Αρχείο

altΗ Οικονομική Αστυνομία θα είναι το νέο σώμα που δημιουργείται, με στόχο το κυνήγι της φοροδιαφυγής, το οποίο αποτελεί πλέον το «εθνικό σπορ» των Ελλήνων, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
 «Το υπουργείο Οικονομικών έχει δίκιο όταν λέει πως η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι ?εθνικό σπορ? και πρέπει να βοηθηθεί στην καταπολέμησή της», τόνιζαν κυβερνητικοί κύκλοι μετά το πέρας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου αναφερόμενοι στο ζήτημα της λειτουργίας Οικονομικής Αστυνομίας.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είπε στο υπουργικό συμβούλιο αναφορικά με την Οικονομική Αστυνομία πως «θέλω ένα εργαλείο να κάνω τη δουλειά μου».
Όμως, ενστάσεις για το πού θα υπάγεται αυτό το νέο σώμα διατύπωσαν οι Χάρης Καστανίδης και Χρήστος Παπουτσής. Τελικά, η Οικονομική Αστυνομία θα υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ ο «οικονομικός εισαγγελέας» θα είναι αντεισαγγελέας Εφετών και θα υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
 
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά εγκλήματα, το χρονικό διάστημα δίωξής τους ξεκινά από το «αυτόφωρο της τέλεσης» και εκτείνεται ώς το 1/3 του χρόνου παραγραφής, που είναι για τα πλημμελήματα πέντε χρόνια και για τα κακουργήματα δεκαπέντε χρόνια. Δηλαδή, τα οικονομικά εγκλήματα που είναι πλημμελήματα θα έχουν χρονικό διάστημα δίωξης 20 μήνες και τα κακουργηματικού χαρακτήρα θα διώκονται εντός διαστήματος 5 ετών.
Στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε εκτενώς το φορολογικό νομοσχέδιο που στοχεύει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση να γεμίσει τα κρατικά ταμεία.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη και του υπουργείου Δικαιοσύνης, προχώρησε στην ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής. Στο εξής όσοι χρωστούν ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ θα βρίσκονται αντιμέτωποι με το αυτόφωρο, αλλά και όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη με ποινές φυλάκισης.
Επίσης, στα φορολογικά εγκλήματα που θα τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος, εκτός από τους συνήθεις περιοριστικούς όρους, θα μπορεί να επιβληθεί και η προσωρινή κράτηση, αν κρίνεται ότι με το να αφεθεί ελεύθερος ο παραβάτης είναι πιθανόν να διαπράξει παρόμοια εγκλήματα φοροδιαφυγής.
Σημαντικές αλλαγές έρχονται, με το φορολογικό νομοσχέδιο, και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Το σχέδιο νόμου προβλέπει την αναδιοργάνωση των φοροελεγκτικών υπηρεσιών, με επιλογή ελεγκτών ως ένα ποσοστό μόνο από υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, και το υπόλοιπο από άλλα υπουργεία.
Στο ίδιο σχέδιο νόμου προβλέπεται και η μείωση του συντελεστή φορολόγησης του συνόλου των κερδών των επιχειρήσεων για Α.Ε. και ΕΠΕ για τις χρήσεις που αρχίζουν από 1/1/2011 από 24% σε 20%. Παράλληλα, για τα διανεμόμενα κέρδη προβλέπεται φόρος 25%, που διενεργείται με παρακράτηση στην επιχείρηση.
 
Πηγή: www.madata.gr