Αρχείο

altΚινδύνους από μία αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας -ενδεχομένως μέσα στον Απρίλιο- βλέπουν διεθνείς αναλυτές, με βάση τη σημερινή συγκυρία στην οικονομία της Ευρωζώνης.
Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, υποστηρίζουν ότι ένας κίνδυνος είναι ότι θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού για τις χώρες της περιφέρειας, όπως την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που έχουν υψηλό δημόσιο χρέος. 
Σημειώνουν ακόμη ότι η αύξηση του επιτοκίου θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη, η οποία χωλαίνει στις χώρες της περιφέρειας, καθώς θα μεταφερθεί στα τραπεζικά δάνεια.
Αρκετοί εκτιμούν πάντως ότι η ΕΚΤ θα λάβει υπόψη της τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24/25 Μαρτίου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, πριν προχωρήσει σε αύξηση του επιτοκίου.
Αν υπάρξει απόφαση για μία συνολική λύση, η οποία θα καθησυχάσει τις αγορές, τότε θεωρούν ότι η απόφαση για την αύξηση του επιτοκίου θα είναι ευκολότερη. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι ακόμη και αν δεν υπάρξει μία τέτοια απόφαση, η ΕΚΤ μπορεί να ενεργήσει με βάση τα συνολικά οικονομικά δεδομένα της Ευρωζώνης.
Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στην Ευρωζώνη στο 2,4%, ενώ προβλέπεται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω μετά το πρόσφατο άλμα στις τιμές του πετρελαίου.
 
Πηγή: www.imerisia.gr της Κατερίνα Κοσμά