Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016 10:03

Επίσημη Εκκίνηση για το European Communication Institute

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με λαμπρότητα υλοποιήθηκε η Εκκίνηση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας, στο πλαίσιο της Γιορτής του Τύπου που διοργάνωσε για 32η συνεχόμενη χρονιά ο καταστατικός εταίρος του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, «Ίδρυμα για την Προαγωγή της Δημοσιογραφίας Αθανάσιος Β. Μπότσης».

ToΕυρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίαςαποτελεί νέα οντότητα που επεκτείνει τους σκοπούς  της επιτυχούς διακρατικής Συνέργειας, που επί δέκα χρόνια εκπαιδεύει επαγγελματίες Communicators, στην Βιέννη και στην Αθήνα, με εστίαση στις Νέες Τεχνολογίες στην Επικοινωνία και στον Πολιτισμό, καθώς και τις προκλήσεις / αλλαγές που αυτές επιφέρουν.

To ECIφιλοδοξεί να γίνει πόλος Μεταπτυχιακών Σπουδών Eπικοινωνίας/Δημοσιογραφίας και Έρευνας, με τρίγλωσσα ακαδημαϊκά Προγράμματα, και συναποτελείται από το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, το κρατικό Αυστριακό Πανεπιστήμιο DUK, το Ίδρυμα για την Προαγωγή της Δημοσιογραφίας Α.Β. Μπότση, το Εργαστήριο Επικοινωνίας και Τεχνολογίας ΜΜΕ του ΕΜΠ και την Ένωση Ευρωπαίων Εκδοτών Διαδικτύου (διεθνή προγράμματα). Μεταξύ των μελών της ΕΕΕΔ είναι η LeMonde, η ElPais, οι InternationalNewYorkTimes, ο DerSpiegel, η CorrieredellaSeraκ.α.

Την επίσημη εκκίνηση του ECI (European communication Institute) έκανε η mag. Rosalia Lloret, επικεφαλής των Θεσμικών Σχέσεων της Ένωσης Ευρωπαίων Εκδοτών Διαδικτύου, στην Παλαιά Βουλή. Η κ.Rosalia Lloret υπογράμμισε την υποστήριξη των Ευρωπαίων Εκδοτών στη Μεταπτυχιακή εκπαίδευση των δημοσιογράφων στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στο σημαίνοντα ρόλο που μπορούν να έχουν τα ΜΜΕ στο στόχο της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και μάλιστα στο επίπεδο των πολιτών.

Εξέχοντος Ενδιαφέροντος για την Ερευνητική Κοινότητα και όχι μόνον, είναι η θεσμοθέτηση του Νέου Βραβείου που συνδέει την Τεχνολογία με την Δημοσιογραφία: Το Βραβείο Δημοσιογραφίας και Τεχνολογίας "Γιώργος Καραγιάννης" αποτελεί θεσμό, θα απονέμεται ετησίως παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, και φέτος απενεμήθηστην κ. Σόνια Χαϊμαντά για την ενασχόλησή της στα θέματα μετάβασης από τα Έντυπα ΜΜΕ / αναλογικό κόσμο στον ψηφιακό. Η κ. Χαϊμαντά είναι διευθύντρια σύνταξης και υπεύθυνη περιεχομένου των ψηφιακών Μέσων του μεγαλύτερου ενημερωτικού διαδικτυακού Ομίλου στην Ελλάδα, της εταιρείας  DPG.

Το ειδικό αυτό βραβείο θεσμοθετήθηκε για να τιμήσει τον προσφάτως θανόντα Πρόεδρο του Ερευνητικού Κέντου Αθηνά και επίτιμο Καθηγητή του ΕΜΠ Γεώργιο Καραγιάννη για τις υπηρεσίες του στον τομέα των Νέων Τεχνολογιών στη  Δημοσιογραφία και τις άοκνες προσπάθειές του για την ανάδειξη – αξιοποίηση νέων ανθρώπων/επιστημόνων στις Εφαρμοσμένες Επιστήμες της Τεχνολογίας και Πολιτισμού.

Επίσης, το Ινστιτούτο για πρώτη φορά φέτος θεσμοθέτησε στα Δημοσιογραφικά Βραβεία, νέα κατηγορία, όπου ένα Διεθνές Πολυμεσικό ΜΜΕ βραβεύεται για την ποιοτική και αντικειμενική ανάδειξη των ελληνικών θεμάτων στην ευρωπαϊκή ειδησεογραφία.                                                           

Την Ευρωπαϊκή Ειδική Διάκριση Πολυμεσικού ΜΜΕ παρέλαβε για το 2015 η Αυστριακή δημόσια τηλεόραση ΟRFτην οποία εκπροσώπησαν οι dr. Klaus Unterberger (πρόεδρος εποπτικού συμβουλίου) και mag. Konrad Mitchka (μέλος Δ.Σ.) οι οποίοι μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στην σημασία των Δημοσιογραφικών Βραβείων και των Δημοσιογραφικών Σπουδών.

«Αυτή την περίοδο οι κοινωνίες σ’ όλη την Ευρώπη βρίσκονται σε βαθιά κρίση και εμείς, ως δημοσιογράφοι μπορούμε να συμβάλλουμε ώστε να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση: να κάνουμε το φόβο, πρόκληση, να κοιτάμε το κοινό καλό και όχι το μεμονωμένο και αντί της προπαγάνδας και της κουλτούρας της αντιγραφής / επικόλλησης, να στραφούμε στην πραγματική ενημέρωση και τον ανεμπόδιστο Ευρωπαϊκό διάλογο» τόνισε ο mag. Konrad Mitchkaστην ομιλία του.

Η λαμπρή και πολυ-λειτουργική Τελετή, παρουσία του Πρώτου Πολίτη, δρ. Προκόπιου Παυλόπουλου, του αντιπροέδρου της Βουλής, της πρέσβεως mag. AndreaIkić-Böhm,μελών του διπλωματικού σώματος, μελών της κυβέρνησης και του πρ. προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθως και εκπροσώπων της Εκκλησίας, της Ακαδημίας και της Κοινωνίας, ολοκληρώθηκε βάζοντας τα θεμέλια για έναν ακόμα πιο ‘εξωστρεφή’ θεσμό το 2017. HΠρέσβειρα της Αυστρίας διοργάνωσε δεξίωση για τους διεθνείς προσκεκλημένους και την ηγεσία των συνιστώντων φορέων του ECI, στο σπίτι της, την επόμενη μέρα.

 

 

.

 

 

Σχετικά Άρθρα