Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2020 10:35

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Δίνεται παράταση παραμονής στη χώρα μας μέχρι και για 90 ημέρες στους μετακλητούς εργάτες γης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δυνατότητα παράτασης του χρόνου παραμονής στη χώρα μας των μετακλητών εργατών γης, που έχουν εισέλθει στη χώρα και εργάζονται βάσει του άρθρου 42 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (A’ 90/01.05.2020) δίνει η Κυβέρνηση της ΝΔ επιλύοντας άμεσα και ουσιαστικά ένα ακόμη ζήτημα που απασχόλησε έντονα όλους τους παραγωγούς που βρίσκονται αυτό το διάστημα στη διαδικασία συγκομιδής των προϊόντων τους.

 

Με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δίνεται λύση στο θέμα, καθώς οι εν λόγω εργάτες γης μπορούν να επεκτείνουν το διάστημα της παραμονής τους στη χώρα με μόνη υποχρέωση την προσκόμιση στην Αστυνομική Διεύθυνση του Νομού, υπεύθυνη δήλωσης του εργοδότη, φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας του εργοδότη και φωτοαντίγραφο του διαβατηρίου του εργάτη γης.

 

Σημειώνεται δε ότι ο κάθε εργάτης γης έχει δικαίωμα να εξέλθει και να εισέλθει της χώρας χωρίς να χάνει το δικαίωμα της εργασίας τους ενώ το διάστημα του χρόνου παράτασης δεν μπορεί να ξεπερνάει τις 90 ημέρες με τις μέρες παραμονής στη χώρα να υπολογίζονται αθροιστικά.

 

Μόνη υποσημείωση είναι ότι η εν λόγω διαδικασία αφορά μόνο τους εργάτες που έχουν εξέλθει από τη χώρα και δεν έχουν κάνει χρήση του δικαιώματος παράτασης του χρόνου παραμονής. Ως εκ τούτου, όσοι εργάτες πάρουν παράταση χρόνου παραμονής και εξέλθουν από τη χώρα δεν θα έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν.

 

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης τόνισε ότι η ταχύτατη ανταπόκριση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προς αυτή την κατεύθυνση καθώς και η άμεση αντίδρασή του στις αιτιάσεις όλων ημών (αγροτών, φορέων της πρωτογενούς παραγωγής και βουλευτών) καταδεικνύει την μεγάλη ευαισθησία της κυβέρνησης για τον αγροτικό μας κόσμο. Ειδικά για το ζήτημα με τους εργάτες γης, προηγήθηκαν τόσο η θετική λύση με την εξεύρεση της νομοθετικής φόρμουλας για την είσοδό τους στο χώρα μας και εν συνεχεία η αποσαφήνιση μέσω νομοθετικής ρύθμισης ότι η ασφάλιση τους θα γίνεται με εργόσημο καθώς και η εγκύκλιος για την έκδοση των ΑΦΜ.