Αρχείο

Με τη συντονιστική επιτροπή των Ανασφάλιστων Ελεύθερων Επαγγελματιών του ΟΑΕΕ Ημαθίας, συναντήθηκε το Σάββατο το μεσημέρι η βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ κα Φρόσω Καρασαρλίδου.
 Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τον ασφαλιστικό τους φορέα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την πολιτική που ακολουθήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
 
Κοινή διαπίστωση ήταν ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν τους ελεύθερους επαγγελματίες να ανταποκριθούν τόσο στις  παλαιότερες οφειλές αλλά και στις διμηνιαίες εισφορές, όπως και στην πλήρη ιατροφαρμακευτική  κάλυψη από τον Οργανισμό.
 
Το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κ. Αναστάσιος Κωστόπουλος τόνισε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν φτάσει στην πλήρη απαξίωση  και εξαθλίωση τον ελεύθερο επαγγελματία, όχι μόνο όσο αφορά τον ΟΑΕΕ, αλλά και σε θέματα φορολογίας, με αποτέλεσμα  χιλιάδες επαγγελματίες να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και να βρεθούν χρεωμένοι από το πουθενά με χιλιάδες ευρώ. Επεσήμανε ότι η σημερινή κυβέρνηση τόσο με τις εξαγγελίες, όσο και με την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει προεκλογικά είναι πολύ κοντά στην πλήρη κάλυψη των αιτημάτων των Ανασφάλιστων Ελεύθερων Επαγγελματιών και κάλεσε την κυβέρνηση να μείνει σταθερή στις θέσεις της. Το πρόβλημα τόνισε είναι ιδιαίτερα οξυμένο και αφορά όχι μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά τις οικογένειες τους, τους υπαλλήλους που απασχολούν στις επιχειρήσεις τους. Κλείνοντας επεσήμανε ότι δεν πρέπει να γίνουν βιαστικές κινήσεις όσο αφορά τον αριθμό και το ποσό των δόσεων αλλά και των προσαυξήσεων που χρειάζεται να διαγραφούν.
 
Η βουλευτής Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου στα αιτήματα των Ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ, δήλωσε τη στήριξή της και τόνισε ότι πράγματι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έφεραν σε πολύ δυσμενή θέση τους ελεύθερους επαγγελματίες με την πολιτική που εφάρμοσαν. Επεσήμανε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει μια τελείως διαφορετική θέση και στάση απέναντι σε αυτά τα θέματα και ανταποκρίνεται θετικά στην πλειοψηφία των αιτημάτων τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά με τις εξαγγελίες των αρμόδιων υπουργών. Τέλος, η κα Καρασαρλίδου σημείωσε ότι αν χρειαστεί, θα γίνουν βελτιώσεις στο νόμο που θα καταθέσει η κυβέρνηση, ώστε ο ελεύθερος επαγγελματίας να αποκτήσει ξανά  την οικονομική δυνατότητα όχι μόνο για να ορθοποδήσει την επιχείρηση του,  αλλά και να συμβάλλει ξανά θετικά στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.
Τα βασικά αιτήματα που συζητήθηκαν στην συνάντηση αφορούσαν:
Τις 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, όπου επισημάνθηκε από την Συντονιστική Επιτροπή ότι,
Α) πρέπει να διαγραφούν όλες οι προσαυξήσεις
Β) να διαγραφούν οι χρεώσεις για την ιατροφαρμακευτική δαπάνη για το χρονικό διάστημα που ο ΟΑΕΕ δεν θεωρούσε τα βιβλιάρια λόγω οφειλών
Γ) να μειωθούν αναδρομικά από το 2009 οι ασφαλιστικές εισφορές ανάλογα με την μείωση που είχε το εισόδημα, όπως προκύπτει από επίσημους οργανισμούς αλλά και από την ίδια την εικόνα της οικονομία της χώρας και να μην συμπεριληφθούν στο κεφάλαιο των οφειλών.
Την αποποινικοποίηση των οφειλών καθώς και το σταμάτημα των κατασχέσεων τόσο σε τραπεζικούς λογαριασμούς όσο και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία των Ελεύθερων Επαγγελματιών.
Την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας σε όποια βαθμίδα θέλει και μπορεί να ανταποκριθεί ο κάθε Επαγγελματίας.
Τη μείωση των εισφορών της πρώτης κατηγορίας του ΟΑΕΕ στα επίπεδα των εισφορών του ΟΓΑ.
Τη διεύρυνση του ΟΑΕΕ σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων με την προϋπόθεση ότι οι εισφορές θα είναι εφάμιλλες των εισφορών του ΟΓΑ.
Την αύξηση του ποσού της οφειλής των 20.000 ευρώ σε 50.000 για τους ελ. επαγγελματίες που είναι στη σύνταξη ώστε να μπορούν να την πάρουν.
Την κράτηση ποσού της οφειλής από την σύνταξη με την προϋπόθεση το ύψος αυτής να μη δημιουργεί πρόβλημα στη διαβίωση του συνταξιούχου.
Την μη επέκταση  των οφειλών σε συγγενικά πρόσωπα α΄ βαθμού γιατί αφορούν ατομικές εισφορές του κάθε ελεύθερου επαγγελματία.
Την αποδέσμευση των ασφαλιστικών οφειλών για κάθε λόγο από την εφορία (π.χ. αλλαγή έδρας) από κάθε άλλο δημόσιο οργανισμό και ΟΤΑ (π.χ. ανανέωση αδειών σε πωλητές λαϊκών αγορών) ώστε να μην εμποδίζεται η συνέχιση των εργασιών των επιχειρήσεων.
 
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας και υποψήφιος βουλευτής Δημήτρης Χαμπίδης, καθώς και τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των Ανασφάλιστων Ελεύθερων Επαγγελματιών του ΟΑΕΕ Ημαθίας, κα Καμπράνη Μαίρη και κ. Παπάς Γρηγόρης και Φραγκότσης Χρήστος.