Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020 14:28

Open Horizons- Δρ. Πέτρος Δημητρίου Χριστίδης: Ένας ευγενής Μηχανικός Περιβάλλοντος στη Λωζάνη

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο Δρ. Πέτρος Δημητρίου Χριστίδης, ο Ναουσαίος επιστήμονας  ο οποίος ζει και εργάζεται στη Λωζάνη της Ελβετίας , είναι ο έκτος καλεσμένος της στήλης «Open Horizons– Ανοικτοί Ορίζοντες».

Ο ευγενέστατος Πέτρος,  ζει και εργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια στο εξωτερικό  στις ΗΠΑ και τώρα στη Λωζάνη της Ελβετίας πραγματοποιώντας μια αξιοθαύμαστη καριέρα ως Μηχανικός Περιβάλλοντος.

Ο Πέτρος  στη συνέντευξη – συζήτηση που πραγματοποιήσαμε, μας εξήγησε πόσο δύσκολη ή εύκολη ήταν η απόφαση να φύγει από την Ελλάδα και να σπουδάσει περιβαλλοντική μηχανική και για ποιο λόγο διάλεξε να σπουδάσει πάνω στον συγκεκριμένο τομέα.

Μας εξέφρασε τη γνώμη του για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ευρώπη σε σχέση με την Ελλάδα  την Ημαθία και  τη Νάουσα,  τη χρησιμοποίηση των κάδων, την ανακύκλωση και την αξιοποίηση των απορριμμάτων.

Μιλήσαμε για το αν θα ήταν εφικτό να διαθέτει  η Ημαθία μια σύγχρονη μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων με βάση την ανακύκλωση αλλά και για την θερμική επεξεργασία (καύση) των απορριμμάτων.

Για το γεγονός πως στη Νάουσα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος ακόμη στέλνουμε τα σκουπίδια σε ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ, αν συμφωνεί με αυτήν την πρακτική  αλλά και για το πώς θα αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών.

Επίσης, μας περιέγραψε την καθημερινότητα του στη Λωζάνη, μας εξήγησε ποιες είναι ο κυριότερες διαφορές σε σχέση με την Ελλάδα και πως αντιμετωπίζουν οι Ελβετοί τους Έλληνες.

Ακόμη, μας είπε για την κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά το ζήτημα  του Κορωνοιού, τι άλλαξε στην καθημερινότητα των πολιτών και πως άλλαξε η δική του καθημερινότητα σε σχέση με την εργασία  αλλά και την προσωπική του ζωή.

Τέλος, μας ανέλυσε την άποψη του για τα μέτρα που πάρθηκαν στην Ελλάδα,  την γνώμη  του για τη Νάουσα, αν αναπολεί τη ζωή του στην Ελλάδα και πως θα έβλεπε τη Νάουσα στο μέλλον όσον αφορά την ανάπτυξη της.

 

Με την δική σας αγάπη και στήριξη, η  στήλη «Open Horizons» καθιερώνεται αργά και σταθερά, και είμαστε πολύ χαρούμενοι που ήδη αρκετοί αναγνώστες  επικοινωνούν μαζί μας και ζητάνε να μάθουν για την επόμενη συνέντευξη. Οι συνεντεύξεις συνεχίζονται. Περισσότερες πληροφορίες σε νέα ανάρτηση.

 

Σας ευχαριστούμε  για τη στήριξη

 

Μαρία Ζαφείρκου

Βαλάντης Λιόλιος