Αρχείο


Το Τμήμα Προγραμματισμού της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνει δελτίο για την «Πιστοποίηση Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων - Φορείς Κατάρτισης - Εξεταστικά Κέντρα»:
Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα βάσει του άρθρου 20, παράγραφοι 2 και 4 του ν.4036/2012 (Αϋ8), από 26 Νοεμβρίου 2015 η πώληση γεωργικών φαρμάκων εγκεκριμένων για επαγγελματική χρήση περιορίζεται στα πρόσωπα που διαθέτουν το πιστοποιητικό της παραγράφου 2 του άρθρου 19 του ίδιου νόμου. Αναφορικά με την πιστοποίηση γνώσεων και κατάρτιση επαγγελματιών χρηστών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, σας ενημερώνουμε τα εξής:

1. Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.Α.Π.ΕΝ. -πρώην ΥΠ.Α.Α.Τ.) έχει ένα σχέδιο κατάρτισης το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις (4) ενότητες (Γενική κατάρτιση, Κίνδυνοι γεωργικών φαρμάκων, Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία και Εξοπλισμός εφαρμογής) και προτείνει έξι (6) διδακτικές ώρες ανά κεφάλαιο και δύο (2) ώρες πρακτικής εξάσκησης για κάθε ενότητα.

2. Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου αναρτήθηκε ο κατάλογος με τους φορείς http://www.minagric.gr που παρέχουν κατάρτιση και θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα εξεταστικά κέντρα στα οποία μπορεί να απευθύνεται κάποιος για να εξεταστεί και να πιστοποιηθεί. Σήμερα (17-3-2015) υπάρχουν στη λίστα τριάντα δύο (32) πιστοποιημένα κέντρα (κατάρτισης και εξέτασης) στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

3. Στην ίδια σελίδα υπάρχει μία τράπεζα 221 ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής με τις απαντήσεις τους http://www.minagric.gr

Η εξέταση του υποψήφιου γίνεται κάθε φορά σε 50 ερωτήσεις και για να περάσει την εξέταση πρέπει να απαντήσει σωστά σε τουλάχιστον 35 ερωτήσεις. Για τη συμμετοχή στις εξετάσεις προβλέπεται παράβολο το οποίο είναι
• 25 ευρώ μέχρι τις 31 Μαρτίου 2015
• 50 ευρώ από 1 Απριλίου μέχρι 31 Αυγούστου 2015 και
• 100 ευρώ από 1 Σεπτεμβρίου 2015 και μετά.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν μέσω:
• των Ψηφιακών Υπηρεσιών του ΥΠΑΠΕΝ στους διαδικτυακούς τόπους www.minagric.gr και www.agrotikianaptixi.gr. και
• των Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας - ΠΕ Ημαθίας 2331350126 κα. Μ. Ιωσηφίδου