Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023 19:21

Μια.. «Καταθυμωμένην» συνέντευξη με τον Βούλη Γεδεών

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το νέο του βιβλίο με τίτλο «Καταθυμωμένον…» Ευαγγέλιον από τις εκδόσεις Μπαρμπουνάκη, παρουσιάζει ο συντοπίτης μας Βούλης Γεδεών το πρωί της Κυριακής 26 Μαρτίου στις 11.30 το στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζοντας ότι τα συγγραφικά δικαιώματα έχουν εξ΄ ολοκλήρου παραχωρηθεί στη ¨ΦΛΟΓΑ¨ (Σύλλογος γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια), κάναμε μια μικρή κουβέντα με τον πολυπράγμων Βούλη Γεδεών, ο οποίος απάντησε με το γνωστό του ύφος και το αστείρευτο χιούμορ του στις ερωτήσεις μας.

Η πρώτη μας ερώτηση είχε να κάνει με το τι τον ώθησε να γράψει το συγκεκριμένο βιβλίο με τον συγκεκριμένο τίτλο δηλαδή το  «Καταθυμωμένον»… Ευαγγέλιον.

Μας απάντησε πως τα πάντα ξεκίνησαν όταν αποφάσισε να μυηθεί στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Κατενόησα σχετικά γρήγορα ότι επρόκειτο περί μάχαιρας, η οποία δύναται… Είτε να αναπαύεται ασκόπως εις μαχαιροθήκην… (όταν οι χρήστες αναρτούν απλώς, φωτογραφίας, γεωγραφικό στίγμα, ευχάς και συλλυπητήρια).Είτε να ωφελεί, κόπτοντας άρτον και οπώρας… (όταν διακινούν με υγιή τρόπο, υγιείς απόψεις).Είτε να δολοφονεί… (όταν υβρίζουν, διχάζουν, εντέχνως ψευδόμενοι, υποβιβάζοντας την λογικήν εις το ανάστημα του χαμερπούς)» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Βούλης επέλεξε το δρόμο του ωφελίμου. Ξεκίνησε να κάνει αναρτήσεις, άρθρα με σαφή άποψη, ευγενική περιγραφή και δεκτικά οιασδήποτε πολιτισμένης κριτικής, αποκλείοντας ρητώς την παραπληροφόρηση και την ύβρη, «Επιθυμώντας να δίδω σαφές στίγμα ουχί γεωγραφικόν, αλλά, πολιτισμού»  μας δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο συγγραφέας του ««Καταθυμωμένον…» Ευαγγέλιον»   τόνισε επίσης πως αγνοούσε πλήρως αν σ’ αυτόν τον αχαρτογράφητο εικονικό κόσμο θα μπορούσε κάτι να καταφέρει. Κι όμως τα κατάφερε, η προσπάθεια, απρόσμενα, όπως δήλωσε, ήταν εξαρχής επιτυχής  και αυτό φάνηκε από τον όγκο, την ποιότητα των αναγνωστών και των αιτήσεων φιλίας που εισέπραττε.  «Τα άρθρα μου ανηρτώντο σχεδόν κάθε Κυριακή πρωί στις 7:00. Πού να το φανταζόμουν τότε, φίλτατοι φίλοι μου, ότι όλο αυτό θα κατέληγε μετά από 4 χρόνια σε ένα βιβλίο»,  δηλώνει.

 

Το περιεχόμενο του βιβλίου

Το «Καταθυμωμένον…» Ευαγγέλιον  αποτελείται από  80 αυτοτελείς ιστορίες με ακριβείς ιστορικές αναφορές με έναν ιδιότυπο συγγραφικό τρόπο ενίοτε σαρκαστικό με αρκετή θεατρικότητα, αλλά πάντα στα πλαίσια της αστικής ευγένειας.

Το βιβλίο είναι επίσης διαμορφωμένο με ένα ιδιότυπο  γλωσσικό τρόπο γραφής. «Έκανα ορισμένα ενδιαφέροντα, (για τους λάτρεις της ελληνικής γλώσσας όπως είμαι εγώ), πειράματα κατά τη συγγραφή. Ως λάτρης του πλούτου της ελληνικής γλώσσης και φιλόλογος ουχί πτυχιούχος ή επαγγελματίας αλλά, με την έννοιαν του «φίλου του λόγου», απεφάσισα να πειραματισθώ με αυτό, γνωρίζοντας όμως καλά ότι το μέσον δεν απευθύνεται κυρίως σε γλωσσικούς αναλυτές, αλλά μάλλον σε χαλαρούς ταχυαναγνώστες.

Κάποια στιγμή, προσέθεσα σε μέρος της γραφής μου και την καθαρεύουσα (ελέω πληκτρολογίου εις μονοτονικήν μορφήν)», μας λέει με τον μοναδικό του τρόπο.

Μας εκμυστηρεύτηκε επίσης πως ενώ περίμενε πτώση του ενδιαφέροντος   τουναντίον η αναγνωσιμότητα μεγάλωνε μέρα με τη μέρα. Συνέχισε συντάσσοντας σε ενιαίο κείμενο, ένα μίγμα… λέξεων, προτάσεων και εννοιών της αρχαΐζουσας, της καθαρεύουσας, της καθομιλουμένης, ακόμη δε και της αργκό. Όλες, οι νέες του  συγγραφικές προσεγγίσεις έτυχαν ευρείας αποδοχής.

Αυτό του έδωσε την χαρά και το κίνητρο να συνεχίσει την προσπάθεια, εκτιμώντας ακόμη περισσότερο την υπέροχη ελληνική μας γλώσσα. Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, ένα μίγμα διαχρονικών της στοιχείων, με έναν προσωπικό ιδιότυπο συγγραφικό τρόπο, την είδε, όπως αναφέρει  να μιλά αμφιπλεύρως ζωντανά.

«Στον μεν συγγραφέα να δίδει την πολυτέλεια της πληρέστερης και ακριβέστερης έκφρασης, στους δε αναγνώστας(ακόμη και εις τους ταχύ…) μια απρόσμενα υψηλή αναγνωσιμότητα, ασυνηθίστων αλλά ελκτικών κειμένων. Το να δηλώνουν ουκ ολίγοι (δεδηλωμένοι και εκ πεποιθήσεως χαλαροί ταχυαναγνώστες), διαφόρων γλωσσικών επιπέδων… ότι αυτά τα ιδιόμορφα κείμενα είναι τα μόνα (μακρά κείμενα) που αντέχουν να διαβάζουν στο facebook αποτελούσε για μένα την εντολή συνέχισης αυτού του ιδιότυπου γλωσσικού τρόπου που επέλεξα», τονίζει χαρακτηριστικά.

O Βούλης με την αγαπημένη του Λέλα

 

Γιατί να αγοράσουμε το «Καταθυμωμένον…» Ευαγγέλιον»

 

«Κυρίως γιατί θα περάσει ευχάριστα, διδακτικά και κυρίως ο συνήθης (ουχί αναλυτής αλλά), ταχυαναγνώστης, για το κάθε θέμα, θα ενημερωθεί με ιστορική ακρίβεια, θα το απολαύσει  γλωσσικά και θεατρικά και θα γελάσει ικανοποιητικά σε ένα μόλις μικρό (τόσο δα) αυτοτελές ανάγνωσμα 2 – 3 σελίδων» συνεχίζει ο συγγραφέας

Ο Βούλης Γεδεών θεωρεί επίσης τον εαυτό του πολύ τυχερό, διότι όπως δηλώνει, στη ζωή του κατανόησε ότι η πνευματική επένδυση είναι απείρως αποδοτικότερη στην ζωή από οποιαδήποτε άλλη, ενώ το μότο του είναι χαρακτηριστικό, «Ο θυμός είναι ένα σπάνιο και πολύτιμο συναίσθημα… Μην τον σπαταλάς άσκοπα»

Καλοτάξιδο Βούλη!