Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 20 Μαϊος 2010 00:08

Editorial

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Διαδικτυακή δημοσιογραφία:  Το μέλλον της ενημέρωσης

 

Για κάθε επαγγελματία δημοσιογράφο είναι προνόμιο να έχει ζήσει στην καριέρα του μία «μετάβαση»  σε νέα εποχή. Στο πεδίο των ΜΜΕ ένας καινούργιος δρόμος χαράσσεται με ταχύ ρυθμό και αρκετούς κλυδωνισμούς τα τελευταία χρόνια, καθώς  το διαδίκτυο, διαθέτει  τεράστια γοητεία και εξίσου μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Το στοίχημα για ένα δημοσιογράφο είναι να ενδώσει στην πρώτη, να συλλάβει τη δεύτερη και να αξιοποιήσει και τις δύο. Μόνον έτσι θα έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει αυτό που πάντοτε ήταν προϋπόθεση για την άσκηση της δημοσιογραφίας: την γνήσια και ουσιαστική επικοινωνία με το κοινό.

Στην www.naousanews.gr, την πρώτη αμιγώς διαδικτυακή εφημερίδα του διευρυμένου δήμου Νάουσας, έχουμε την αντίληψη, ότι ο δημοσιογράφος βρίσκεται  στο κέντρο της ενημερωτικής αλυσίδας και ταυτόχρονα στην αιχμή της αναζήτησης για καινοτομία.  Θυμίζουμε άλλωστε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των βραβείων Πούλιτζερ, δύο διαδικτυακά μέσα κέρδισαν βραβείο ερευνητικού ρεπορτάζ και βραβείο σκιτσογραφίας. Το 2004, ο Νταν Γκίλμορ παρουσίασε τις απόψεις του για τη δημοσιογραφία των πολιτών στο βιβλίο του «Εμείς είμαστε το Μέσο», το οποίο έχει ευρέως αναγνωριστεί ως η Βίβλος της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και των νέων μέσων. Εκεί εξηγεί το πώς η σύνδεση της δημοσιογραφίας και της τεχνολογίας εκδημοκράτισε τα συμβατικά ΜΜΕ, δίνοντας δύναμη στο πρώην ακροατήριο, που με τη σειρά του δημιούργησε μέσα ενημέρωσης, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία.

 

Συμμετοχή και διάλογος

 

Σήμερα, βιώνουμε αυτή την αλλαγή. Χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο έχουν μπει στο χορό, καταγράφοντας, φωτογραφίζοντας, βιντεοσκοπώντας ειδήσεις, εμπειρίες, εικόνες, που τις ανεβάζουν στο διαδίκτυο, στα blogs, στο Facebook, στο YouTube, στο twitter, για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους μ? όλον τον κόσμο. Το πιο σημαντικό, όμως, δεν είναι ούτε η αμεσότητα του διαδικτύου, ούτε η ευκολία. Οι λέξεις κλειδιά είναι η συμμετοχή και ο διάλογος. Όλες οι πληροφορίες που διακινούνται σήμερα στο διαδίκτυο υπόκεινται σε μια συμμετοχική διεργασία, όπου ο καθένας είναι μέτοχος και ο καθένας μπορεί να σχολιάσει και να παρέμβει. Ο ρόλος του δημοσιογράφου έχει επίσης αλλάξει. Είναι πλέον περισσότερο ο διαχειριστής της είδησης, έχοντας όμως ως «ευαγγέλιο» την δημοσιογραφική δεοντολογία. Δεν θα γράψουμε περισσότερα. Δηλώνουμε απλά ότι η www.naousanews.gr, θα έχει αυτούς ακριβώς τους στόχους. Την έγκυρη ενημέρωση, τη συμμετοχή και τον διάλογο.

 

«Naousanews»

 

 

 

Σχετικά Άρθρα