Αρχείο


Την πρώτη του μετεκλογική συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο βουλευτής Ημαθίας Κώστας Λαπαβίτσας. Ο κ. Λαπαβίτσας έκανε ένα σχόλιο για την γενική πολιτική επικαιρότητα και ένα για τα τοπικά ζητήματα και αμέσως μετά απάντησε χωρίς περιστροφές σε όλα το ερωτήματα που του έγιναν. Ας δούμε τι είπε ο κ. Λαπαβίτσας και ποιες απαντήσεις έδωσε: "Ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μια εκλογική νίκη γιατί το πρόγραμμά του συγκίνησε τον λαό και δεσμεύτηκε να το υλοποιήσει εντός του ευρώ. Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε διαφορετικά από τους προηγούμενους. Υπάρχει μια πίεση από την ρευστότητα στις τράπεζες και μια έλλειψη ρευστότητας στο κράτος.

Η κατάσταση του Μαρτίου είναι αντιμετωπίσιμη τον Μάρτη και τον Απρίλη αλλά τα πράγματα είναι σκληρά. Πιεζόμαστε για να μην υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας και να φανεί ως ήττα της αριστεράς. Το σχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση δεν ήταν αυτό που θέλαμε αλλά ήταν μια αρχή. Το άλλο βήμα ήταν το σχέδιο για τις 100 δόσεις. Είναι μια μάχη που θα κορυφωθεί το καλοκαίρι. Τον Ιούνιο θα υπάρξει ένα δίλημμα.

Ή θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας ή θα πρέπει να πάμε στον λαό. Εγώ μίλησα εδώ και καιρό για δημοψήφισμα και άκουσα πολλά".

Σε ερώτηση για τις δράσεις του Υπουργού Γιάννη Βαρουφάκη είπε ότι είναι πολύ καλός οικονομολόγος με αιρετικές απόψεις, ανέλαβε μια...ηλεκτρική καρέκλα και οποιοσδήποτε στην θέση του θα ήταν σε δύσκολη θέση.

Σε ερώτημα για το σχόλιο Βαρουφάκη "ο Λαπαβίτσας έχτισε την καριέρα του με την επιστροφή στην δραχμή" σχολίασε ότι "χαθήκαμε λίγο στην μετάφραση. Ελάχιστα με αγγίζουν. Ο καθένας ας κρίνει. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι. Για την δραχμή όμως, είναι απαράδεκτο να μιλάμε απαξιωτικά για την δραχμή λες και μεγαλώσαμε με άλλο νόμισμα".

Σε ερώτηση αν ήταν αυτός στην θέση του Βαρουφάκη είπε ότι στην αρχή της διαπραγμάτευσης θα μπορούσε να αναπτυχθεί μια συμμαχία με Γαλλία και Ιταλία και να αναδειχθεί ότι και οι Γερμανοί δεν τηρούν τους κανόνες. "Θα έπρεπε να πάμε προετοιμασμένοι για την απόλυτη εχθρότητα. Δεν περιμέναμε τέτοια εχθρότητα. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να προετοιμαστούμε για τον Ιούνη".

Για την διαγραφή του χρέους απάντησε ότι παραμένει προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ και θα διεκδικηθεί τον Ιούνη. "Είναι ο μόνος δρόμος να σηκώσουμε κεφάλι. Δεν είπα ποτέ ότι πρέπει να φύγουμε από την Ε.Ε. Είπα να φύγουμε από τη νομισματική ένωση. Άλλο το ένα κι άλλο το άλλο".

Σε ερώτηση για την προτροπή Σόιμπλε για αποχώρηση από την Ευρωζώνη σχολίασε: "Η συνεχιζόμενη παραμονή με οποιοδήποτε κόστος δεν έχει νόημα. Η κοινή συναίνεση αποχώρηση μας με βαθιά διαγραφή χρέους και προστασία της ισοτιμίας. Η πρόταση Σόιμπλε δεν είναι ανήθικη".

Για την επιλογή Αβραμόπουλου απάντησε: "Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι νέο κόμμα κι έχει κάνει κάποιες λάθος επιλογές στην στελέχωση. Η επιλογή Παυλόπουλου είναι προβληματική. Έκανα κριτική και θα προτιμούσα Πρόεδρο Δημοκρατίας από την αριστερά". Σε ερώτηση για το κατοχικό δάνειο σχολίασε: "Δεν ξέρω για το κατοχικό δάνειο. Αυτοί που ξέρουν λένε ότι έχει βάση. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα και την Γερμανία δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Η νομισματικά ένωση αντί να ενώσει τους λαούς τους διχάζει".

Σε ερώτηση για το αν θα πάρει το βουλευτικό αυτοκίνητο και αν θα έχει αστυνομικό απάντησε: "Εγώ δεν έχω δικό μου αυτοκίνητο, τι έπρεπε να κάνω; Πώς θα έκανα την δουλειά μου; Ας πάρει μικρότερα και φθηνότερα η Βουλή. Ο αστυνομικός είναι απαραίτητος για πολλούς λόγους. Πήρα αυτοκίνητο και σκέφτομαι να πάρω και αστυνομικό".

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να μείνει μόνη στα πόδια της η Ελλάδα αν της χαρίσουν το χρέος και φύγει από τη νομισματική ένωση, είπε: "Όποιος του χαρίσουν κάτι τέτοιο και πει όχι θα είναι τρελός και θα πρέπει να λογοδοτήσει".

Σε ερώτηση για τις συνθήκες επιστροφής στην δραχμή είπε: "Πρέπει να δούμε την προοπτική της βελούδινης εξόδου. Εάν συμβεί η βαθιά διαγραφή χρέους οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι ισχυροί. Θα υπάρξει γρήγορη μείωση της ανεργίας, ανάκαμψη των οικονομικών στην εγχώρια αγορά. Η πρώτη περίοδος θα είναι προσαρμογής, δεν θα είναι οδυνηρή. Υπάρχει το δυναμικό, χρειάζεται παραγωγική ανασυγκρότηση και σχέδιο".

Σε ερώτηση για το πώς βλέπει τον Σόιμπλε, απάντησε: "Αυστηρός στεγνός δικηγόρος. Ούτε διανοούμενος ούτε κάτι άλλο. Ούτε πολέμιος της Ελλάδας ούτε ο διάολος μεταμορφωμένος. Αισθάνεται κι αυτός την πίεση από τους εκλογείς του".

Νέα σχέση με τον λαό
Είπαμε ότι θέλουμε ως βουλευτές μια νέα σχέση με το λαό κι όχι όπως ήταν πριν με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Εγώ θα ήθελα να δω αιτήματα φορέων κι όχι αιτήματα ατόμων. Στη Νάουσα υπάρχει ένα θέμα με την συνταξιοδότηση των απολυμένων του Λαναρά. Δρομολογήσαμε μια λύση και θα υπάρξει αντιμετώπιση του θέματος.

Παραγωγική ανασυγκρότηση
Για την παραγωγική ανασυγκρότηση του νομού, είχα επαφές με φορείς του νομού. Είχαμε πολύ καλές συνεργασίες και μπορούμε να προχωρήσουμε με νέες ιδέες στο ροδάκινο, στα τεύτλα. Σε ερώτηση που του έγινε για το ρωσικό εμπάργκο απάντησε ότι το θέμα είναι δύσκολο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διάθεση να βρει λύση αλλά είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής. Υπάρχουν οι δυσκολίες αλλά το θέμα είναι ανοιχτό. "Πρέπει να είμαστε έτοιμοι αν κάτι δεν πάει καλά".
Διάφορα

Σε ερώτηση για το Νοσοκομείο Νάουσας, απάντησε ότι έγινε μια καταγραφή των προβλημάτων και αναμένει τα αιτήματα των εργαζομένων. "Το νοσοκομείο πρέπει να παραμείνει γιατί η λειτουργία του είναι άριστη κι έχει παράδοση. Θα αγωνιστούμε με νύχια και με δόντια να παραμείνει ανοιχτό. Θα πρέπει να δούμε τα προβλήματα σε συνάρτηση με τα ζητήματα του νοσοκομείου Βέροιας. Σε ερώτηση γιατί δεν αξιοποιήθηκε σημείωσε: "Δεν είμαι μέλος αλλά συνεργάζομαι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετέχω όμως ενεργά με τίμιο και ανοιχτό τρόπο. Δεν είμαι κατάλληλος να απαντήσω γιατί δεν είμαι σε κυβερνητική θέση".

Σε ερώτηση γιατί δεν είναι όλοι μαζί απόψε στην συνέντευξη είπε ότι δεν είναι συνέντευξη τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά συνάντηση γνωριμίας.

www.pliroforiodotis.gr