Αρχείο


Δεκτή έγινε η τροπολογία που κατέθεσε ο Βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος και ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής και αφορά τη μείωση της φορολόγησης του εισοδήματος των αγροτών, που προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως 100 kw. 
 
Έτσι, σύμφωνα με την τροπολογία που έγινε αποδεκτή, το εισόδημα των κατ' επάγγελμα αγροτών που προέρχεται από την διαχείριση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως 100 kw, θα φορολογείται με 13%,  θα θεωρείται και θα φορολογείται στο εξής ως αγροτικό εισόδημα, εναρμονιζόμενο με τις διατάξεις του μητρώου αγροτών (Ν. 3874/2010).
 
Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση που αποκαθιστά μια αδικία και δίνει ανάσα σε χιλιάδες μικρούς αγρότες - παραγωγούς, που πήραν το ρίσκο να επενδύσουν τις οικονομίες τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 
Σε δήλωση του ο κ. Βεσυρόπουλος δήλωσε τα εξής:
 
«Οι αδικίες πρέπει σταδιακά να αποκαθίστανται. Με την συγκεκριμένη τροπολογία που έγινε αποδεκτή, δόθηκε οριστική λύση σε ένα ζήτημα τεράστιας σημασίας για τους αγρότες που επένδυσαν σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και κινδύνευαν να υπερφορολογηθούν. Η αναγνώριση πλέον του εισοδήματος των αγροτών, που προέρχεται από φωτοβολταϊκά έως 100 kw, ως αγροτικού εισοδήματος, σημαίνει ότι θα φορολογείται με 13%. Διασφαλίσαμε ότι το σύνολο των εισοδημάτων από αγροτικές δραστηριότητες θα φορολογείται ως αγροτικό. Με την συγκεκριμένη ρύθμιση αποκαταστήσαμε μια αδικία που θα έπληττε χιλιάδες αγρότες».    
 
Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας:
 
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ
 
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
 
 Στο νόμο υπ. Αριθ. ΦΕΚ 151Α/ 06-09-2010 με τίτλο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων  δίνεται ο εννοιολογικός ορισμός <<του επαγγελματία αγρότη>>, <<της αγροτικής εκμετάλλευσης>>, <<της  αγροτικής δραστηριότητας>>, καθώς και <<του αγροτικού προϊόντος>> και προβλέπονται ρητά οι διαδικασίες εγγραφής στο αντίστοιχο μητρώο.
 
Στο άρθρο 2 παραγρ.  Στ. ορίζεται ως αγροτική δραστηριότητα κάθε επαγγελματική δραστηριότητα σε έναν τουλάχιστον από τους κλάδους της αγροτικής οικονομίας, δηλαδή της φυτικής, ζωικής ή της θαλάσσιας αλιείας, της σπογγαλιείας, της οστρακαλιείας, της αλιείας εσωτερικών υδάτων και της υδατοκαλλιέργειας, που αποσκοπεί στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, στη διαχείρηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100KW.
 
Με την προτεινόμενη διάταξη επιδιώκεται η εναρμόνιση του ορισμού της αγροτικής δραστηριότητας και της φορολόγησης της με ενιαίο συντελεστή.
 
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ  ΔΙΑΤΑΞΗ
 
Αρθρο…..
 
Στο τέλος της περίπτωσης στ’ της παρ. 2 του Ν. 3874/2010 (ΦΕΚ Α’ 151/6.9.2010) προστίθεται νέο εδάφιο που έχει ως εξής :
 
Ειδικά για το εισόδημα που προκύπτει από τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, ο ως άνω ορισμός της αγροτικής δραστηριότητας ισχύει και για λόγους φορολόγησης του ως άνω εισοδήματος.