Αρχείο

Του Τάσου Εμβαλωματή*

 

 

«Με μια απλή ματιά γύρω μας, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε ότι πολλά αλλάζουν και μαζί με αυτά κι εμείς. Αν παρατηρήσουμε, θα αντιληφθούμε ότι έχουμε γίνει πιο απαιτητικοί. Πάψαμε να είμαστε «large» και να μην ψάχνουμε που πάνε τα χρήματά μας. Ρωτάμε τιμές, παίρνουμε προσφορές, κάνουμε παζάρια και τελικά ελέγχουμε την ποιότητα των αγαθών που αγοράσαμε.

Μέσα σε αυτόν τον αγώνα για την εξεύρεση της πιο συμφέρουσας συμφωνίας πιστεύω πως τελικά μπερδευόμαστε. Είναι διαφορετικά να συγκρίνουμε απλά τιμές σε τυποποιημένα προϊόντα ή συσκευασίες και άλλο για πιο σύνθετα πράγματα όπως για παράδειγμα σε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Σε μια τέτοια αγορά παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο. Τόσοι πολλοί που πολλές φορές αγνοούμε ακόμη και την ύπαρξη τους, όχι μόνο στερούμαστε τις γνώσεις αλλά και δεν ξέρουμε που να απευθυνθούμε για βοήθεια.

Ένα πολύπλοκο, ως προς τη σωστή επιλογή, αγαθό είναι και η ασφάλιση. Σκεφτείτε την ασφάλιση του αυτοκινήτου, που είναι υποχρεωτική και λίγο-πολύ όλοι έχουμε μπει στη διαδικασία σκέψης μερικών πραγμάτων επ? αυτού. Πώς λοιπόν καταλήγεις στο συμβόλαιο που πληρώνεις; Αν είσαι από αυτούς που ακόμα ασφαλίζεσαι χωρίς να το ψάξεις σε βάθος, αλλά επιλέγεις βάσει συνήθειας, πρέπει να είσαι ευτυχισμένος γιατί μάλλον χρειάστηκε να μπεις σε αυτήν τη διαδικασία.

Δε λέω ότι η επιλογή που έχετε κάνει στην ασφάλιση του αυτοκινήτου σας είναι λάθος, με βάση τις ανάγκες σας, αλλά ότι η επιλογή σας μπορεί να είναι σωστή κατά τύχη! Καλό θα είναι  αυτά που μπορούμε να ορίσουμε στη ζωή μας να μην τα αφήνουμε στην τύχη. Δε μπορεί, αυτή, να μας ευνοεί πάντα.

Το θέμα είναι ότι αν τελικά αποφασίσουμε να ψάξουμε λίγο το θέμα της ασφάλισης, τίθεται τα ερώτημα  ποιοι πρέπει να είναι αυτοί οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την επιλογή μας; Συνήθως το κόστος, η διάρκεια, η φήμη της ασφαλιστικής εταιρείας και οι καλύψεις. Δυστυχώς δε λαμβάνονται υπ? όψιν παράγοντες όπως οι απαλλαγές, οι εξαιρέσεις, οι διαδικασίες και τα δικαιολογητικά που χρειάζονται, καθώς και ο χρόνος για τον απώτερο σκοπό, που είναι η  αποζημίωση. Κάποιοι ίσως δεν έχουν ιδέα τι είναι όλα αυτά. Σε κάποιους, ίσως να είναι γνωστά. Το ζήτημα είναι αν και πόσο κατά τη ζύμωση της απόφασης εισήλθαν και αυτά μέσα. Δεν αρκεί απλά να γνωρίζουμε την ύπαρξή τους, αλλά και να τα χρησιμοποιούμε στους υπολογισμούς μας για την πιο συμφέρουσα αγορά.

Χρήματα για σπατάλη μπορεί να μην έχουμε. Έχουμε όμως αρκετό μυαλό ώστε να ψάξουμε και να ασφαλιστούμε όσο το δυνατό καλύτερα. Σύμφωνα πάντα με τις δικές μας ανάγκες, γιατί το βάρος της επιλογής - σωστής ή λάθος- σε μας πέφτει!».

 

* Ο Τάσος Εμβαλωματής είναι σύμβουλος ασφαλίσεων στη Νάουσα

e mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.