Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020 12:12

Τα τμήματα των υαλοκαθαριστήρων του παρμπρίζ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το να είναι καθαρό το παρμπρίζ έχει ζωτική σημασία, όσων αφορά στην ασφάλεια της οδήγησης. Η χρήση των υαλοκαθαριστήρων των παρμπρίζ αποσκοπεί στο καθάρισμα της βρωμιάς, της συσσώρευσης ρύπων, των εντόμων και της σκόνης από την επιφάνεια του παρμπρίζ. Το σύστημα καθαρισμού των παρμπρίζ κάθε μοντέρνου αυτοκινήτου αποτελείτε από τους πιο κάτω μηχανισμούς:

• Μάκτρα υαλοκαθαριστήρων παρμπρίζ. Διαθέτουν μια κεντρική γέφυρα με αρθρωτούς συνδέσμους και ένα ελαστικό μάκτρο.

• Ένα ηλεκτρικό μοτέρ με μειωτήρα, το οποίο παρέχει κίνηση στους υαλοκαθαριστήρες.

• Βραχίονες υαλοκαθαριστήρων. Διασφαλίζουν το πρεσάρισμα των μάκτρων στην επιφάνεια του παρμπρίζ με τη χρήση των ελατηρίων που υπάρχουν στο περίβλημά τους.

• Μηχανισμός σύνδεσης υαλοκαθαριστήρων. Το συγκεκριμένο μηχανικό τμήμα διαθέτει βραχίονες και αρθρώσεις. Μεταφέρει την κίνηση από το μοτέρ των υαλοκαθαριστήρων στους βραχίονες και τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων.

Όταν το όχημα χρησιμοποιείται, ενδέχεται να προκύψουν δυσλειτουργίες των υαλοκαθαριστήρων. Την συνηθέστερη βλάβη αποτελεί η φθορά των ελαστικών (ή σιλικόνης) τμημάτων των μάκτρων. Γεγονός το οποίο διορθώνεται απλά με την τοποθέτηση καινούριων μάκτρων στη θέση των παλιών. Μπορείτε να βρείτε υαλοκαθαριστήρες στο antallaktikaexpert.gr.

Τα προβλήματα που εμφανίζει το μοτέρ των υαλοκαθαριστήρων είναι το κάψιμο της ασφάλειάς του, ζημιές στην καλωδίωση, κάψιμο της περιέλιξης του μοτέρ, βλάβες στον διακόπτη κάτω από το τιμόνι και οξείδωση των επαφών. Ο μειωτήρας διαθέτει γρανάζια, συνήθως από πλαστικό, που ενδέχεται να σπάσουν ή να κολλήσουν, αν η λίπανσή τους είναι ελλιπείς. Οι βραχίονες παρουσιάζουν ευαισθησία στη διάβρωση, γεγονός που διορθώνεται με το τρίψιμο και βάψιμό τους. Καλό θα ήταν να μην λυγίζετε τους βραχίονες, μιας και θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η ποιότητα του καθαρισμού, ακόμη και να βάλετε καινούρια μάκτρα. Ο μηχανισμός σύνδεσης των υαλοκαθαριστήρων, ενδέχεται να μπλοκάρει αν περάσει νερό στις αρθρώσεις του. Τα συμπτώματα που δηλώνουν τη δυσλειτουργία του είναι η μη ίση ή ιδιαίτερα αργή κίνηση των βραχιόνων και η παύση της κίνησής του ενός ή αμφότερων των βραχιόνων.

Η διαδικασία για την αντικατάσταση ή την επισκευής τους είναι αρκετά χρονοβόρα και προϋποθέτει την ύπαρξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων και εργαλείων. Μερικές φορές, αρκεί απλά να αλλάξετε τις ροδέλες στις αρθρώσεις και να λιπάνετε τους άξονες του μηχανισμού. Κατά την αλλαγή των υαλοκαθαριστήρων και το ανασήκωμα των βραχιόνων από το παρμπρίζ, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, μιας και διαθέτουν ελατήρια και ενδέχεται να κλείσουν απότομα και να προκαλέσουν ζημιές στο παρμπρίζ.