Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021 12:54

Να επιτραπούν οι εξετάσεις απόκτησης διπλώματος οδήγησης κατηγορίας Β’ για επαγγελματικούς λόγους ζητά ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Να εξεταστεί η άρση της αναστολής των εξετάσεων για απόκτηση άδειας οδήγησης κατηγορίας β’ προκειμένου χιλιάδες υποψήφιοι να μη στερούνται επαγγελματικές ευκαιρίες μέσα στο χρονικό διάστημα των περιοριστικών μέτρων, ζητά με Ερώτησή του ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Απευθυνόμενος προς τους Υπουργούς Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών και Μεταφορών ο Βουλευτής Ημαθίας επισημαίνει ότι την ώρα που τα μαθήματα και οι εξετάσεις έχουν επιτραπεί για την απόκτηση επαγγελματικών αδειών φορτηγών και λεωφορείων, δυστυχώς απαγορεύονται ακόμη για την απόκτηση άδειας οδήγησης κατηγορίας β’, ήδη από τον Οκτώβριο του 2020.

Μία κατηγορία όμως η οποία, εκτός από τα επιβατικά αυτοκίνητα συμπεριλαμβάνει και την άδεια οδήγησης ελαφρών φορτηγών έως 3,5 τόνων, απολύτως απαραίτητη για εκατοντάδες ενδιαφερομένους που περιμένουν να διεκδικήσουν θέση εργασίας σε επιχειρήσεις που διαθέτουν επαγγελματικά οχήματα, τα οποία προϋποθέτουν την κατοχή του συγκεκριμένου διπλώματος.

Ως εκ τούτου, σημειώνει ο κ. Τσαβδαρίδης αυτή η διαφοροποίηση επιβάλλεται να διορθωθεί γρήγορα, δεδομένου πάντα ότι η εύρυθμη επανεκκίνηση των εξετάσεων προϋποθέτει ένα εύλογο χρονικό διάστημα τουλάχιστον 15 ημερών προγραμματισμού και προετοιμασίας των σχολών οδηγών.

 

Αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση του κ. Τσαβδαρίδη είναι η εξής:

12-4-2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:

·         Υγείας

·         Προστασίας του Πολίτη

·         Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: Μη διεξαγωγή θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων για την απόκτηση άδειας οδήγησης κατηγορίας β’

Κύριοι Υπουργοί,

 

Την ώρα που τα μαθήματα και οι εξετάσεις έχουν επιτραπεί για την απόκτηση επαγγελματικών αδειών φορτηγών και λεωφορείων, δυστυχώς απαγορεύονται ακόμη για την απόκτηση άδειας οδήγησης κατηγορίας β’, η οποία, εκτός από τα επιβατικά αυτοκίνητα συμπεριλαμβάνει και την άδεια οδήγησης ελαφρών φορτηγών  έως 3,5 τόνων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι λόγω της διάκρισης των επαγγελματικών κατηγοριών στη διεξαγωγή εξετάσεων μένουν «μετέωροι» πολλοί ενδιαφερόμενοι που περιμένουν να διεκδικήσουν θέση εργασίας σε επιχειρήσεις που διαθέτουν επαγγελματικά οχήματα, τα οποία προϋποθέτουν την κατοχή του συγκεκριμένου διπλώματος.

Για παράδειγμα ενώ η μέγιστη πλειοψηφία των μεταφορών προϊόντων και εμπορευμάτων διεξαγόταν και διεξάγεται κατά τη διάρκεια εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων  για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέσω εταιριών παροχής υπηρεσιών ταχυμεταφορών (Courier) παρατηρείτο την ίδια στιγμή αδυναμία εύρεσης οδηγών ελαφρών φορτηγών. Μία έλλειψη που ερχόταν σε αντιδιαστολή με τους εκατοντάδες συμπολίτες μας που από τον Οκτώβριο του 2020 βρίσκονται σε διαρκή αναμονή για την απόκτηση του διπλώματος, το οποίο αφενός θα τους έδινε τη δυνατότητα εργασιακής απορρόφησης αφετέρου θα λειτουργούσε ευεργετικά για τη μείωση του χρονικού διαστήματος διεκπεραίωσης των ταχυμεταφορών.

Ως εκ τούτου και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα δυσμενή οικονομικά περίοδο που διανύουμε, αυτή η διαφοροποίηση επιβάλλεται να διορθωθεί ταχύτατα, επ’ ωφελεία χιλιάδων συμπολιτών μας, εκατοντάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση και της ίδιας της εθνικής οικονομίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένο ότι η εύρυθμη επανεκκίνηση των εξετάσεων προϋποθέτει ένα εύλογο χρονικό διάστημα τουλάχιστον 15 ημερών προγραμματισμού και προετοιμασίας των σχολών οδηγών

 

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

 

Προτίθεστε και αν ναι με ποιο χρονοδιάγραμμα να επιτρέψετε τη διεξαγωγή θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων για την απόκτηση άδεις οδήγησης της κατηγορίας β’;