Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2017 13:51

Μαίνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το ζήτημα της επιλογής του σημαιοφόρου στις μαθητικές παρελάσεις των μαθητών του δημοτικού

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μαίνεται ο πόλεμος κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για την επιλογή των σημαιοφόρων

 

Σε νέα ανακοίνωσή της η ΝΔ ασκεί δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας: «Η τύχη, ο τζόγος, η αναξιοκρατία, η λογική της ήσσονος προσπάθειας, είναι η φιλοσοφία ζωής του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα. Σε πλήρη αντίθεση με τις ιδέες και τις αξίες των ανθρώπων που θέλουν και αγωνίζονται για την ατομική, αλλά και την συνολική πρόοδο, της πατρίδας μας.

 

» [...] Όμως, τι να περιμένει κανείς από μια Κυβέρνηση όπου ο υπουργός Παιδείας λέει 'οι καλοί καθηγητές και οι καλοί μαθητές να φύγουν από τη χώρα', ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συνομιλεί δεκάδες φορές με καταδικασμένο ισοβίτη για εμπόριο ναρκωτικών.»

 

Στο θέμα είχε αναφερθεί νωρίτερα και ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Μάκης Βορίδης.

 

«Δεν λέω ότι το ζήτημα της Παιδείας θα συρρικνωθεί στο ποιος μαθητής θα κρατάει τη σημαία στις εθνικές εορτές, δεν το ισχυρίστηκε κανείς. Είναι όμως πάρα πολύ σημαντικό στο εξής πλαίσιο: Η κυβέρνηση έρχεται και καταργεί μία συγκεκριμένη διάκριση, με επιχειρηματολογία ισοπεδωτική, ότι δηλαδή δεν έχει νόημα να δίδεται η σημαία ως επιβράβευση, αλλά ανεξαρτήτως του αν είναι κάποιος καλός ή κακός μαθητής θα πρέπει να δίδεται σε όποιον να 'ναι» σημείωσε, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9».

 

Με tweet, σχολίασε τις αντιδράσεις της ΝΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Με αφορμή την επίσημη έναρξη του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης χρεών, έγραψε:

 

«Η ΝΔ, που καταψήφισε (και αυτόν) το νόμο, ας συνεχίσει να ασχολείται με την επιλογή σημαιοφόρων στις παρελάσεις στα δημοτικά σχολεία..».

 

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να καταργήσει τις στρατιωτικού τύπου παρελάσεις, προτίμησε να καταργήσει την αριστεία.

 

Η Ένωση Κεντρώων σε ανακοίνωσή της επισήμανε: «Επί χρόνια τη σημαία κρατούν στις παρελάσεις οι πρωτεύοντες των μαθητών. Το να έρχεται τώρα ο υπουργός και να τοποθετεί την κλήρωση ως κριτήριο στη θέση της καλύτερης επίδοσης δεν αντιλαμβανόμαστε τι εξυπηρετεί. Ούτε είναι αυτό το τεράστιο πρόβλημα, αλλά να μας εξηγήσει η κυβέρνηση γιατί το κάνει, την ώρα που την κοινωνία βασανίζουν τεράστια προβλήματα.»

 

Αντίδραση της αντιπολίτευσης

 

Την αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε η ανακοίνωση ότι οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες στα δημοτικά σχολεία θα προκύπτουν μετά από κλήρωση.

 

Με μία επικριτική ανάρτηση για την κυβέρνηση σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Τwitter την ανάδειξη των σημαιοφόρων στις παρελάσεις στο δημοτικό με κλήρωση.

 

«Σημαιοφόροι με κλήρωση: Έτσι αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ την επιβράβευση της προσπάθειας. Εξίσωση προς τα κάτω, παντού. #Παιδεία», έγραψε στο λογαριασμό του ο πρόεδρος της ΝΔ.

 

«Για την κυβέρνηση εκτός από την καριέρα, και η αριστεία είναι χολέρα. Ακολουθούν ένα κατήφορο που οδηγεί την Παιδεία στην απαξίωση. Προτιμούν μια βαλκανική παρά μια ευρωπαϊκή Παιδεία. Είναι φανερό ότι στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ίπταται το πνεύμα Καρανίκα» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

 

Με τη σκωπτική δήλωση «από την αριστεία-στη λοταρία» σχολίασε ο υπεύθυνος του τομέα Παιδείας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, την κατάργηση της «αριστείας» στα δημοτικά σχολεία.

 

«Η επιλογή των σημαιοφόρων και των παραστατών δεν είναι πλέον αποτέλεσμα προσπάθειας και αξιολόγησης των μαθητών. Είναι μια τυπική διαδικασία κλήρωσης. Η παιδαγωγική αξία των κινήτρων για μια ακόμη φορά. λείπει από το εκπαιδευτικό λεξικό της πρώτης φοράς αριστερά. Τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των άνισων κ. υπουργέ» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Κωνσταντόπουλος.

 

Γαβρόγλου: Μίζερη η κριτική

 

Για μίζερη αντιμετώπιση κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Σε δήλωσή του ο κ. Γαβρόγλου στρέφει τα πυρά του κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι οι ανακοινώσεις της Νέας Δημοκρατίας και της Χρυσής Αυγής «είναι σαν να είναι γραμμένες από τον ίδιο συντάκτη».

 

«Για εμάς η σημαία δεν πρέπει να είναι βαθμολογικό έπαθλο. Όλοι έχουν δικαίωμα να την κρατούν, όπως και υποχρέωση να την υπερασπίζονται. Στρατό δεν πάνε μόνον οι άριστοι μαθητές, πάνε όλοι, ανεξάρτητα από τις επιδόσεις τους» συνεχίζει ο υπουργός Παιδείας και προσθέτει: «Δεν είναι δυνατόν ένας μικρός αλλά υπαρκτός αριθμός οικογενειών να διαγκωνίζονται μεταξύ τους και να πιέζουν τους εκπαιδευτικούς να δώσουν βαθμούς για να γίνει το παιδί τους σημαιοφόρος. Εμείς προτείνουμε να γίνεται κλήρωση και να αναδεικνύεται ο σημαιοφόρος. Κλήρωση ανάμεσα σε ίσους ως προς τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Πολιτεία».

 

«Δηλώσεις που συνδέουν την αριστεία με την σημαία είναι κάτι βαθιά αντιδημοκρατικό. Οι επιδόσεις των μαθητών βαθμολογούνται, η αριστεία έχει πολλούς τρόπους να καταγραφεί» σημειώνει ο κ. Γαβρόγλου.

 

Πηγή: www.tovima.gr