Αρχείο

Με ιδιαίτερη βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, με δύο μητροπολίτες, Αυστρίας κου Αρσενίου και  Σισανίου και Σιατίστης κου Παύλου ,έγινε το Σαββατοκύριακο στη Βιέννη ο εορτασμός  της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
 Το βράδυ του Σαββάτου, στο κάλεσμα του Διαπολιτιστικού Συλλόγου Μακεδονία και του Προέδρου της Χαρίλαου Ζήκου έγινε τρικούβερτο γλέντι!
Με τα αγόρια και τα κορίτσια της Βοϊκής Εστίας Θεσσαλονίκης να τραγουδούν και να χορεύουν, με ένα λυράρι από  το Βόϊο να παίζει ποντιακή λύρα και το ελληνικό συγκρότημα Βιέννης “ οι Έλληνες” να θυμίζει όμορφα, κλασικά τραγουδάκια, οι Έλληνες της Βιέννης ξεσήκωσαν το Δημαρχείο της Πόλης. Σε μια από τις αίθουσες  του μεγαλοπρεπούς αυτού πύργου εξελίχθηκε το εθνικό μας γλέντι

Την Κυριακή στην Μητρόπολη παρέστησαν αρκετοί επίσημοι υπό την ηγεσία της Πρέσβεως στην Βιέννης Χρυσούλας Αλιφέρης και των συναδέλφων της, της Κύπρου και του ΟΑΣΕ.  Γιόρτασαν τον Εθνικό Ξεσηκωμό, αλλά έκαναν και μνημόσυνο για τους πεσόντες στον εθνικό - απελευθερωτικό αγώνα της Κυπριακής ΕΟΚΑ. Στην συνέχεια τοποθετήθηκαν  στεφάνια στην σκάλα μπροστά στον Άγιο Γεώργιο, την δεύτερη Ορθόδοξη Εκκλησία της Βιέννης, στη στήλη που είναι αφιερωμένη στο Ρήγα Φεραίο, που έδρασε βασανίστηκε και σκοτώθηκε στην Αυστρία ! Οι Νέοι της Βοϊακής Εστίας Θεσσαλονίκης με τις εθνικές τους ενδυμασίες χόρεψαν  και τραγούδησαν  τραγούδια του αγώνα

Παρούσα και μια λιλιπούτια Ελληνίδα, η τρίχρονη εγγονούλα του Χαρίλαου Ζήκου , ντυμένη και αυτή με την παραδοσιακή στολή της.

Georg Gstrrein