Αρχείο

Μετά την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας (ΦΕΚ 32/A') και η οποία εστάλη στα ασφαλιστικά ταμεία (πλην ΝΑΤ), ξεκίνησε η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως 100 δόσεις.
 Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση ορίζεται η 30η Απριλίου 2015. Οι ενδιαφερόμενοι αγρότες θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους στα υποκαταστήματα του ΟΓΑ και στα κατά τόπους αρμόδια Περιφερειακά Κέντρα Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, ειδικά για τον ΟΓΑ μπορούν να ενταχθούν οφειλές χρονικής περιόδου έως τις 30 Ιουνίου 2014. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Μαρτίου του 2015 και μετά. Κάθε δόση καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.
 
Στον οφειλέτη που ρυθμίζει τα χρέη του προσφέρεται απαλλαγή προσαυξήσεων και πρόσθετων τελών σε ποσοστό που ξεκινά από 50% μέχρι και 100% (για εφάπαξ εξόφληση) ως εξής: 
- Εφάπαξ καταβολή - ποσοστό έκπτωσης 100%. 
- Ρύθμιση έως 36 μηνιαίες δόσεις - έκπτωση 80%. 
- Ρύθμιση από 37 έως 50 μηνιαίες δόσεις - έκπτωση 70%. 
- Ρύθμιση από 51 έως 72 μηνιαίες δόσεις - έκπτωση 60% 
- Ρύθμιση από 73 έως100 μηνιαίες δόσεις - έκπτωση 50%. 
 
Το ποσό της μηνιαίας δόσης για τις ρυθμιζόμενες ασφαλιστικές οφειλές, δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ. Από το μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση η κύρια οφειλή, όταν αυτή υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ, βαρύνεται με μηνιαίο επιτόκιο 0,25% (ετήσιο 3%), ενώ για οφειλές έως 5.000 ευρώ δεν επιβάλλεται καμία προσαύξηση. 
 
Στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, τότε κερδίζει απαλλαγή επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται με την εξόφληση. 
 
Η ρύθμιση χάνεται στις εξής περιπτώσεις: 
α. Καθυστέρησης πέραν της μίας δόσης ρύθμισης, για ένα μήνα, ανά δωδεκάμηνο προγράμματος ρύθμισης. 
β. Μη καταβολής τρεχουσών εισφορών.
 
Πηγή: agrotypos.gr Σταύρος Παϊσιάδης