Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2019 12:04

Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για την άρση του αδιεξόδου εκατοντάδων μεταφορέων οχημάτων δημοσίας χρήσης λόγω ανεξόφλητων ασφαλιστικών εισφορών ζητά ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την ανάγκη αλλαγής του Νομοθετικού πλαισίου έτσι ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται εκατοντάδες μεταφορείς οχημάτων δημοσίας χρήσης ζητά ο Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης από τους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας και Μεταφορών με σχετική Ερώτησή του.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Τσαβδαρίδης πολλοί ιδιοκτήτες επιβατικών (ταξί) και φορτηγών οχημάτων δημοσίας χρήσεως λόγω οικονομικών δυσκολιών αδυνατούν να ασκήσουν το επάγγελμα του μεταφορέα με αποτέλεσμα να επιδιώκουν να θέσουν τα οχήματά τους σε προσωρινή ακινησία ή ακόμα και να παραδώσουν τις άδειές τους οριστικά.

Η επιθυμία τους εντούτοις προσκρούει στο νομοθετικό πλαίσιο καθώς προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις ότι για την παράδοση προσωρινά ή οριστικά της άδειας δημοσίας  χρήσεως πρέπει να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΦΚΑ (τέως ΟΑΕΕ) και για να συμβεί αυτό, προϋπόθεση είναι να έχουν ήδη εξοφλήσει μέχρι κεραίας τις ασφαλιστικές τους εισφορές ή αυτές να έχουν μπει σε καθεστώς ρύθμισης (Άρθρο 13 του Προεδρικού Διατάγματος 258/2005 και Άρθρο 121 του Ν. 4199/2013).

Ως εκ τούτου, τονίζει ο Βουλευτής Ημαθίας, πολλοί επαγγελματίες του κλάδου βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο καθώς αφενός δεν μπορούν να είναι ασφαλιστικά συνεπείς λόγω οικονομικών δυσχερειών στο επάγγελμά τους αφετέρου η αναγκαστική παραμονή στο επάγγελμα τούς επιβαρύνει έτι περαιτέρω με νέες ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Ο κ. Τσαβδαρίδης σημειώνει ότι αναδεικνύεται έτσι ως επιτακτικό να επιτραπεί το φυσικό πρόσωπο πού ασκεί το επάγγελμα του μεταφορέα να θέτει σε προσωρινή ακινησία ή οριστική παράδοση της άδειας σε όχημα δημοσίας χρήσεως χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη εξόφληση ασφαλιστικών εισφορών.

Παράλληλα όμως εξίσου επιτακτική είναι η ανάγκη να διεκδικείται με άλλους τρόπους από τον ΕΦΚΑ η απολύτως δικαιολογημένη απαίτηση των ασφαλιστικών εισφορών των μεταφορέων, χωρίς να αναγκάζονται αυτοί να συνεχίσουν το επάγγελμα παρά τη θέλησή τους.

Αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση έχει ως εξής:

 

 

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ

Βουλευτής Ημαθίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

6-12-2019

 

Προς  τους Υπουργούς

  • Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

 

  • Υποδομών και Μεταφορών

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: «Σε μόνιμο οικονομικό αδιέξοδο χιλιάδες μεταφορείς οχημάτων δημοσίας χρήσης, λόγω ανεξόφλητων ασφαλιστικών εισφορών»

 

Κύριοι Υπουργοί,

Πολλοί ιδιοκτήτες επιβατικών (ταξί) και φορτηγών οχημάτων δημοσίας χρήσεως λόγω οικονομικών δυσκολιών αδυνατούν να ασκήσουν το επάγγελμα του μεταφορέα με αποτέλεσμα να επιδιώκουν να θέσουν τα οχήματά τους σε προσωρινή ακινησία ή ακόμα και να παραδώσουν τις άδειές τους οριστικά.

Η επιθυμία τους αυτή προσκρούει στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τους ασκούντες το επάγγελμα του μεταφορέα καθώς προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις ότι για την παράδοση προσωρινά ή οριστικά της άδειας δημοσίας  χρήσεως πρέπει να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΦΚΑ (τέως ΟΑΕΕ) και για να συμβεί αυτό, προϋπόθεση είναι να έχουν ήδη εξοφλήσει μέχρι κεραίας τις ασφαλιστικές τους εισφορές ή αυτές να έχουν μπει σε καθεστώς ρύθμισης (Άρθρο 13 του Προεδρικού Διατάγματος 258/2005 και Άρθρο 121 του Ν. 4199/2013).

Ως εκ τούτου πολλοί επαγγελματίες του κλάδου βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο.

Αφού αφενός δεν μπορούν να είναι ασφαλιστικά συνεπείς λόγω οικονομικών δυσχερειών στο επάγγελμά τους

Αφετέρου η αναγκαστική παραμονή στο επάγγελμα τούς επιβαρύνει έτι περαιτέρω με νέες ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Πέραν τούτων οι συγκεκριμένοι μεταφορείς εν μέσω οικονομικών δυσκολιών και αδυναμίας να φύγουν από το επάγγελμα, υποχρεούνται και στην καταβολή τελών κυκλοφορίας, τα οποί προσθέτουν νέα οικονομικά βάρη.

 

Κατόπιν τούτων και επειδή:

Αναδεικνύεται ως επιτακτικό να επιτραπεί το φυσικό πρόσωπο πού ασκεί το επάγγελμα του μεταφορέα να θέτει σε προσωρινή ακινησία ή οριστική παράδοση της άδειας σε όχημα δημοσίας χρήσεως χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη εξόφληση ασφαλιστικών εισφορών

Αναδεικνύεται ως επιτακτικό, η απολύτως δικαιολογημένη απαίτηση των εν λόγω ασφαλιστικών εισφορών από τον ΕΦΚΑ, να γίνεται με άλλους τρόπους και όχι κρατώντας σε ομηρία τους εν λόγω επαγγελματίες αναγκάζοντάς τους να συνεχίσουν το επάγγελμα παρά τη θέλησή τους

 

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:                              

Προτίθεστε να αλλάξετε το νομοθετικό πλαίσιο  έτσι ώστε να άρετε το αδιέξοδο για χιλιάδες επαγγελματίες του κλάδου

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Λάζαρος Τσαβδαρίδης

 

Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ