Αρχείο

Με ομάδες ανδρών από τις δύο επίλεκτες μονάδες της γαλλικής αστυνομίας (Raid και GIGN) προσπαθούν οι γαλλικές αρχές να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους δράστες του μακελειού της Τετάρτης στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo στο οποίο δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ συνολικά δώδεκα άνθρωποι.
Επίκεντρο της αστυνομικής επιχείρησης που είναι σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη Γαλλία είναι το χωριό Crépy-en-Valois, βορειοανατολικά του Παρισίου καθώς τα δύο αδέρφια Σερίφ και Σαΐντ Κουασί φέρονται να έχουν θεαθεί στην ευρύτερη περιοχή.
 
Τις έρευνες που γίνονται με πολύ μεγάλη προσοχή συντονίζει ελικόπτερο που υπερίπταται προσπαθώντας να εντοπίσει ίχνη του 32χρονου και του 30χρονου.
 
Οι κάτοικοι του χωριού έχουν ειδοποιηθεί να παραμείνουν στα σπίτια τους ενώ έχει ακυρωθεί κάθε είδους δημόσια δραστηριότητα.
 
 
 
Ελικόπτερα ψάχνουν για τους δράστες στην περιοχή
 
Παράλληλα σε κλοιό ασφαλείας βρίσκεται και η γαλλική πρωτεύουσα καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις κινήσεις των δύο γάλλων υπηκοών με βαριά οπλισμένους άνδρες να βρίσκονται σε όλες τις εισόδους προς το Παρίσι από το βορρά.
 
Νωρίτερα τα δύο αδέρφια, όπως κατήγγειλε ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων, έκλεψαν το βενζινάδικό του ενώ σύμφωνα με τον ίδιο οι δύο άνδρες επέβαιναν σε ένα γκρι Renault Clio, ήταν βαριά οπλισμένοι με καλάσνικοφ και εκτοξευτήρες ρουκετών.
 
Το πρατήριο βρίσκεται στην περιοχή Picardie για την οποία εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε ότι αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο ο συναγερμός.
 
To πρατήριο υγρών καυσίμων στο οποίο σταμάτησαν οι δράστες 
 
 
Οι ερευνητές της αστυνομίας, πάντως, σε αυτοκίνητο που εγκατέλειψαν τα αδέρφια Κουασί στο Παρίσι εντόπισαν δέκα βόμβες Μολότοφ και δύο σημαίες τζιχαντιστών με αστυνομική πηγή να εκτιμά ότι «αυτό καταδεικνύει από τη μια πλευρά τον ισλαμικό ριζοσπαστισμό τους και ότι προέβλεπαν ίσως να πραγματοποιήσουν και άλλες ενέργειες με αυτές τις βόμβες μολότοφ».
 
 
Παραδόθηκε ο συνεργός τους 
 
 
Όσον αφορά στον φερόμενο ως συνεργό τους, που παραδόθηκε τη νύχτα στην αστυνομία στη βορειο-ανατολική Γαλλία, έγινε γνωστό πως ο 18χρονος Μουράντ Χαμίντ είναι ο κουνιάδος του Σερίφ Κουασί και θεωρείται ύποπτος ότι βοήθησε τους δύο σκοπευτές. 
 
Ο Χαμίντ παραδόθηκε στην αστυνομία της πόλης Σαρλβίλ-Μεζιέρ, αφού είδε το όνομά του να κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως εξήγησε πηγή προσκείμενη στην έρευνα.
 
Πάντως, χρήστες του Διαδικτύου που παρουσιάζονταν ως συμμαθητές του Χαμίντ είχαν δηλώσει νωρίτερα σε μηνύματά τους στο Twitter ότι ο Μουράντ Χαμίντ ήταν στην ώρα του μαθήματος μαζί τους στο λύκειο, την ώρα της επίθεσης χρησιμοποιώντας τη λέξη κλειδί #MuradHamidinnocent.
 
 
Γνωστός στη γαλλική αντιτρομοκρατική ο Σερίφ Κουασί
 
 
Εν τω μεταξύ, ο 32χρονος Σερίφ Κουασί, είναι γνωστός στη γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία και είχε καταδικαστεί πρώτη φορά το 2008 γιατί συμμετείχε σε αποστολή μαχητών στο Ιράκ.
 
Γεννημένος στις 28 Νοεμβρίου του 1982 στο Παρίσι, γαλλικής εθνικότητας και, με το υποκοριστικό Αμπού Ισέν, ο Σερίφ Κουασί ανήκε σε αυτό που ονομαζόταν «το δίκτυο του Μπιτ-Σομόν (Buttes-Chaumont)». Υπό την ηγεσία του εμίρη Φαρίντ Μπενγετού, το δίκτυο αυτό αναλάμβανε την αποστολή τζιχαντιστών στο Ιράκ για να καταταγούν στις τάξεις της ιρακινής πτέρυγας της Αλ Κάιντα, της οποίας ηγείτο τότε ο Αμπου Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.
 
 
 
Είχε συλληφθεί μόλις πριν αναχωρήσει αεροπορικώς για τη Συρία, στη συνέχεια για το Ιράκ, είχε δικαστεί το 2008 και καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών, από τα οποία 18 μήνες με αναστολή.
 
Δύο χρόνια αργότερα, το όνομά του είχε ακουστεί σε ένα σχέδιο απόπειρας απόδρασης του ισλαμιστή Σμαΐν Αΐτ Αλί Μπελκασέμ, πρώην μέλους της ένοπλης αλγερινής ισλαμικής οργάνωσης GIA, που είχε καταδικαστεί το 2002 σε ισόβια κάθειρξη για την επίθεση που διέπραξε σε σταθμό του μετρό στο Παρίσι (στάση: Μουσείο Ορσέ) τον Οκτώβριο του 1995 κατά την οποία τραυματίστηκαν 30 άνθρωποι.
 
Οι γαλλικές αρχές θεωρούν τον Σερίφ Κουασί ύποπτο ως προσκείμενο ενός προσώπου του ριζοσπαστικού γαλλικού Ισλάμ, του Τζαμέλ Μπεγκάλ που εξέτισε δεκαετή κάθειρξη για την προετοιμασία επιθέσεων. Ο Σερίφ Κουασί θεωρείται ύποπτος για τη συμμετοχή του μαζί με τον Μπεγκάλ στην εκπαίδευση.
 
Όμως, ενώ του απαγγέλθηκαν κατηγορίες στην υπόθεση αυτή, επωφελήθηκε ενός απαλλακτικού βουλεύματος.
 
 
 
 
 
Πρόσωπο οβάλ, κεφάλι ξυρισμένο και αραιό μούσι σύμφωνα με τη φωτογραφία που η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ο Κουασί είναι πιθανόν «ένοπλος και επικίνδυνος» όπως ο αδελφός του Σαΐντ, που γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου του 1980, επίσης στο Παρίσι. Ο τελευταίος, επίσης γαλλικής υπηκοότητας, σύμφωνα με μαρτυρίες έχει καστανά μάτια, κοντά καστανά μαλλιά και μικρή γενειάδα.
 
Λάτρης της ραπ μουσικής και των γυναικών!
 
 
Μεταξύ άλλων, πάντως, ο Σερίφ φαίνεται πως είναι λάτρης της ραπ μουσικής αλλά και των γυναικών. Mάλιστα, το 2005, το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «France 3» τον είχε συμπεριλάβει σε εκτενές αφιέρωμα για νέους με διασυνδέσεις σε οργανώσεις που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα. 
 
Η εκπομπή προβλήθηκε λίγο μετά την σύλληψή του από τις γαλλικές αρχές, προτού φύγει από το Παρίσι με προορισμό τη Συρία όταν ακόμα βρισκόταν στα σπάργανα το κίνημα των τζιχαντιστών. 
 
 
 
Ο τότε 22χρονος Σερίφ εμφανιζόταν στην γαλλική τηλεόραση να περπατά στους δρόμους της Γαλλίας ανέμελος και όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος που είχε αναλάβει την επιμέλεια του ρεπορτάζ, ο νεαρός Γάλλος έκανε συχνά τζόκινγκ σε πάρκα της γαλλικής πρωτεύουσας για να έρθει σε επαφή με τους μυστικούς συνεργάτες του. 
 
Ο Σερίφ είχε αρχίσει να ριζοσπαστικοποιείται και, όπως φάνηκε στο δικαστήριο ενώπιον του οποίου οδηγήθηκε το 2008, είχε αναπτύξει διασυνδέσεις με τον ακραίο ισλαμιστή και «στρατολόγο» των τζιχαντιστών, Φαρίντ Μπενετιού, τον οποίον είχε γνωρίσει σε τζαμί της «Πόλης του Φωτός».  
 
 
 
Η σύζυγός του είναι η αδελφή του Χαμίντ Μουράντ, η οποία επίσης είχε μεγαλώσει, όπως και ο ίδιος, στην περιοχή Σαρλβίλ-Μεζιέρ. Σύμφωνα με το αφιέρωμα της γαλλικής τηλεόρασης, ο Σερίφ έχει τέτοια αδυναμία στις γυναίκες που προτιμά να ασχολείται με αυτές παρά να πηγαίνει σε τζαμί για να προσευχηθεί. 
 
 
Πηγή: protothema.gr