Αρχείο

Η Ελλάδα αρχίζει να ξεμένει από επιλογές για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών παρά την τετράμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης, αυξάνοντας την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που είχε απορρίψει, υποστηρίζει το Reuters. 
Οι δανειστές της ευρωζώνης έδωσαν στην Ελλάδα επιπλέον χρόνο ως το τέλος Ιουνίου για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης και να λάβει τα υπόλοιπα 7,2 δισ. ευρώ που απομένουν. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου, αξιωματούχοι της ευρωζώνης ελπίζουν ότι η έλλειψη ρευστότητας θα αναγκάσει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να συμφωνήσει σε μεταρρυθμιστικά σχέδια πριν από το τέλος Απριλίου.
«Η χρηματοδοτική ασφυξία χρησιμοποιείται για να πιέσει τους Έλληνες να αρχίσουν πολύ γρήγορα συζητήσεις για την αξιολόγηση και να την ολοκληρώσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, χωρίς να περιμένουν καν το τέλος Απριλίου» είπε στο Reuters αξιωματούχος της ευρωζώνης. 
Όλες οι άλλες επιλογές φαίνεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η μία λύση, η μεταφορά 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, δεν θα είναι διαθέσιμη μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ, το Eurogroup αποφάσισε να μεταφέρει στον EFSF τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ.
Η μόνη επιλογή για άμεση χρηματοδότηση είναι η έκδοση εντόκων ή βραχυπρόθεσμων ομολόγων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας. Αλλά το όριο για την έκδοση εντόκων έχει τεθεί στα 15 δισ. ευρώ, ένα νούμερο που έχει ήδη πιάσει η ελληνική κυβέρνηση.
Η ευρωζώνη έχει αρνηθεί μέχρι σήμερα να αυξήσει το όριο αυτό, εν μέρει γιατί μπορεί να ερμηνευτεί ως χρηματοδότηση κυβερνήσεων από την ΕΚΤ. Ο λόγος είναι πως οι ελληνικές τράπεζες χρησιμοποιούν τα έντοκα ως ενέχυρα για να λάβουν ρευστότητα από την κεντρική τράπεζα.
Πρόσωπο με γνώση του τρόπου σκέψης της ΕΚΤ δήλωσε στο Reuters πως μια αύξηση του ορίου των εντόκων είναι «εξαιρετικά απίθανη». Ανώτατος Έλληνας τραπεζίτης υποστήριξε πως οι προσδοκίες στην Αθήνα είναι πως η ΕΚΤ θα κάνει πίσω και θα αφήσει κάποια περιθώρια για τα έντοκα.
«Η ελληνική κυβέρνηση βασίζει όλες τις ελπίδες της στο ότι η ΕΚΤ θα επιτρέψει επιπρόσθετη έκδοση εντόκων» ανέφερε ο τραπεζίτης. Οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση μπορεί να εφαρμοστούν μέσα δύο ή τρεις εβδομάδες, τόνισε δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Ωστόσο αυτό φαίνεται αρκετά απίθανο, δεδομένου του θυμού και της δυσπιστίας από τα αντιφατικά μηνύματα για μεταρρυθμίσεις και του γεγονότος ότι οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας δηλώνουν ενοχλημένοι ότι δεν γνωρίζουν με ποιον θα πρέπει να διαπραγματευτούν.
Για μια περίοδο, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρήματα καθυστερώντας πληρωμές σε προμηθευτές ή δανειζόμενη από κρατικές οντότητες όπως τα ασφαλιστικά ταμεία, αν και η ελληνική κυβέρνηση πιθανόν να έχει ήδη εξαντλήσει μέρος αυτών, όπως αναφέρει μια πηγή που γνωρίζει το θέμα.
Σε κάθε περίπτωση οι επιλογές αυτές θα έδιναν μία ανάσα στην Αθήνα μόνο για μερικές εβδομάδες, καθώς οιμηνιαίες της ανάγκες ανέρχονται στα 4.5 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ενός νομοσχεδίου όπου προβλέπεται 1.5 δισ. για μισθούς και συντάξεις και 1 δισ. για έξοδα στην υγεία και την κοινωνική ασφάλιση.
Τα τελευταία δεδομένα του Ιανουαρίου για τον προϋπολογισμό έδειξαν στο μεταξύ μία υστέρηση εσόδων 1 δισ. Ευρώ από τους φόρους, προσθέτοντας έτσι ένα ακόμα πονοκέφαλο στη χώρα.
 
 
Μετά από την αποπληρωμή δανείου του ΔΝΤ το Μάρτιο , η Αθήνα θα πρέπει να πληρώσει τόκους ύψους 800 εκατ. τον Απρίλιο με σημαντικότερο σκόπελο την αποπληρωμή 8 δισ. στους επίσημους πιστωτές, εκ των οποίων τα 6,5 εκατ. ευρώ στην ΕΚΤ. «Στο τέλος δε θα έχουν άλλες επιλογές από το να υιοθετήσουν τα μέτρα και να κινηθούν γρήγορα», είπε ο πρώτος αξιωματούχος της ευρωζώνης.
 
 
Πόσα πρέπει να πληρώσουμε
 
 
Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει δάνεια περίπου 7 δισ. ευρώ έως το τέλος Ιουνίου. Οι δανειακές ανάγκες τον Μάρτιο φθάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ, αφού πρέπει να πληρωθούν:
 
Δόσεις περίπου 1,4 δισ. στο ΔΝΤ
Τόκοι 800 εκ. ευρώ
Διάφορες άλλες υποχρεώσεις 200 εκατ. ευρώ και
Ομόλογα που έμειναν εκτός PSI, ύψους 79 εκατ. ευρώ.
 
Τον Απρίλιο πρέπει να πληρωθούν 620 εκατ. ευρώ, 420 προς το ΔΝΤ και 200 σε τόκους, ενώ τον Μάιο οι ανάγκες ανεβαίνουν πάνω από 1 δισ., καθώς πρέπει να αποπληρωθούν 691 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και τόκοι 400 εκατ. ευρώ.
 
Δυσκολότερη γίνεται η κατάσταση τον Ιούνιο, με τις συνολικές μηνιαίες υποχρεώσεις να ξεπερνούν τα 2,6 δισ. ευρώ, με τις δόσεις προς το ΔΝΤ να φθάνουν τα 1,4 δισ., τις πληρωμές για τόκους τα 500 εκατ. και άλλες υποχρεώσεις τα 700 εκατ. ευρώ.
 
Nα πληρώσει η ΕΚΤ το ΔΝΤ! 
 
Με συνέντευξή του στο Bloomberg ο Γιάννης Βαρουφάκης ζήτησε να πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ απευθείας από την ΕΚΤ. "Η ΕΚΤ μπορεί απλώς να δώσει αυτά τα χρήματα στο ΔΝΤ ως μερική αποπληρωμή εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης απ΄την στιγμή που η ΕΚΤ αναγνωρίζει ότι αυτά είναι χρήματα που δικαιούμαστε και δεν είναι δανεικά, είναι δικά μας χρήματα. Γιατί να μην βρουν οι δύο θεσμοί μεταξύ τους έναν τρόπο να μεταφερθούν αυτά τα χρήματα;", είπε ο υπουργός Οικονομικών.
 
Ωστόσο, ο Μάριο Ντράγκι έστειλε σαφές μήνυμα ότι "το ευρωσύστημα θα διαθέσει τα κέρδη στην Ελλάδα αρκεί η Ελλάδα να εκπληρώσει το πρόγραμμα". Ο επικεφαλής της ΕΚΤ έκανε τη δήλωση αυτή μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου ο ευρωβουλευτής των ΑΝΕΛ Νοτης Μαριάς ζήτησε να αποδοθούν τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών στην Ελλάδα ώστε να λύσει το πρόβλημα ρευστότητας.
 
Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, δήλωσε πως εάν η Ελλάδα δεν έχει τα χρήματα τον Μάρτιο, θα ζητήσει από το ΔΝΤ να πληρώσει τη δόση προς το Ταμείο με δύο μήνες καθυστέρηση. "Θα ζητήσουμε παράταση δύο μηνών" ανέφερε και ερωτηθείς σχετικά υποστήριξε ότι "δεν θα γίνει πιστωτικό γεγονός, δεν τους συμφέρει ούτε αυτούς ούτε εμάς".
 
Τελειώνετε!, φωνάζει  ο Στουρνάρας
Από την πλευρά του, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας κάλεσε την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό τη διαπραγμάτευση προκειμένου να αρθεί η αβεβαιότητα, αλλά και να ανοίξει και πάλι η στρόφιγγα της ρευστότητας από την ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες.
 
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, από το Ταμείο δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την Αθήνα με αντικείμενο την αναβολή πληρωμής της επόμενης δόσης εκ μέρους της Ελλάδας. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η θέση στο Ταμείο είναι πως εάν κάτι τέτοιο δεν γίνει σε συνεννόηση με όλους τους δανειστές, θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός και θα πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν την επιθυμεί κανείς. Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι ακόμη και στην περίπτωση που η Κριστίν Λαγκάρντ έφερνε μια τέτοια πρόταση προς το δ.σ., αυτή θα έπρεπε να εγκριθεί από τα μέλη του.
 
Τρίτο μνημόνιο
Στη Γερμανία έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν τρίτο δάνειο προς την Ελλάδα, με την FAZ να το υπολογίζει σε πάνω από 20 δισ. ευρώ, ενώ το γερμανικό πρακτορείο MNI κάνει λόγο, επικαλούμενο δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου, για ποσό πάνω από 30 δισ. ευρώ στην επόμενη διετία.
 
 
Το ενδεχόμενο ενός τρίτου μνημονίου, απορρίπτει η ελληνική κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις Τσίπρα, χθες.
 
Εκτός όμως από το χρηματοδοτικό κενό, σε εφιάλτη εξελίσσεται και η "τρύπα" στα ταμεία του Δημοσίου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των δανειστών, πριν από τις εκλογές το δημοσιονομικό κενό για το 2015 υπολογίζεται σε 2,5-3 δισ. ευρώ. Εάν σε αυτούς τους υπολογισμούς, προστεθεί η "τρύπα" του 1 δισ. στα έσοδα του Ιανουαρίου, αλλά και η εκτίμηση για μειωμένα έσοδα 2 δισ. ευρώ από το νέο φόρο στα ακίνητα έναντι του ΕΝΦΙΑ, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ασφυκτική.
 
Κέρδος online