Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2020 10:30

Οικονομικές διευκολύνσεις στα πολιτιστικά σωματεία της χώρας εν μέσω πανδημίας ζητάει ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Να εξεταστούν οικονομικές ενισχύσεις και διευκολύνσεις στα πολιτιστικά σωματεία της χώρας που αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητες δυσκολίες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εν μέσω πανδημίας ζητάει ο Αν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης από τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού.

Με Ερώτησή του ο κ. Τσαβδαρίδης σημειώνει την ανάγκη να εξεταστεί η προσωρινή απαλλαγή των συλλόγων αυτών από την υποχρέωση καταβολής φόρων, δημοτικών τελών ή Τέλους Ακίνητης Περιουσίας προς τους οικείους Ο.Τ.Α. ή έστω την καθιέρωση καταβολής μίας έκτακτης οικονομικής στήριξης για την αντιμετώπιση των δυσβάστακτων οικονομικών υποχρεώσεών τους λόγω των – απολύτως δικαιολογημένων – περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Όπως επισημαίνει ο Βουλευτής Ημαθίας τα πολιτιστικά σωματεία είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τα μόνα έσοδά τους προς το παρόν είναι οι συνδρομές και οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις από τα μέλη τους ενώ την ίδια στιγμή πρέπει να συνεχίζουν να πληρώνουν κανονικά και ανελλιπώς τους λογαριασμούς ύδρευσης, ρεύματος, δημοτικά τέλη.

Μερικά δε εξ αυτών οφείλουν παράλληλα να συντηρούν με αποκλειστικά δικά τους έξοδα μέγιστης ιστορικής και Εθνικής αξίας πολιτιστικούς θησαυρούς, όπως π.χ. η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων της Νάουσας ενώ άλλοι πολιτιστικοί φορείς της χώρας διεθνούς εμβέλειας, όπως το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα του CIOFF αδυνατούν να αποπληρώσουν εκτός από τις βασικές τους υποχρεώσεις και κόστη συντήρησης και προστασίας κειμηλίων, φορεσιών, μουσικών οργάνων κ.α.

Αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση του κ. Τσαβδαρίδη είναι η εξής:

 

15-12-2020

 

Προς:

 

·         Τον Υπουργό Οικονομικών

·         Τον Υπουργό Εσωτερικών

·         Την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Θέμα: Εξέταση οικονομικών ενισχύσεων και διευκολύνσεων στα πολιτιστικά σωματεία της χώρας

 

Κυρία και Κύριε Υπουργέ,

Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκονται τα πολιτιστικά σωματεία της χώρας καθώς καλούνται να καταβάλουν στους οικείους Δήμους μεγάλα ποσά για Δημοτικά τέλη, φόρους και τέλος ακίνητης περιουσίας χωρίς όμως να έχουν καμία δυνατότητα εξόφλησης λόγω της οικονομικής δυσπραγίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ιδιαίτερα τα πολιτιστικά σωματεία που στεγάζονται σε ιδιόκτητα ακίνητα, κατά τη διάρκεια των διορθωτικών δηλώσεων τ.μ., διαμαρτύρονται για αυξήσεις στο τέλος ακίνητης περιουσίας που καλούνται να πληρώσουν στους Ο.Τ.Α., γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Και αυτό γιατί, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η εξαιρετικά δυσχερής κατάσταση που προκλήθηκε από την υγειονομική κρίση ανάγκασε τους πολιτιστικούς συλλόγους να αναστείλουν τη λειτουργία τους και να διακόψουν τις δραστηριότητές τους με αποτέλεσμα την κάθετη πτώση έως και τον μηδενισμό των εσόδων τους.

 

Κατόπιν τούτων και επειδή:

 

·         Τα συγκεκριμένα σωματεία είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τα μόνα έσοδά τους προς το παρόν είναι οι συνδρομές και οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις από τα μέλη τους.

·         Την ίδια στιγμή πρέπει να συνεχίζουν να πληρώνουν κανονικά και ανελλιπώς τους λογαριασμούς ύδρευσης, ρεύματος, δημοτικά τέλη κλπ

·         Μερικά από αυτά τα σωματεία οφείλουν να συντηρούν μέγιστης ιστορικής και Εθνικής αξίας πολιτιστικούς θησαυρούς, όπως π.χ. η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων της Νάουσας που στο ιδιόκτητο ακίνητο όπου στεγάζεται συντηρεί την πολύτιμη συλλογή της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως, τα πάγια έξοδα της οποίας βαραίνουν αποκλειστικά και μόνο το σύλλογο

·         Άλλοι πολιτιστικοί φορείς της χώρας διεθνούς εμβέλειας, όπως το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα του CIOFF (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Art) αδυνατούν να αποπληρώσουν βασικές υποχρεώσεις (ενοίκια χώρων, κοινωφελείς οργανισμούς, δημοτικά τέλη, κόστη συντήρησης και προστασίας κειμηλίων, φορεσιών, μουσικών οργάνων κ.α.)

·         Το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής στην κανονικότητα με τη διενέργεια εκδηλώσεων που θα συνδράμουν στα έσοδά τους δεν είναι ακόμη ορατό

 

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

Προτίθεστε να εξετάσετε την προσωρινή απαλλαγή των συλλόγων αυτών από την υποχρέωση καταβολής Δημοτικών τελών ή Τέλους Ακίνητης Περιουσίας προς τους οικείους Ο.Τ.Α. ή έστω την καθιέρωση καταβολής μίας έκτακτης οικονομικής στήριξης για την αντιμετώπιση των δυσβάστακτων οικονομικών υποχρεώσεών τους λόγω των – απολύτως δικαιολογημένων – περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας;