Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 08 Μαϊος 2015 20:39

Πιστοποίηση ΜΜΕ με βάση Πρότυπα Ποιότητας - Μια συζήτηση που απαιτεί τόλμη

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Tην υιοθέτηση από τα ΜΜΕ, Προτύπων Ποιότητας και πλαισίων αυτορρύθμισης, και την αξία που συνεπάγεται για το Δημόσιο Συμφέρον, τόνισαν οι ομιλητές σε ειδική εκδήλωση  στην ΕΣΗΕΑ.

 Η συζήτηση έγινε με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Δημοσιογράφου και Διδάσκοντος στο Μεταπτυχιακό QJNT MA, Βασίλη Βασιλόπουλου,  «Πρότυπα Ποιότητας στα Μ.Μ.Ε.– Έχουν νόημα;» από τις εκδόσεις Ταξιδευτής, υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, της ΕΚΠΟΙΖΩ και του παν. προγράμματος «Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες».

 Υπογραμμίσθηκε  το καυτό θέμα της Διαφάνειας  και τη Λογοδοσίας  καθώς και η πιστή τήρηση των Κωδίκων Δεοντολογίας.

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Χριστόφορος Βερναρδάκης,  μίλησε για την ανάγκη να υπάρχει ταυτόχρονα αυτορρύθμιση και  κρατικό πλαίσιο εποπτείας στα ΜΜΕ, ενώ αναφέρθηκε σε λειτουργία «καρτέλ στην Ενημέρωση». Σημείωσε ιδιαίτερα το θέμα της διακίνησης ατεκμηρίωτων πληροφοριών,  ειδικώς σε ότι αφορά στην πολιτική ενημέρωση.

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βιέννης Κατερίνα Σαρικάκη  συνέδεσε την υιοθέτηση Προτύπων και Συστημάτων Διασφάλισης Ποιότητας στα Μέσα, με την ποιότητα της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Δημήτρης Κουμπιάς, αναφέρθηκε στη συμβολή της Ομοσπονδίας στην έκδοση, για να σηματοδοτήσει το ενδιαφέρον του κλάδου για την τήρηση των Κωδίκων.

Η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, στάθηκε ιδιαίτερα στα ζητήματα του ηθικού κώδικα της δημοσιογραφίας μετά και τις πρόσφατες (παραδεδεγμένες από τα ΜΜΕ)  παρεκτροπές από πολλά Μέσα και ειδικά τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια. 

Ο Πρόεδρος της ΕΠΗΕΑ Μάρκος Γκανάς στηλίτευσε την ευθύνη των εκδοτών για τη σημερινή κατάσταση στον χώρο του Τύπου και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η έννοια της Πιστοποίησης Μέσων Ενημέρωσης, βάση Προτύπων.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΝΕΔ, Θωμάς Σιωζόπουλος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλουν τα μέλη της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου,  για ποιοτική λειτουργία και κάλεσε δημοσίως τον συγγραφέα να συνεργαστεί με την ΕΝΕΔ, για τη δημιουργία ενός εκδοτικού και δημοσιογραφικού κώδικα για τα news sites.

Ο τ. Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης Γιάννης Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πολιτική διαχείριση ανάλογων θεμάτων, επισημαίνοντας την ευθύνη της Πολιτείας. Επισήμανε την πρόσθετη ακαδημαϊκή αξία του εκδοτικού εγχειρήματος,, θεωρώντας το ως  σημαντικό βήμα αναβάθμισης της ποιότητας της Ενημέρωσης.

Ο  Επικεφαλής της Συνέργειας  QJNT Μάριος Νόττας αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ΠΔΝΤ να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου (κατά πάγια τακτική της QJNT Synergy) με μια ειδική έκδοση «σε έναν εντελώς νέο για τα Ελληνικά Δεδομένα γνωσιακό χώρο, αυτόν της Διασφάλισης Ποιότητας στην Ενημέρωση » με άμεση εφαρμογή στο μιντιακό τοπίο.

Ο Συγγραφέας τόνισε ότι θα πρέπει άμεσα να υιοθετηθεί η πρακτική των αυτοδεσμευτικών πλαισίων, πρότεινε να δημιουργηθεί δείκτης παραγόμενου αποτελέσματος στα ΜΜΕ ως προς την «Δημόσια Αξία» (public value), την ανάγκη  στήριξης των Δημόσιων φορέων (ΕΡΤ – ΑΠΕ) και την καθιέρωση υποχρεωτικής υπογραφής συντάκτη σε κάθε δημοσίευμα, ώστε να θεραπευτούν ζητήματα όπως η λογοκλοπή και η γκρίζα εργασία.

Σε  χαιρετισμό του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Asset Ogilvy Βασίλης Δασκαλόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «η λογοδοσία μαζί με τη διαφάνεια και την ακεραιότητα  είναι οι απόλυτα ζητούμενες αξίες. Είναι η ουσία, είναι όντως το USP, είναι εμπορικές και δυνατές οικονομικές υπεραξίες. Το πόνημα του κ. Βασιλόπουλου είναι ένας αναγκαίος οδηγός μέσα στην κρίση. Είναι όχι απλά ένα εγχειρίδιο ανάκτησης της αξιοπιστίας αλλά ενίσχυσης της βιωσιμότητας του ελληνικού τύπου. Οικονομικά βιώσιμα ΜΜΕ είναι ανεξάρτητα και αξιόπιστα ΜΜΕ».

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Σόνια Χαϊμαντά.

 

 

Σχετικά Άρθρα