Αρχείο

Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, κατόπιν αιτήματος του Έλληνα υπουργού, ο κ. Αλεξένκο θα στείλει σχετική επιστολή στον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ και θα εισηγηθεί την εξαίρεση μιας σειράς προϊόντων, όπως τα προαναφερόμενα από τα ρωσικά αντιμέτρα για τις κυρώσεις της Ε.Ε στη Ρωσία.
«Είναι δύσκολο να πει κανείς πότε θα τελειώσει εμπάργκο. Γενικώς, μέτρα όπως οι κυρώσεις και το εμπάργκο δεν είναι φιλικές πράξεις και πρέπει να αποφεύγονται. Προσωπικά θα κάνω θετική εισήγηση προς τον Ρώσο πρωθυπουργό, ώστε τα εν λόγω προϊόντα να εξαιρεθούν» δήλωσε ο Αλεξένκο και πρόσθεσε: «Οι κυρώσεις δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση. Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τον κ. Σγουρίδη και συμφωνήσαμε να δουλέψουμε όσο γίνεται πιο στενά για την επόμενη μέρα μετά τις κυρώσεις».
Από την πλευρά του, ο κ. Σγουρίδης δήλωσε αισιόδοξος ότι το αίτημα για την εξαίρεση των συγκεκριμένων προϊόντων θα γίνει δεκτό, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί όλους τους ελέγχους από Ρώσους εμπειρογνώμονες που θα πιστοποιούν την ποιότητα και την ασφάλεια των ελληνικών προϊόντων. 
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πιστοποίησης ACERT Στέφανος Μπίλας, που διοργάνωσε τη συνάντηση, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα και η Ρωσία εξετάζουν τις δυνατότητες εξαγωγών ζώων, καθώς και φυτικού και ζωικού πολλαπλασιαστικού υλικού από την πρώτη στη δεύτερη.
 
Πηγή: agronews.gr Λιάμης Λεωνίδας