρους και εισφορές, ενώ από την έναρξη εφαρμογής του Ν. 4387/2016 μέχρι σήμερα έχουν κάνει διακοπή εργασιών 72.000 ελεύθεροι επαγγελματίες.

 

Στη συζήτηση διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για επεξεργασία πολιτικών, οι οποίες θα εστιάζουν:

 

1ον. Στον περιορισμό και τον εξορθολογισμό της φορολογικής επιβάρυνσης της επαγγελματικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας και στη στήριξη καινοτόμων και εξωστρεφών δραστηριοτήτων.

 

2ον. Στη βελτίωση των συνθηκών παροχής ρευστότητας στην οικονομία από το τραπεζικό σύστημα.

 

3ον. Στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, στη λειτουργία θεσμών οικονομικού αντικειμένου και στην εξεύρεση και αξιοποίηση πόρων για την αντιμετώπιση της σημαντικής υποεπένδυσης στην εγχώρια οικονομία.

 

 

Επίσης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην περαιτέρω βελτίωση του διοικητικού και γραφειοκρατικού περιβάλλοντος για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας, εστιάζοντας, κυρίως, στην εξωστρέφεια, καθώς και στην προώθηση δράσεων για την ενδυνάμωση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

 

Οι επικεφαλής του Τομέα Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχίσουν τις συστηματική συνεργασία με τις διοικήσεις των φορέων της οικονομίας για την καταγραφή των καθημερινών προβλημάτων τους, με στόχο μια στρατηγική πέραν των «Μνημονίων» για την ανάταξη της οικονομίας, της κοινωνίας και της χώρας.

 

Σχετικά Άρθρα