Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 18 Μαϊος 2016 09:05

Απ. Βεσυρόπουλος: "Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση εάν προτίθεται να περικόψει τις συντάξεις όσων αγροτών συνεχίζουν να εργάζονται"

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ερώτηση στη Βουλή, για το ενδεχόμενο περικοπής της σύνταξης όσων αγροτών συνεχίζουν να εργάζονται, κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ημαθίας, της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολου Βεσυρόπουλου, την οποία συνυπογράφουν 37 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

 

Συγκεκριμένα, ο κ. Βεσυρόπουλος, στην ερώτηση αναφέρει, ότι με το άρθρο 20 του ασφαλιστικού νομοσχεδίου (Ν.4387/2016) που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, θα καταβάλλονται πλέον, μειωμένες σε ποσοστό 60%, συντάξεις, κύριες και επικουρικές, σε δικαιούχους, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα, που υποχρεωτικώς υπάγεται στην ασφάλιση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

Ο κ. Βεσυρόπουλος, ζητά να διευκρινιστεί, στην  περίπτωση που η διάταξη αφορά  και τους συνταξιούχους αγρότες, αν η κυβέρνηση προτίθεται να τους εξαιρέσει, καθώς είναι  προφανές, ότι όσοι συνέταξαν τη συγκεκριμένη ρύθμιση, δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν την απασχόληση στον πρωτογενή τομέα.

 

Σε δήλωση του ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρει:

 

«H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει στοχοποιήσει τον αγροτικό κόσμο και την αγροτική παραγωγή. Τα φορολογικά μέτρα αλλά και τα εισπρακτικά μέτρα του ασφαλιστικού, που στοχεύουν τον αγροτικό κόσμο, έχουν τη δική της υπογραφή. Η κυβέρνηση τα σχεδίασε και τα επιβάλλει για να αποφύγει να αγγίξει το Βαθύ Κράτος. Είναι προφανές, ότι αυτοί που νομοθετούν δε γνωρίζουν ούτε τις ανάγκες αλλά ούτε και τις ιδιαιτερότητες του αγροτικού επαγγέλματος».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

ΘΕΜΑ: “Ενδεχόμενο περικοπής της σύνταξης όσων αγροτών συνεχίσουν να εργάζονται”

 

 

Κύριε Υπουργέ

 

Στο άρθρο 20 του ασφαλιστικού νομοσχεδίου (Ν.4387/2016) που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, αναφέρεται, ότι θα καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60%, συντάξεις, κύριες και επικουρικές, σε δικαιούχους, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα, που υποχρεωτικώς υπάγεται στην ασφάλιση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

Η μείωση ισχύει για όλους τους συνταξιούχους λόγω γήρατος του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα.

 

Είναι προφανές ότι όσοι συνέταξαν τη συγκεκριμένη ρύθμιση, δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν την απασχόληση στον πρωτογενή τομέα.

Σε μια τέτοια περίπτωση οι αγρότες συνταξιούχοι είτε θα οδηγηθούν σε οικονομικό αδιέξοδο, είτε κάποιοι θα αναγκαστούν να σταματήσουν την αγροτική δραστηριότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγροτική παραγωγή της χώρας.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

 

1. Αν η συγκεκριμένη διάταξη αφορά και τους συνταξιούχους αγρότες.

 

2. Εάν, στη περίπτωση που η διάταξη αφορά  και τους συνταξιούχους αγρότες, προτίθεται να τους εξαιρέσει.

 

3. Εάν, αντιλαμβάνεται τις συνέπειες και τα αδιέξοδα των ρυθμίσεων του άρθρου 20, του Ν. 4387/2016, στη περίπτωση που η διάταξη  θα ισχύσει και για τους αγρότες, οι οποίοι εάν περικοπεί  το 60% της πενιχρής σύνταξής τους, θα αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και κοινωνικής περιθωριοποίησης.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα